Høstsabbat: – En festival av og for den skandinaviske tungrock-undergrunnen

Årets tyngste festival arrangeres på Betong i helgen. Vi lodder ut festivalpass!

b
a

Betong har i flere år nå vært en av Oslos ledende scener for doom, sludgemetal, stonerrock og alle andre subsjangre du kan komme på som kan spores tilbake til det Black Sabbath og Pentagram drev med på begynnelsen av 70-tallet. Altså musikk som kan sammenlignes med et sykelig overvektig menneske: det har tyngde og lavt tempo som fremste kjennetegn. For å virkelig understreke at Betong er et hjem for ALL THINGS HEAVY arrangerer de denne helgen en hel festival i det nedstemte riffets tegn: Høstsabbat.

De amerikanske doom-kolossene YOB og Pallbearer kommer, Årabrot gjør et gledelig comeback, en bråte svenske band vi aldri har hørt om kommer, og jaggu: go’guttene i Beglomeg kommer!

DU og en alliert kan også komme, hvis du laster ned NATT&DAG-appen og besvarer et relativt enkelt spørsmål.

– Vi savnet en rendyrket festival av dette kaliberet i Norge, med fokus på lokale band, så vi tok saken i egne hender, sier Robert Frøseth, en av tre arrangører.

Høstsabbat ble arrangert for første gang i fjor, den gang med bare norske band på plakaten. I år utvides konseptet.

– Ut fra responsen blant annet fra Sverige, bestemte vi oss for å utvide til å omfatte broderlandet. Vi mener de lokale tungrockbandene i Skandinavia absolutt har noe å komme med, og de fortjener å eksponeres for et større publikum enn de har fram til nå. Nytt for året er også en internasjonal dag på søndagen, hvor vi presenterer større aktuelle band fra utlandet.

Headlinerne søndag er nevnte YOB og Pallbearer, ansvarlige for henholdsvis Det beste og Det nest beste doom-albumet i år, vertfall hvis man skal ta internasjonal musikkpresse på alvor. Det skal man kanskje ikke, men vi er faktisk tilbøyelige til å være enige, VERTFALL når det kommer til YOB. Hør bare her:

Kan YOB overgå Neurosis på Betong i fjor sommer? Kan det toppe Sleep våren 2012?!?!?! Neppe, men at spørsmålet i det hele tatt blir stilt sier ikke så rent lite om YOB. Det sier mye.

Ta turen inn i NATT&DAG-appen og bli med i trekningen av festivalpass til deg og en medsammensvoren.

Hvorfor bør man ta turen helt opp til Majorstuen i helgen?

– Fordi det kun er på Høstsabbat du får tatt pulsen på tungrockundergrunnen i Norge og Sverige. Du får sett band som er på vei til å bli store, og kjente og ukjente mer etablerte band som du ellers kanskje ikke hadde hørt om. Det blir også servert DJ-sett fra noen av de mest lærde i sjangeren, så det er ikke noe vits i å stikke fra sabbaten rett etter siste band. I tillegg vil det bli boder, servering av ymse slag og ytterligere stimuli for øyne, ører og hjerne.

VELDIG mange band per dag, da! Hvem orker å se syv band etter hverandre, tre dager på rad?

– Det var noe til problemstilling! Når det kommer til Høstsabbat så blir det aldri for mye av det gode. Dette er musikk som gjør seg best når den føles på kroppen. Vi har dessuten et ganske variert program, alt fra de tyngste av de tyngste, via de mest utsvevende, til de mest groovy. Her er det ikke bare hardkjør hele tiden, men du må ikke forvente å komme fra sabbaten med vettet i behold.