Homohatende Nico & Vinz-cover fra jamaicanske Versatile

«Am I wrong when I tell my son don’t turn out battyman (No no no no no)»

b
a

Slik går første linja i dancehall-artisten Versatile sin nye coverversjon av «Am I Wrong». Battyman er karibisk nedsettende slang for homofil mann, og Versatile sin to dager gamle versjon av megahitten handler nå utelukkende om at det ikke er «wrong» å være mot homofile.

Ikke at homohat er nytt for dancehall-sjangeren. Det kanskje mest kjente eksempelet er Baju Banton-hitten «Boom Bye Bye», som fikk internasjonal oppmerksomhet på slutten av åttitallet. Med teksten «It’s like boom bye bye / Inna batty boy head / Rude boy nah promote no nasty man / Dem haffi dead» trenger man ikke være professor i jamaicansk patois for å skjønne at det handler om å skyte homser i hodet fordi «rude boy» ikke kan promotere «nasty man».

NATT&DAGs egen dancehall-ekspert, Jørgen «Joddski» Nordeng, mener imidlertid Versatiles homohat er kynisk PR-stategi fra en oppmerksomhetssyk artist:

– Å covre de største R&B-hitsene i grovis-versjon er et sikkert stikk for å bli spilt ute. At teksten til Versatile er så eksplisitt homohatende i en tid der dette er i ferd med å tones så mye ned at det nesten er forsvunnet, kan tyde på at dette er et mer eller mindre desperat forsøk på å slå gjennom etter å ha holdt på lenge uten stor suksess. Kjent hitlåt blandet med drøy homohets fører til at til og med norske medier skriver om det.

– At Nico & Vinz får denne «æren» er uansett et tegn på at de er enorme på Jamaica. Tidligere i år har «Good Kisser» med Usher og noe Lil Wayne som har blitt covret av dancehallartister med stor suksess.