Anbefalt: Lina Scheynius på MELK i kveld

En naken samtid med fotografen i hovedrollen.

b
a

Alle som hang ut på Flickr da det var #1 bildedelingsverktøy, vet hvem Lina Scheynius er. Den svenske fotografen viste intime bilder fra sitt eget liv, og ble raskt lagt merke til. Så fulgte en relativt kort vei via egenproduserte bøker (nylig kom hennes sjette ut) til å fotografere for magasiner som Dazed and Confused, AnOther og britiske Vogue. På mail kan Lina fortelle NATT&DAG at hun nå har sluttet helt å fotografere redaksjonelt for å satse alt på kunsten. De siste årene har også galleriverdenen fått øynene opp for Lina, og hun har stilt ut en rekke steder rundt i verden før hun nå skal gjøre hjemmedebut i Skandinavia. På tide.

LS_Gallery_13_webUntitled, from the diary series, 2012, c-print – Courtesy MELK, Oslo and Christophe Guye Galerie, Zurich

Linas estetikk ligger et sted mellom David Hamilton og en amerikansk soccer mom, dvs tilsynelatende tilfeldige snapshots med en sterk poetisk undertone. Hun fotograferer vennene sine, elskere, nakne kropper på senger, og viktigst; seg selv. Selvportrettet står sentralt i Linas oeuvre og utgjør en interessant motvekt til både nevnte Hamilton, samt millioner av andre selfie-entusiaster: Hun setter tydelig seg selv i en posisjon hvor hun styrer hva som skjer, en ærlig, direkte måte å fotografere på, uten tilgjorthet eller Valencia-filtre. Hun har i denne verdenen muligheten til å vise en sårbarhet i noe gallerist Bjarne Bare kaller ‘et høyt nivå av estetikk’.

Lina Scheynius: Exhibition 02 åpner på MELK i Borggt. 7 19-21 ikveld.

Utstillingen er åpen til 13. april

LinaPortrett: Bjarne Bare