Nekrolog for Alexander Shulgin

Han ble mest kjent for MDMA, men Alexander Shulgin hjalp et stort antall mennesker med sine mange kjemiske innovasjoner.

b
a

Natt til i går gikk kjemikeren Alexander «Sasha» Shulgin bort, 88 år gammel. Han døde etter lengre tids sykdom, i rolige omgivelser med familie og venner til stede. Hans navn er trolig lite kjent for alle som ikke innehar historisk interesse for kjemi, raveparties og hippiekultur. Men Shulgin var en unik mann, som gjennom en unik historie endte i en særposisjon innenfor det som skulle vokse til å bli en bred, amerikansk motstandskultur.

Han er nok mest kjent for å ha bidratt til fremveksten av MDMA, som i dag er et av verdens mest utbredte rusmidler. Substansen var patentert av et medisinselskap i 1912, men Alexander Shulgin var mannen som bidro til spredningen ved å skape en ny og enklere syntese for fremstilling.

Shulgin var en unik mann.

«Sasha» Shulgin ble født og levde i Berkeley, California. Hans far var en russisk immigrant, og hans mor var amerikansk – og de var begge lærere. «Sasha» studerte organisk kjemi ved Harvard fra han var tenåring og tok senere en doktorgrad i biokjemi ved Universitet i California.

Shulgin fikk tidlig beskyttelse av DEA, som benyttet seg av hans ekspertise-hjelp i narkotikasaker. På denne måten fikk han også lisens til å produsere “Schedule 1”- substanser, noe han tok seg til rette med i mange år. I 1994 raidet DEA Shulgins lab i California og fant bl.a. prøver av legemidler som var sendt til ham anonymt for kjemiske tester. Utfallet var at han da mistet sin lisens, og ble bøtelagt 25000 dollar. Shulgin selv tok det hele med stor ro, informasjonen om hans oppdagelser var for lengst spredd, og han uttalte at DEA hadde oppført seg pent under aksjonen.
305550-sasha-shulgin

Gjennom en lang karriere hadde Shulgin trolig testet over 200 ulike psykedeliske stoffer i sitt hjem i Berkeley i California. Hvis noen spurte hvor mange han hadde prøvd, svarte han «a few». Shulgin fulgte også en gammel, men omstridt tradisjon fra kjemien; selv-eksprimentet, og han mente en at ekte forsker tør å stole på sine funn. Selv var han alltid den første som utforsket substansene han tryllet frem i sitt laboratorium. Han dokumenterte, med god hjelp, en rekke av disse opplevelsene i sine bøker. Substansen han var mest stolt av var 2C-B, som han mente hadde stort potensiale for bruk i mange typer terapi.

Shulgin var opptatt av innovasjon, potensiale og dosering.

2C-B var et erketypisk Shulgin-stoff, og innehar alle kvalitetene han brukte sin karriere på å lete etter. Han beskrev rusmiddelet som potent, varmt, kroppslig, sosialt og uten tegn til fysisk toksisitet, med en kort varighet, ideelt for psykoterapi. Shulgin var opptatt av innovasjon, potensiale og dosering, og hans synteser har blitt produsert for milliarder av dollar på det svarte markedet. Likevel måtte hans kone sette opp en innsamling for å dekke sykehusregningene hans. Donasjoner er fortsatt velkomne HER.

Det er ingen tvil om at Shulgin har posisjonert en del av kjemien som ellers aldri ville vært kjent.

Det er ingen tvil om at Shulgin har posisjonert en del av kjemien som ellers aldri ville vært kjent. Han fokuserte på neurologiske funksjoner og produserte molekyler deretter. Hans innovasjoner har skapt behandlingsformer som har gitt fremskritt innenfor en rekke vitenskapsområder og har hjulpet et stort antall mennesker. Sammen med hans kone Ann skrev han bøkene TiKAL og PiKAL, som begge er sentrale verk i den vestlige ruskulturen. Tittelen på den siste dokumentaren om ham har fått tittelen «Dirty pictures», som Shulgin gjerne kalte sine enkle tegninger av molekylmodeller, fordi de vekket sterke følelser hos ham. Rusbrukere har ofte et personlig favoritt-rusmiddel, men Shulgins «drug of choice» var den første opplevelsen. Den første gangen et nytt rusmiddel traff et nervesystem, tilhørte det den sympatiske trollmannen i California.

Det er med tungt hjerte vi nå tar et endelig farvel med en legendarisk mann, med en fantastisk hjerne og vakre intensjoner. Hvil i fred, Sasha.

Her kan du se Vices dokumentar om Shulgin.