– Det trenger ikke være dritt selv om det er punk

Punk-fanzinen Svart Samtid gjenoppliver Humla på Hausmania med ny konsertserie for hardcore og punk.

b
a

Første konsert er i kveld, og på plakaten står blant annet Regimen fra Gøteborg. Vi tok en prat med Svart Samtid-redaktør og initiativtaker Håvard Krokedal.

For de uinnvidde: Hva er Svart Samtid?

– Svart Samtid starta som et punkzine som jeg gav ut to nummer av for noen år siden. Navnet stammer fra min kjærlighet for Svart Framtid og mer eller mindre artige ordspill, og et ønske om å hovedsaklig fokusere på ting som skjer her og nå. Fra 2014 av innbefatter også Svart Samtid-navnet arrangering av konserter, og som i zinet er det hovedsaklig punk og hardcore det kommer til å dreie seg om.

Hvorfor vil du sette opp en serie hardcore-shows i Oslo?

– For meg personlig handler det mest om ha noe kult å gjøre i en ellers relativt monoton hverdag. Samtidig er det også fundert i en irritasjon over ting man observerer og opplever i deler av de «alternative» miljøene, og en visshet om at man må gjøre ting selv for at det skal skje noe interessant. Det kjennes mer konstruktivt å organisere noe på sine egne premisser, enn å forsøke å påvirke andre folk sin holdninger eller endre inngrodde strukturer. Det trenger ikke være dritt selv om det er punk. Endel folk som har booka mange shows de siste åra har også senka aktivitetsnivået, så det kjennes relevant å ta i et tak på den fronten selv akkurat nå. Timingmessig passer det også veldig godt at bror min, som jeg satt opp gigs med på vestkysten før, har flytta østover. Han er garantist for bra utstyr, har bil og er lydmann, så alt blir både enklere å gjennomføre og bedre gjennomført fremover.

Kult at du gjenoppliver Humla, da!

– Humla var et av de stedene det skjedde mest da jeg begynte å dra på konserter i Oslo. Det har vært ganske dødt der i forhold til hardcore de par siste åra, men rommet er perfekt størrelse og form for denne type arrangementer, så forhåpentligvis kan lokalet bli etablert som en semifast sted for punkegigs igjen.

Hva kan du si om banda på plakaten?

– Nyere svensk hardcore er generelt sett ganske overvurdert, men det finnes hederlige unntak, og Regimen er et av de hederligste. I tillegg spiller tre lokale band. Jeg er selv bassist i Blood Suckers og vi kommer ut med en tolvtommer på Sjakk Matt Plater i vår en gang. Pox er et kult og relativt nytt band som snart slipper en kassett. Terrorstat spiller sitt andre show, og er i følge det sjukt støyete øvingsopptaket og ryktene jeg har hørt, noe av det mer lovende som har kommet seg opp av Blitz-kjelleren på ei stund.

Hva er planene for Svart Samtid videre?

– Fjoråret var fiasko på zinefronten for min egen del, men målet er å få ut noe i 2014. Om det blir mye eller lite gjenstår å se, men jeg kan i alle fall love at det blir kult.Når det kommer til konserter er et foreløpig og realistisk mål å sette opp omtrent en i måneden. Giggen på lørdag blir en slags test for å se hvor bra det funker å gjøre det på Humla, men ting virker veldig lovende og flere av konsertene blir forhåpentligvis der. Samtidig er venuesituasjonen i Oslo ganske ok for tida, så man skal ikke se bort fra at det kan skje ting andre steder. Den eneste fremtidige konserten jeg vil snakke høyt om foreløpig blir nok til gjengjeld en av de kuleste i vår, med Hysterics fra Olympia i USA, Dark Times og et par andre lokale band, den 29. mai. Jeg så Hysterics live i sommer; de er sjukt bra, og den kommende Dark Times-plata blir lett en av de beste norske utgivelsene i år. Svart Samtid-konserter kommer alltid til å ha fri alder, alltid til å være røykfrie, og alltid til å ha kvalitetsband på plakaten. Mer info som fremtidige gigs og ziner kommer på Facebook-sida til Svart Samtid Zine.

I kveld (lørdag) altså. Facebook-event her.