Ny dokumentar forteller historien om Snowden-avsløringene fra innsiden

Filmskaperen beskriver dokumentaren «Citizenfour» som «A 100% real-life thriller unfolding minute by minute before our eyes».

b
a

En rekke filmskapere har latt seg inspirere av NSA-varsler Edward Snowdens dramatiske historie – fra anonym IT-tekniker til verdensberømt varsler, etter han lekket graderte opplysninger om amerikansk etterretning og overvåkning. Blant annet er Oliver Stone i gang med å lage en fiksjonsfilm.

Først ut er dokumentaren «Citizenfour», som hadde premiere på New York Film Festival i helgen. Filmen er laget av journalist og dokumentarfilmskaper Laura Poitras, som ble kontaktet av Snowden før lekkasjen, og som var med Guardian-journalist Glenn Greenwald til Hong Kong på møtene som ledet til den massive avsløringen i 2013. På disse møtene hadde hun med seg kamera og filmet materialet som ble til «Citizenfour».

Navnet er tatt fra aliaset Snowden brukte da han tok kontakt med Poitras, før hun, Glenn Greenwald og journalist Ewen MacAskill reiste for å møte ham. Møtet er for øvrig beskrevet tidligere i en artikkel i New York Times.

Selv beskriver regissøren filmen som «a 100% real-life thriller unfolding minute by minute before our eyes».

Her er traileren: