Blaster i gang ny metalfestival i Bergen

2014 ser ut til å bli tidenes år for metallfestivaler i Norge. Norway Rock gikk kanskje dukken, mens Hole In The Sky la inn årene frivillig, men klassikerne Inferno og Karmøygeddon holder koken. HITS-videreføring Beyond The Gates like så. Nytt av året er at Oslo endelig får besøk av Sonisphere-festivalen, som skilter med Metallica, Ghost, Gojira, Slayer og Mastodon. Tons of Rock i Halden kjører litt bredere med alt fra Sepultura til TNT, Obliteration til Oslo Ess.  Karmøygeddon feirer 10 år med Kreator og In Solitude mens Blå sitt vårprogram er som en eneste lang festival innenfor det mer støyete hjørnet og periferien. Først ut er nykommeren Blastfest i Bergen, som hyller de mørkere og mer ekstreme sidene av metall. Vi slo av en prat med ildsjel Yngve Christiansen, som gjør klar til festival helga før Bylarm.

blastfestposter

Få uker igjen til det er klart for festival, hvordan er stemningen i Blastfest-leiren?

Yngve: Vel, jeg er happy. Blir bare mer og mer stolt over lineupen til denne lille førsteårsfestivalen og håper folk er fornøyd med hva de har betalt for. Går dette riktig vei in the end, så knuser vi til med enda større neste
år. Overaskelser er også planlagt for 2015 om vi får sjansen.

Norge er jo en av de viktigste metallnasjonene i verden, og begynner nå å få en grei samling festivaler for sjangeren. Hva skiller Blastfest fra de andre, som Inferno, Beyond The Gates og Karmøygeddon?

Vel… Det får være opp til folk å bestemme. De som velger bort Inferno for Blastfest har sine grunner, de som velger bort Blastfest for Karmøygeddon har sine grunner og så videre. Det beste hadde vært om folk droppet én helg med
fylla og kom og støttet alle festivalene! Bare tull at det er dyrt! Folk bruker for mye penger på ukonstruktiv fylla fremfor når det virkelig kan skape opplevelse. Jeg er også en av de, selvsagt, men stiller opp likevel.

Hva er tankegangen bak profilen deres?

Å skape en festival som treffer de mørke gode sjeler. Death, Black, Doom…Det blir moro! Ved siden av musikken er det en feit, blodrød tråd rundt Bergen og Norges historie som atmosfære. Det blir ingen historietime, men preget er der. Vikingmarked, tradisjonell norsk musikk og gamle bymuseet er noe av det som skal attraktere.

Hvis du vil trekke fram tre bookinger som dere er mest fornøyd med, hva vil  det være og hvorfor?

Vanskelig spørsmål da jeg liker å være jovial. Men Hypocrisy sitt første show i Bergen er jo noe mange av oss har ventet på. Wardruna, Taake, Vader, TIAMAT… Jeg ser selvsagt frem til hele programmet. Ingen av artistene er plassfyllere for meg.

Tidligere har dere møtt kritikk for å ikke ha noe «eksklusivt», føler dere at dere har det nå?

Har møtt masse kritikk hele veien for mye rart. Verste var et stygt rykte som gikk rundt på det at vi booket så bra band for å være første året. Da ble jeg veldig lei meg. Når det gjelder spørsmålet, så mener jeg vi har nok av ekslusive ting i forhold til budsjettet. Flere band spiller for første gang i Bergen og noen for første gang i Norge. Vi har ikke greid å booke noen band som aldri har spilt før, men det skal vi prøve sterkt på neste år.

Dere skal ha utstilling med Peter Beste. Fortell litt om den, og er det andre ting som vil skje utover konsertbiten?

Det skal vi. Han og bergenstegneren Kim Holm skal ha utstilling i vårt gode gamle slott, Rosenkrantztårnet. Dette blir første eksterne utstilling de har sagt ja til siden 1987, så jeg er meget happy med det. De skjønte hva jeg ville med det og hva jeg ønsket å skape og de likte det. Eller blir det boklansering med Dayal Patterson og boken Black Metal; Evolution Of Tthe Cult, samt workshop med Kvitrafn fra Wardruna (er du nordmann som ikke har hørt Wardruna må du få fingeren ut av øra!). Sistnevnte skal vise frem gamle vikinginstrumenter og fortelle hvordan de lages, brukes og hvordan Wardunas musikk er laget. Meget spesielt! Dette skjer da på legendariske Apollon, som nå er bar i tillegg til  platesjappe. Siste «expo» skjer på Hulen med det fenomenale ubernorske bandet Glittertind som skal gjøre sin første konsert i Bergen. Må også nevne at lørdag 22. februar blir det vikingmarked på Sardinen, USF med Bjørgvin Marknad. Masse spennende, altså.

Vi ønsker Blastfest lykke til og kommer tilbake til resten av den norske metalfestivalfloraen og heavyfaunaen litt nærmere ut over vinter og vår. Siden ikke Blastfest selv vil fronte tre favoritter, her er tre tips fra undertegnede.

Triptykon. For et band, kanskje det beste metalbandet i verden? Tom G. Warrior fra Celtic Frost, som er så monumentale at legendarisk blir et spakt ord, har virkelig klart å stable seg på beina igjen. Snart aktuelle med ny plate, så forvent nytt materiale.

Taake. Bergen er jo en mildt sagt en sentral by i black metal-folklore, og Taake har holdt det gående i hele 20 år, selv om deres offisielle albumdebut var 1999s Nattestid ser porten vid. Frontfigur og hovedperson Høst er kanskje mest kjent for diverse kontroverser, men Taakes foreløpig siste album Noregs Vaapen er for en moderne klassiker å regne. Et av de sterkeste metallalbumene det året, uansett undersjanger.

Shining (SE). Nok en fronfigur som har problemer med å trå ut av sine kontroversers skygge. Niklas Kvarforth er ingen Bob Geldof, men har tross sitt trøblete og turbulente liv, klart å holde seg overraskende konsekvent på plate. Selvmordsbudskapet hans er ikke lettere å svelge av den grunn, men musikken de står for er ypperste klasse. Shining har kanskje myknet og modnet med årene, men 2012s Redifining Darkness er sterk som bare det.

X