LEDER: Stoltenbergs kandidatur er bra for Oslo og bra for NATO

TOPPEN AV SMÅLIGHET: Det skal en bergenser til for å ikke se at Jens Stoltenbergs Nato-kandidatur vil skape massive ringvirkninger for hovedstadsregionen.

b
a

Frank Rossavik, som har tatt på seg ansvaret med å gestalte Tussi i Hundremeterskogen som er Norsk Offentlighet, er sur. Han er sur fordi VG og Dagbladet slo noen fete polakkvitser etter at avisa hans foreslo Radoslaw Sikorski som den best egnede kandidaten til generalsekretærvervet i NATO.

TT

NATT&DAG mener: Når det viser seg at Sikorski er enig med Dagbladet og VG, og ydmykt har trukket sitt kandidatur til toppjobben, burde Rossavik og resten av bergensredaksjonen ha kjent sin besøkelsestid snarere enn å ri kjepphesten sin straka vegen til Bogstad Camping.

En Stoltenberg som generalsekretær vil ikke bare være bra for NATO – det vil være bra for Oslo. Endelig vil vi få en generalsekretær vi kan være stolte av, og ikke minst en generalsekretær som skjønner oss. Du kan si mye bra om Anders Fogh Rasmussen, men skjønte han egentlig noen gang vår bekymring om at Bjørvikautbyggingen kan munne ut i et menneskefiendtlig og goldt byrom som vanlige oslofolk ikke vil føle seg hjemme i? Har han noen gang nikket gjenkjennende når oslofolk har snakket om de systemiske problemene med den trange trikketrasseen ned langsmed Høyskolen på Bislett? Kan han forskjellen på Lille og Store Åklungen? Vi tipper nei.

Med Stoltenberg i stolen vil vi få en generalsekretær med en unik innsikt i problemene Oslo står foran i det 21. århundre. Han vil gå inn i stillingen med et vidvinkelperspektiv på hele Østlandsregionens utfordringer. Han vil kjenne oss. Si hei når vi møter ham rundt Sognsvann. Er det for mye for langt å gi et lite heia tilbake? Det er stas når ekte oslogutter gjør det bra.

Hvis regjeringen velger å utstede en statsgaranti til Oslos OL-søknad kan vi (tror vi, har ikke sjekket hvor lenge generalsekretærer sitter, red.anm) finne oss i en situasjon der Oslo både har en NATO-generalsekretær og et OL på en gang. Hva vil det bety? Det vet vi ikke, men det kan neppe være negativt for byen vår.

Polakker fås, som vi alle vet, til en svært fornuftig pris. De har gjort mye bra for utseendet på fasader over hele byen vår, det skal innrømmes. Men der en polakk i ny og ne kan være en billig fornøyelse, kan en polakk i førersetet være en dyrkjøpt erfaring. Det har NATO skjønt, det har Oslo skjønt. Det er på tide at en viss Bergensredaksjon også skjønner det.