Vinnerne av Bergenprisen 2013

Bergenprisen gikk av stabelen torsdag kveld. Her er årets vinnere og bildeserie fra kvelden!

b
a

Bergenprisen er NATT&DAGs årlige kåring av byens viktigste, mest bemerkelsesverdige og dedikerte kulturaktører fra året som har vært. De beste artistene, klubbene, utestedene, festivalene, restaurantene, kunstnerne og sceneoppsetningene ble alle hedret på scenen. I tillegg ble den gjeveste prisen av dem alle delt ut, Årets Navn, for lang, tro og uunnværlig tjeneste. Årets utdeling fant sted på Østre.

Se bildene fra utdelingen og festen her!

Årets vinnere:

ÅRETS NAVN

Joar Nicolaysen

ÅRETS UTESTED

Lysverket

ÅRETS KLUBBKONSEPT

Bergen D.I.Y.

ÅRETS RESTAURANT

Brazil Churrascaria

ÅRETS KUNST

Bergen Art Book Fair – Bergen kjøtt

ÅRETS SCENEKUNST

De Selektive – Mari Sofie Andreassen

ÅRETS LOKALE ARRANGØR

BIFF

ÅRETS LIVE ACT

Fjorden Baby!

ÅRETS MOTE/DESIGN

Kaibosh

ÅRETS UTELIVSTRYNE

Skatebård

BEGRUNNELSER

ÅRETS RESTAURANT
Utdeler: Chris Tvedt, krimforfatter

Dropp garnityret, forretten og salatene. Gå rett på kjøttet. Deilig fresende kjøtt fra enorme spyd: Lam, svin, kalkun, kylling, indrefilet og roastbeef. Mmmm. Morrissey og andre vegetarianere får ha oss unnskyldt: For herregud så godt det kan være med et solid stykke kjøtt. Er det virkelig meningen at vi skal avstå fra all denne gleden?

Vinner av Årets Restaurant er … … brasilianske Brazil Churrascaria

ÅRETS SCENEKUNST
Utdeler: Hilde Sofie Pettersen, redaktør i FETT

Det var ingen enkel tematikk Årets Vinner valgte seg. Forestillingen stiller eksistensielle spørsmål ved selektiv abort og sorteringssamfunnet – men alle involverte takler det med nyanser, overblikk og humor. Slik kaster de lys over en vond og vanskelig debatt.

Vinner av ÅRETS SCENEKUNST er … … Frigruppa Teaterterminalen for forestillingen DE SELEKTIVE.

ÅRETS MOTE/DESIGN
Utdeler: Eirik Glambek Bøe, Kings of Convenience

Årets vinner kan vise til bred nedslagskraft. Instagram-hipstere, småbarnsforeldre og politikere i kommunen – alle sammen er de blitt spottet med denne designen. Grunnleggerne har lang fartstid fra bransjen og har i en årrekke designet for skandinaviske merker som Cheap Monday og Bruuns Bazaar. Nå er de herrer i eget hus.

Vinner av ÅRETS MOTE/DESIGN er … … Laksevåg-baserte Kaibosh.

ÅRETS LIVE ACT
Utdeler: Ivar Vogt, Real Ones

Det er har vært en humpete vei for dette bandet. Mange ganger har vi nok tenkt at deres beste dager ligger bak dem, men hver gang har de tatt seg sammen og i stedet levert nye bestenoteringer. Moralen er: dette bandet må aldri avskrives. Ja vel så mister de et fly her og der, men det bor mer i dem enn vi aner. Og kanskje har vi bare sett starten. Uansett, det var med glede vi registrerte at 2013 har vært deres beste år hittil.

Vinner av ÅRETS LIVE-ACT er … … Fjorden Baby!

ÅRETS UTESTED
Utdeler: Erlend Horn, bystyremedlem (V)

Årets vinner kan skilte med byens beste cocktailmeny. Kombinert med et gjennomtenkt utvalg av både kjent og ukjent håndverksøl, et solid vinkart og Hansa på tapp, så bør hvem som helst greie å finne noe de kan drikke på her. Helgekveldene fortoner lokalet seg som en feststemt lounge. Klientellet er som regel en blanding av brisne voksne i pene klær og Landmark-gjester som trenger en pust i bakken.

Vinner av ÅRETS UTESTED er … … Lysverket.

ÅRETS LOKALE ARRANGØR
Utdeler: Karin Hindsbo, ny KODE-sjef

Årets vinner har etter hvert mange år på baken, men har kanskje aldri vært bedre. Utvalget og bredden har aldri vært mer imponerende – og kombinert med en stadig mer skjerpet profil, kan det trygt slås fast at festivalen heller aldri har stått sterkere i bergensernes hjerter. Her går det ikke så mye i røde løpere og høy stjernefaktor – som overdådige mengder kvalitetsfilm til helt vanlige folk.

Vinner av ÅRETS LOKALE ARRANGØR er Bergen Internasjonale Filmfestival, BIFF.

ÅRETS KLUBBKONSEPT
Utdeler: Marie Amdam, Razika

Det tok sin tid, men omsider: Bergen har endelig fått sitt eget hardcore- og punk-konsept. Hurra! NATT&DAG minnes ikke minst en desemberkveld på Folkens i Nygårdsgaten, med glede og ikke så rent lite savn. Men blås i det! Punk og hardcore handler om å se fremover – ikke bakover.

Vinner av ÅRETS KLUBBKONSEPT er … … Bergen D.I.Y.

ÅRETS KUNST
Utdeler: Sondre Lerche, artist

Dette var på tide! En hektisk helg i november ble Bergen Kjøtt fylt opp med artist-books, fanziner og andre publikasjoner fra inn og utland, i tillegg til utstillinger, konserter og foredrag om relevante temaer. Vi snakker om Bergens første kunstbokmesse noensinne, arrangert av Bergen Zines, Grafill Bergen, Drabant og Bergen Kjøtt. Vi gleder oss allerede til neste gang.

Vinner av ÅRETS KUNSTPRIS er … … Bergen Art Book Fair.

ÅRETS NAVN
Utdeler: Trude Drevland, ordfører (H)

Alltid på pletten. Allting i rute. Alltid i godt humør. Impulsiv og med et sjeldent godt blikk for muligheter. Årets Navn går fra idé til gjennomføring med supermannkraft, og kan blant annet vise til imponerende utelivs-entreprenørskap i Christies gate og Rasmus Meyers Allé. Byen hadde vært fattigere uten Ujevnt og Lysverket.

Og den ville vært fattigere uten Årets Navn, som er … … Joar Nicolaysen

ÅRETS UTELIVSTRYNE
Utdeler: Trond-Viggo Torgersen, tv-personlighet

Der sitter han igjen! Som vanlig. Chartreuse og Heineken, det såkalte «settet». Alltid blid og forspent med en ustoppelig strøm av historier fra spillejobber i det bisarre utland og Ørsta.

ÅRETS UTELIVSTRYNE er en som tilfører mer energi enn han tar. Og – tenk etter – hva mer kan man egentlig forlange av et menneske?

ÅRETS UTELIVSTRYNE er … … Skatebård.