Beiteskifte

Det er lett å få folk til å le, men jeg har lyst til å fådem til å grine også.

– ALLE KUNNE VÆRTstand up-komiker i dag, sier Jan Rune Holdhus.

Er det kan hende derfor han vil skifte beite?

–Musikk er for meg mer filosofisk, en mer åndeligopplevelse. Musikk er den optimale formen for kommunikasjon, et verdensspråk.Jeg har holdt på med musikk i femten år, men har aldri fått realisert detteprosjektet. Alt annet har vært en omvei. Livet mitt har vært en omvei. Stand upog revy er for meg underholdning for underholdningens skyld, men musikkinneholder noe mer. Musikken kommer rett fra sjelen.

– Det er greit å få folk til å le, men jeg har lyst til å fådem til å grine også.

JAN RUNE ER iferd med å ferdigstille sitt første album. Det skal ut i september. To singlerer allerede tilgjengelig på Itunes, og alle uttrykk og omveier samles nå undernavnet J.R Harlekin.

JAN RUNE HOLDHUS.Opprinnelig sanger og låtskriver. De fleste kjenner ham imidlertid bedre som revyartist, stand up-komiker, ja, kanskje også drag queen. Han debuterte på scenen allerede som tolvåring i barnemusikalenJeg Fant, jeg fantav Ragnar Bjekreim. I 2004 etablerte han showgruppen Stay-Ups og debuterte som stand up-komiker på Latter i Oslo året etter. Da han deltok i NRK-programmet Den Norske Humor i 2009, ble han kjent for et større publikum. Harald Eia, som var en av dommerne i programmet, uttalte at han hadde “talent og en framtid som humorist”.

Navnet Harlekin er inspirert av Commedia dell’arte, som eropprinnelsen til det moderne teateret vi kjenner i dag, forklarer han.

– Harlekin er en av hovedkarakterene i Commedia dell’arte.En sjarmerende ærlig fyr som slipper unna enhver situasjon med en sang, dans ogglimt i øyet. Harlekin er et eget univers som etter hvert skal bli en bok.Sagnet om franske Hellequinn forteller at han gikk rundt på jorden sammen meddemoner for å finne onde sjeler han kunne sende tilbake til helvete.

UTGIVELSEN AV ALBUMETMe, Me, Me feires med slippfest påVictoria Hotel og en påfølgende turné i Skandinavia og England.

–Låtene på dette albumet handler om øyeblikk ihverdagen, sier han.

–Alle har sikkert stått foran speilet og tenkt påseg selv som en superstar. Jeg er en entertainer og dét handler alltid omkommunikasjon. På dette albumet ønsker jeg å formidle god pop-musikk. En godpop-låt er først og fremst en gladsang. Noe man gjerne spiller mens man venterpå at folk skal komme på vorspiel. Man tar spray i håret og hører på en syndigsang man kan kose seg med alene. Jeg har også lyst til å overraske. Å triggepublikum. Å gi dem noe som de ikke forventer. Her har jeg en misjon# hvis manklarer å bryte isen, vil folk bli inspirert av å høre noe nytt. Man får enbredere horisont.

J.R HARLEKIN HAR imidlertidikke stått for hele produksjonen selv. I hans håndplukka band finner man blantannet medlemmer som Vidar Osmundsen på gitar, Arne Jakob Hidle på bass, FrankSvendsen på trommer, Torbjørn Solum på tangenter, og Simon Harmer på perkusjon.Koret består av Tone Salomonsen, Samira Musagoni og Toni Gundersen(lillesøsteren til Mia).

– På slippfesten for albumet skal vi virkelig fråtse i altdet vakre rundt oss, sier han.

Han sier at dette er grunnen til at han valgte VictoriaHotel.

–Det vil bli en veldig visuell konsert, nestensom en forestilling. Vi bruker blant annet skyggeteater som skal stå som etmetaforisk bakteppe for selve fremførelsen vår. Når det gjelder sceneshow ogfremførelse, drar jeg god nytte av alle de tidligere erfaringene mine. Jeg haretablert et større spekter å uttrykke meg med på grunn av de andre kunstartenejeg har vært innom. Jo flere hatter, jo flere uttrykk. Hadde jeg bare hatt én hatt,ville jeg fort kjedet meg. Jeg kan fort bli lei av meg selv og leter etter etnytt talent å spille på. Jeg liker tanken med å begynne på nytt. Da føler jegat jeg gjenskaper meg selv.

DA JEGSTARTA opp med dragshow på Sting Nere var det litt av samme grunn. Jegkjedet meg. Jeg følte ikke det skjedde noe som helst spennende i Stavanger.Disse erfaringene har gjort meg tøffere og klar for endelig å presentere megselv som musikkartist.

Er det noe i veienmed Stavanger som kulturby?

–Hvis det skulle være noe som peker seg ut, så erdet at det er alt for mange småkonger på haugen og for få hauger, sier han.

–Stavanger er en urban og eksotisk by. Problemeter at vi ikke tror på dette selv. Vi må tørre å utfordre oss selv mer enn vi gjør.Kulturen består av mer enn det trygge vi har sett tusen ganger før. Kultur erogså evnen til å se fremover.

Albumet “Me,Me, Me” slippes det lokale plateselskapet Boah Records 28. september. www.janrune.no

X