– Vi bryr oss for lite om urett som ikke rammer oss selv

Stem på årets stemme nederst i saken!

Amal Aden er nominert til prisen for Årets Stemme 2013. Her er juryens begrunnelse:

«Amal Aden kom til Norge fra Somalia som 13-åring. Bak seg hadde hun større prøvelser enn de fleste opplever på en livstid. Foran seg et tøft møte med en ny kultur: Rus, gjengkriminalitet, brudd med familien, perioder som uteligger og et barnevern som ikke maktet å hjelpe. 15 år gammel bestemte hun seg for å lære å skrive. I 2008 kom debutboka «Se oss – bekymringsmelding fra en ung norsksomalisk kvinne», et kraftig oppgjør med problematiske sider ved det norsk-somaliske miljøet. Siden har det blitt fire til. Om integrering, likestilling og homofiles rettigheter. I 2013 har Aden stevnet frem med sitt utrettelige engasjement, blant annet gjennom sin faste spalte i Dag og Tid, og vist at hun ikke lar seg stilne. Dagen etter at hun bar flagget fremst i årets homoparade, våknet hun til 146 trusler på telefonen. På vei til et oppdrag på Stabekk skole i november ble hun slått ned på åpen gate. Før hun lot seg kjøre til legen, gjennomførte hun foredraget som planlagt. Amal Aden er nominert for sitt unike arbeid for frihet og like rettigheter på tvers av etnisitet, kjønn og legning. Og fordi hun ikke lar seg knekke.»

Du får en time taletid på Stortinget: Hva snakker du om?

– Menneskerettigheter.

Hva er vår største forsømmelse i år? Hvem burde vært nominert til årets stemme?

– Anbjørg Sætre Håtun.

 Hvordan håper du Norge har forandret seg om 20 år?

– At vi blir mer miljøbevisste.

Hva er nordmenn for opptatt av?

– Været og hva man skal ha til middag.

Hva bryr vi oss for lite om?

– Urett som ikke rammer oss selv.

 Hva kommer du til å huske 2013 for?

– Homoparaden.

Hva var årets beste…

…lesning?
– «Ære» av Elif Shafak

…TV-øyeblikk?
– H.M Kongens nyttårstale.

…fest?
– Aschehougs hagefest.

…diskusjon?
– Mange gode diskusjoner med ungdom på videregående skoler som foredragsholder.

Les mer om Amal Aden og de andre nominerte til årests stemme her!

Meld deg på ÅRETS BESTE FEST her!

X