Her er årets navn i Oslo

Hvem fortjener Osloprisen?

 

b
a

Årets navn er NATT&DAGs hederspris for lang og tro tjeneste. I år er det leserne som har nominert kandidatene, og en jury vil avgjøre vinneren. Vi har sett etter dem som investerer tid, krefter, vilje og talent i byen sin. En som gjør byen bedre. En som ville etterlatt seg et stort, sort hull. En som bygger, brenner, bretter og bereder – foran, over, under eller bak scenen. Altfor mange av de «stille heltene» går ubemerket hen. Vi ville se dere nominere disse også. De som går stille i dørene, men alltid er der.

Kari Gran

Karigran

Kari Gran har i flere år vært leder av Møtestedet, bymisjonens gatetilbud i Oslo for mennesker i rus- og gatemiljøet. På Møtestedet får folk som har minst og trenger mest, mat til en billig penge, overnattingstilbud og ikke minst tillit når de har sluttet å tro på at noen ønsker å hjelpe dem. Kari holder liv i engasjementet til de frivillige og i 2013 hadde Møtestedet besøk fra nærmere 60 ulike land. Kari er også synlig i mediene, og fremstår som en fornuftig, kritisk og velinformert kilde når paniske tabloidoverskrifter presser på. Da oslopolitiet i sommer spådde «tiggerinvasjon» (som raskt ble avblåst), var Gran tidlig ute med å si ifra om at dette var overdrevet. Gran motarbeider feilaktige stereotypier om minoriteter, hun har tatt til orde for en mer effektiv rusomsorg, og hun har kritisert Norge for hvordan vi behandler tiggere og hjemløse («Her i Norge kaster man tingene til folk som sover ute. I Berlin kjører man dem til et overnattingssted (…) Der er det ikke noe man diskuterer om folk har rett til, når de beveger seg rundt i Europa på lovlig grunnlag»). Kari er en ildsjel som viser oss viktigheten av å løfte rumpa fra kontorstolen og arbeide ute i «felten».

Ida Faldbakken

Idafaldbakken

Hun holder en lav profil, men uten Ida Faldbakken er vi ganske sikre på at livskvalitetsbarometeret i Oslo hadde vært flere hakk lavere. Ida er en frilans kulturaktør og ildsjel. Hun startet opp Sunday Digestive på Parkteateret, og sto bak baren på samme sted i fem år. Hun kom med et tidlig første bidrag til den nåværende cocktailkulturen i Oslo med Oslo Cocktail Conference. Hun har driftet Grünerløkka Brygghus og sørget for det beste ølutvalget i byen i sin tid; hun har driftet Tilt og ga shuffleboard og flipper til folket; og hun har vært daglig leder for sommerens beste utested, Sukkerbiten. Hun konseptualiserte Mersmak og er prosjektleder og pådriver for Musikkbyen Oslo. Generelt: Hun har lang og vid erfaring med produksjon av kulturarrangementer. For tiden jobber Ida med NORWEGIAN Fashion HUB og «maser» daglig på Oslo kommune om at (tverrfaglig) kultur er en forutsetning for byutvikling – så vi selv slipper å gjøre det. Flere lesere påpekte at det er på tide at Ida får kred for alt det flotte arbeidet hun gjør for Oslo, og vi er enige.

Roland Lifjell

Roland

Roland Lifjell er Klubb-Oslos svar på Ray Romano (alle elsker ham). Han er en fyr som gjør lite ut av seg, men som alle DJs og musikkprodusenter har å takke for et eller annet, en eller annen gang. Minst flere vi kjenner har opplevd å få en hjelpende hånd fra Roland, det være seg at de fikk krite utstyr hos ham da Filter Musikk fortsatt lå i Operapassasjen for ti år siden, eller han lærte dem å spille skiver da de vanket på fritidsklubb som 16-åringer. Roland tilhører en sjelden art som har vært en aktiv del av rave/house/techno-scenen helt siden den kom til byen – og fortsatt er det i dag. Han har arrangert fester og klubbkonsepter siden begynnelsen av nittitallet, men aldri gitt etter for trender. Han driver den mest oppdaterte house-platesjappen i byen (nevnte Filter), hvor du kan kjøpe både vinylplater og utstyret du trenger til å lage og spille musikk. I tillegg har han drevet dj-kurs på frivillig basis i en årrekke og lært opp mange av hovedstadens dj-er og gitt mange flere bedre og bredere forståelse av elektronisk musikk. Sannsynligvis er Roland teknisk sett blant de aller beste dj-ene i landet. Og sist, men ikke minst: Han er aldri blitt cocky og har aldri solgt sjela si.

Arild Knutsen

389px-Arild_Knutsen

Oslo kan være et mørkt og kaldt sted, bakrusen etter festkarrierer som har gått skeis likeså. I løpet av ti år har vi hatt over 3000 overdosedødsfall i Norge, flertallet her i byen. Det er flere ofre enn i trafikken. Tusenvis av mennesker lever og dør under totalt uverdige forhold, år etter år, rett foran øynene på oss i verdens rikeste storby – uten at det har ført til noen vesentlig politikkendring eller opprør fra de fleste av oss. Arild Knutsen er et vandrende bevis på at det ikke er fordi handling ikke nytter: Gjennom sitt arbeid først i Narkotikapolitisk Forening, og senere som grunnlegger og leder av Foreningen for Human Narkotikapolitikk, har han ikke bare gitt mange et bedre liv, men også reddet liv. Gjennom mange år med utrettelig engasjement har han markert seg som en sterk stemme for en gruppe alle kan se, men få lytter til.

UKS

Basic CMYK

Unge Kunstneres Samfund (UKS) er både en fagpolitisk interesseorganisasjon og et galleri for samtidskunst. I november satt UKS – med daglig leder Johanne Nordby Wernø i spissen – til langt på natt med personer plassert sentralt i den nye regjeringen og klarte å unngå kutt og bevare langvarige stipender til etablerte kunstnere og seniorkunstnere. Vi minnes også for noen år tilbake da organisasjonen sørget for millioner i støtte til de kunstnerdrevne stedene. UKS er uredde, aggressive og strategiske. De får ting til å skje og er en av de mest synlige av de unge kulturorganisasjonene. Dessuten har de holdt på i nesten en evighet, nemlig siden 1921, og fortjener litt honnør etter lang og tro tjeneste for unge kunstnere, og for dem som setter pris på ung kunst.

 

 

Her er juryen som skal avgjøre hvem som vinner Osloprisen Årets navn.