Popup-bokhandel på Bislett selger kun én eneste bok: Uroens bok av Pessoa

Forlagsredaktør Christian Kjelstrup er trolig Norges fremste Pessoa-fan. Han har til og med trykket opp supporterskjerf for forfatteren.

b
a

Da NATT&DAG ankommer Bislett Proteins gamle lokaler i Theresesgate blir vi møtt av det som må være Norges mest ihuga Pessoa-fan: Christian Kjelstrup.

Han er for tiden i permisjon fra jobben som forlagsredaktør i Aschehoug og da han passerte de ledige lokalene på Bislett fredag fikk han en relativt original idé. Hva med å bli bokhandler for en uke og kun selge det han selv omtaler som verdens beste bok, nemlig Fernando Pessoas Uroens Bok?

I løpet av en helg hadde Kjelstrup leid lokalet for en uke, kjøpt opp noen hundre bøker av Solum forlags restopplag av Uroens bok, trykket opp flyers og gått til innkjøp av en flaske Passoá på vinmonopolet. Onsdag morgen klokken ti åpnet Uroens bokhandel.

Hvor kommer denne enorme fascinasjonen for Pessoa fra?
– Pessoa utga bare én bok i sin samtid (Messagem, red. anm), så han kan på mange måter sammenliknes med Kafka. Hadde han gitt ut mer mens han levde ville han etter min mening vært en soleklar Nobelpris-kandidat.  Etter hans død i 1935 ble det funnet en koffert på 27 000 lapper med notater. Disse har vært utgangspunktet for Uroens Bok, som ble utgitt etter hans død. Jeg mener selv at dette er verdens beste bok og vil gjerne dele den med flere.

 Jeg bestilte en del Pessoa-skjerf fra Vålerengas skjerfleverandør i Tyrkia.

Det er tydelig at dette er noe du brenner for. I vinduet her henger det til og med Pessoa-supporterskjerf.
Ja. Jeg fikk ideen for noen år siden. Alle fotballklubber har skjerf, så hvorfor kan man ikke ha skjerf av sin favorittforfatter? Så jeg bestilte en del Pessoa-skjerf fra Vålerengas skjerfleverandør i Tyrkia. En hel del av disse ble solgt på Tronsmo for en tid siden, men jeg hadde heldigvis noen igjen til bokhandelen.

Denne pop-up bokhandelen skal eksistere en uke. Er dette noe du tror kunne blitt gjentatt senere?
– Jeg kunne gjerne solgt Pessoa på denne måten til jeg blir gammel og grå, jeg. For øvrig tror jeg dette kunne vært et smart konsept for debutanter for å få fokus på bøkene sine. Pop-up stores er ikke bare for klær.

Hvordan har naboene reagert på denne plutselige etableringen av bokhandel?
– Flere har vært innom og interessert seg for prosjektet. Jeg tror folk ser på dette som noe positivt for området.

På mandag blir det fest her i lokalene. Fortell.
– Det stemmer. Finn Skårderud, som har skrevet om Uroens bok i sin egen bok Uro, vil delta. I tillegg kommer Tomas Espedal  fra Bergen for å bidra. Den portugisiske ambassaden stiller dessuten med portugisisk vin. Det blir bra.

Uroens bokhandel holder åpent fra i dag og frem til onsdag 2. april