Nå kan du finne ut hvor kattene på internett bor

Satellittkartet «I Know Where Your Cat Lives» illustrerer et kattastrofalt overvåkingsproblem ved help av én million #instacats.

b
a

Mens mer og mer av privatlivet vårt havner på databasene til bedrifter som tjener på slike opplysninger, er vi opptatt med å inste kattebilder (vel, vertfall mange av oss er det – det finnes over 15 millioner kattebilder på Instagram, Flicr og Twitpic). Det var derfor naturlig for Owen Mundy, kunstprofessor ved Florida State University, å bruke nettopp katter for å illustrere hvor langt overvåkingskulturen på internett har gått, og hvor lite som gjøres for å stoppe det.

«I Know Where Your Cat Lives» er et satellittkart som bruker tilgjengelig informasjon fra bilder postet på bildedelingstjenester som instagram, for å lokalisere hvor én million katter – identifisert ved hjelp av hastaggene #cat, #instacat, #catsofinstagram, #richcatsofinstagram etc. – oppholder seg (når de ikke er ute, vel å merke).

Klikk på «Random Cat» og du vil bli tatt med videre til en vilkårlig katt et annet sted i verden. Professor Mundy har latt være å oppgi den nøyaktige gateadressen, men den geografiske informasjonen holder i massevis. Dette er også Mundys poeng: å demonstrere hvor lett det er å finne ut av hvor katten din – og du – bor ved hjelp av et #cat-bilde.

– This project explores two uses of the internet: the sociable and humorous appreciation of domesticated felines, and the status quo of personal data usage by startups and international megacorps who are riding the wave of decreased privacy for all, skiver han på bloggen sin.

Her ser vi et oversiktsbilde av Oslo-katter som flotter seg i sosiale medier. Hvor i byen bor det flest #richcatsofinstagram?

Skjermbilde 2014-07-23 kl. 3.10.44 PM

På beste vestkant, seff! På bildet under ser vi en bortskjemt perser(?) kose seg med en belgisk vaffel. Hadde katter vært LITT smartere hadde «I Know Where Your Cat Lives» vært purrfekt å bruke som katte-Tinder;)))

Skjermbilde 2014-07-23 kl. 3.17.02 PM

Denne videoen forklarer hvordan «I Know Where Your Cat Lives» fungerer: