Bowie som Warhol og Daniel Craig som Francis Bacons elsker – Her er de beste filmene om billedkunstnere

Erik Poppe skal lage Munch-film og Tim Burton er snart aktuell med kunstnerportrettet Big Eyes (bildet). Vi har samlet fem råsterke filmer som i mellomtiden kan døyve hungeren etter kunstner-biopics.

b
a

Mens biografiske filmer om musikere skyter opp som paddehatter, går det lengre mellom hver gang det lages film om billedkunstnere. Likevel var det bare et spørsmål om tid før noen kastet seg over nasjonalskatten Edvard Munch. Nå ser det ut til å skje, med Erik Poppe (DeUsynlige, Tusen ganger god natt) i registolen. Ai ai ai. Kan det gå bra? De fleste biopics ender som strømlinjeformede middelmådigheter, der man ikke har turt å ta sjanser. Ofte skapes det også forenklede sammenhenger mellom kunstnerens liv og virke. Kan norsk films Mor Teresa gjøre en Munch-film som yter mesteren respekt, uten at Poppe selv sammenligner seg pinlig mye med Munch? «Har jeg et særpreg, må det være sammensetningen av min angst, nevroser, råhet eller melankoli», proklamerte Poppe nøkternt i sin tale for filmkritikerprisen tidligere i år.

Tiden vil vise! Filmen blir uansett noe helt annet enn Peter Watkins’ Munch-film fra 1974. Sikkert en god del kortere også – heldigvis. En 210 minutter liksomdokumentar med keitete skuespill er enda tyngre å svelge i dag enn da den kom.

Under finner du fem biopics om billedkunstnere som faktisk klarer å gi et nytt og spennende blikk på mennesket det skildrer. Se også opp for Mike Leighs Mr. Turner, om maleren J.M.W. Turner, som mottok jubel under årets Cannes-festival og sannsynligvis kommer på norsk kino neste år.

Basquiat (regi: Julian Schnabel, 1996)

Kunstnermiljøet i nedre Manhattan var uhyre spennende på begynnelsen av 1980-tallet, frekventert av en rekke eksentriske personligheter. Flere av dem tolkes av kjente karakterskuespillere i dette mesterverket om Jean-Michel Basquiat – graffitimaleren som ble anerkjent billedkunstner. Jeffrey Wright spiller den vimsete hovedpersonen, og David Bowie skinner som en skrøpelig Andy Warhol som hadde stor påvirkning på Basquiats karriere. Regissør Julian Schnabel vanket i det samme miljøet som Basquiat mens han levde, og hans portrett av kunstneren og miljøet er svært inspirert, med tidvis overraskende og ekspressive visuelle valg.

Basquiat er tilgjengelig på DVD i britisk sone 2-utgivelse. Sjekk også ut dokumentarene Downtown 81 (1981) og Jean-Michel Basquiat: The Radiant Child (2010).

The Mystery of Picasso 2

The Mystery of Picasso (Henri-Georges Clouzot, 1956)

I dette merksnodige dokumentarfilmprosjektet følger vi Pablo Picasso i arbeid, og det er dermed også selve maleprosessen, mer enn kunstneren selv, som står i fokus. Kamera blir plassert på den ene siden av gjennomsiktige lerreter, slik at tilskueren kan følge den kontinuerlige utviklingen mens Picasso jobber. Det er veldig lite dialog i filmen, noen ganger er det helt stille – når ikke Georges Aurics musikk akkompagnerer den kreative prosessen. The Mystery of Picasso fanger kunstens tilblivelse, og står tilbake som et sjeldent dokument over en av tidenes største kunstneres arbeidsmetoder.

The Mystery of Picasso er tilgjengelig på DVD i ulike europeiske sone 2-utgaver.

Andrei Rublev 2

Andrei Rublev (Andrej Tarkovskij, 1966)

Andrei Rublev var den russiske filmkunstneren Andrej Tarkovskijs andre film og første mesterverk, løst basert på livet til den russiske maleren ved samme navn. Filmens tematikk kretser rundt religion, russisk historie og kunstens betydning, svøpt inn i Tarkovskijs guddommelig vakre billedspråk. Selv om filmen tar utgangspunkt i ikonmaleren Andrei Rublev, er dette først og fremst et eksistensielt storverk, som handler om mye mer enn et enkeltmenneske.

Andrei Rublev er tilgjengelig på DVD i sonefri Criterion-utgave.

Frida (Julie Taymor, 2002) 

Filmer om kvinnelige kunstmalere har det beklageligvis blitt laget få av, men i 2002 kom portrettet av Frida Kahlo – en film som attpåtil dro i land fire Oscar-nominasjoner og to statuetter.  Frida er en fortelling om kunst, sykdom og kjælighet; Salma Hayek og Alfred Molina er kanskje litt karikerte som kunstnerparet Kahlo og Diego Rivera, men store kunstnere har som kjent gjerne like store personligheter. Frida inneholder noen spennende visuelle grep og er flott fotografert av Rodrigo Prieto, som i etterkant av filmen tok et velfortjent steg inn i Hollywood.

Frida er tilgjengelig på europeisk DVD og Blu-ray.

Love Is the Devil: Study for a Portrait of Francis Bacon (John Maybury, 1998) 

Love is the Devil er en BBC-produksjon laget for TV, men er langt fra noen stereotypisk «TV-film». I stedet får man servert en eksperimentell og noe forstyrrende kunstfilm om Francis Bacon, som kretser rundt hans forhold til George Dyer – en tyv som brøt seg inn hos Bacon og ble overrasket av kunstneren selv: «You’re not much of a burglar, are you? Come to bed, and you can have anything you want.» Filmen er et forsøk på å mane fram en impresjonistisk tolkning av måten Bacon så på verden; ofte grotesk, men også svært vakker.

Love is the Devil er tilgjengelig på DVD i britisk sone 2-utgivelse, men det ryktes at en Blu-ray-utgave er underveis.