Neil Young lanserer høykvalitetspono

Ønsker å forandre digitalmusikk-gamet med verdens største iPod.

b
a

I motsetning til mange av sine medaldrende kolleger, er ikke Neil Young i mot hverken piratkopiering og fildeling – faktisk ser han på fenomenene som den nye radioen. Det den 68-årige musikklegenden derimot hater, er kvaliteten på MP3-er, som han mener ødelegger mye av den originale lytteropplevelsen. I 2012 avslørte Young derfor at han jobbet med et nytt lydformat og musikkspiller, som denne uken skal lanseres under SXSW i Austin, Texas.

Spilleren har fått navnet PonoPlayer, og kan ifølge utvikleren Ayre Acoustics lagre mellom 1-2000 album i høy resolusjon på sine 128 GB. I tillegg lanseres dessuten PonoMusic – et iTunes-lignende program som gir brukerne mulighet til å laste ned og synce høykvalitetsmusikk fra både store plateselskaper og indielabels til spilleren.

At PonoPlayer har fått kritikk for sitt pornoklingende navnvalg, og et design som både minner om – og er på størrelsen med en Toblerone – gjør ikke Young urolig. Istedet er han sikker på at musikkelskere vil la seg overbevise av lydopplevelsen, som visstnok er drastisk sammenlignet med MP3’ene de fleste av oss har blitt vant til å høre på.

– En MP3 har omtrent fem prosent av dataen som kan bli funnet i en PureTone-masterfil (Beta-navnet på Pono), skrev sangeren i boka Waging Heavy Peace, og har på senere tid dessuten beskrevet lytteropplevelsen på følgende måte:

– Å høre Pono for første gang er som det første glimtet av dagslys når man går ut fra kinoen på en solfyllt dag.

Og selv om Young altså åpenbart ikke utviklet PonoPlayer i samarbeid med designteamet til Apple, hadde han samtaler med nettopp Steve Jobs om mulighetene for en iPod med studiokvalitet-lydoppløsning – noe han blant annet avslørte under konferansen D: Dive into Media-i California for et par år tilbake.

Da jeg begynte å spille inn musikk, hadde vi hundre prosent av lyden. Så hører man det som en MP3 på samme volum, og folk forlater rommet. Det gjør vondt. Det er ikke det at digitalt er dårlig eller mindreverdig. Det er fordi det blir brukt på en måte som ikke formidler dybden av kunsten på tilstrekkelig måte...[ ]…Steve Jobs var en pioner når det kom til digital musikk. Men når han dro hjem, så hørte han på vinyl. Og man må nesten tro at han nok hadde gjort det jeg prøver på nå hvis han levde lenger.

Det spørs vel på om mannen i gata kommer til å la seg friste av Neil Youngs Pono-kloss, men vi vet i alle fall om en del DJ-er som kommer til å gledes stort over en musikktjeneste som tilbyr musikkfiler av høy kvalitet. PonoPlayer vil koste 399 dollar, og kan forhåndsbestilles via Kickstarter.com fra og med lørdag 15. mars.