Foto:

Her er årets beste kunst i Stavanger

Stem på dine favoritter nederst i saken.

The Four Letter Word

Richieculver

Richie Culver
Skur2

Etter først å ha kommet til byen i forbindelse med Tore Jensens Faro Symposium, har Richie Culver etablert seg som en alternativ figur i Stavangers kunstscene. Utstillingen på Skur2 bød på no wave-aktige tegninger, nærbilder av blomster i kjempestørrelse, store malerier og et svært fotografi gjemt bak mørkt fleksiglass. Verkene ga oss en opplevelsesparkfølelse, siden vi ikke kunne forutse hva som ville dukke opp på neste vegg. Utstillingen i Stavanger markerte slutten på et Norges-prosjekt som hadde gått over flere år, og Culvers evne til å knytte sammen opplevelser i Stavanger og hjembyen Hull ga ekstra dybde til noen av arbeidene. Utstillingen står igjen som en av årets største publikumssuksesser.

Tinging

Foto_ESJ_Kunsthall_Stavanger-2

Lina Viste Grønli
Kunsthall Stavanger

Kunsthall-kurator Hanne Mugaas har uttalt at hun umiddelbart tenkte på Lina Viste Grønli da hun fikk muligheten til å hente en kunstner til kunsthallen. Utstillingen viser blant annet en rekke metallskulpturer med barnlige klistremerker (det å gjennomføre en barneworkshop hvor kidsa kunne lage sin egen klistremerke-skulptur åpnet derimot opp for altfor mange «ungen min kunne laga det der»-vitser). Tittelen «tinging» tar for seg spenningen som oppstår når en tillegger en kids ting (klistremerket) til tingen (skupturen), og dermed gjør skulpturen sin egen. Kunsthallen er også en av regionens mest krevende visningsrom å arbeide med, siden du både disponerer en stor flate å fylle, i tillegg til at rommene slett ikke er optimale for å vise samtidskunst. Spesielt hovedsalen sliter med arkitekturen, med sitt overvintra teppe og visuelt forstyrrende takbjelker. Likevel klarte Viste Grønlis metallskulpturer umiddelbart å fange interessen vår. Den sofistikerte formen kombinert med de banale klistremerkene ble til et utvalg verk som var visuelt tilfredsstillende uten å bli endimensjonale.

Miramichi

Sverrewyller

Sverre Wyller
Galleri Opdahl

Sverre Wyller bød på årets mest monumentale utstilling. Han har lenge vært anerkjent som en av Norges viktigste kunstnere, og hans Paterson-prosjekt, bestående av en rekke store malerier utarbeidet over en tiårsperiode, ble blant annet vist ved Stavanger museum for noen år tilbake. Denne gang var utstillingstittelen hentet fra samme sted som materialene, en nedlagt papirfabrikk i Miramichi, New Brunswick i Canada. Skrapet gjenoppstod i ny og levende form, og det forkastede og rustende stålet våknet til liv med organisk energi. I en by hvor kunstmuseet skuffer med importerte utstillinger gang på gang, er det avgjørende at en – per definisjon – kommersiell aktør som Galleri Opdahl byr på utstillinger på internasjonalt nivå. Stavanger har i løpet av det siste året blitt en ålreit plass for å se nyskapende og utprøvende kunst, men utstillinger som Miramichi viser hva som kan bli resultatet når en fjellstø kunstner blir invitert på besøk.

 Screen City Festival

Screencity

kuratert av Daniela Arriado og Mirjam Struppek
Ulike lokasjoner Stavanger/Sandnes

Videokunst blir ofte borte i mylderet, eller henvist til perifere visningsrom med marginale besøkstall. Med Screen City-festivalen tok Daniela Arriado grep og satte sammen et tettpakket program som viste videoverk av høy klasse over en periode på flere dager i høst. Videomapping-prosjektet på Domkirken fikk mye oppmerksomhet, og klarte å trekke publikum som ellers aldri går på kunstutstilling. Stavanger kuleste gate, Pedersgata, ble også aktivert med flere visninger du ikke kunne unngå om du gikk fra sentrum og mot østre bydel. Festivalen bød også på kveldsarrangement på Tou Scene, og et ypperlig program på KinoKino i Sandnes hvor du kunne høre noen veldig smarte mennesker presentere og diskutere både videokunst gjennom historien og måten offentlig kunst kan påvirke et nærområde. Om du var mer interessert i å se videokunst i en tradisjonell setting, kunne du få med deg et spesialkuratert program som ble vist på kinoen. Og kanskje mest imponerende av alt: Alt dette kunne du få med deg helt gratis.

X