Til Bergen med kjærlighet

b
a

Kjærlighet er hovedingrediensen i all musikk, sier NaomiShelton.

Naomi Shelton & The Gospel Queens dukket opp påBrooklyns scener mot slutten av 2000-tallet og ga ut albumet What have you done, my brother påDaptone Records i 2009. Etter platekontrakt-tjåmmiene Charles Bradley og SharonJones’ suksess i Bergen med flere konserter under fjorårets Bergenfest,inviterte byfestivalen Naomi Shelton og gospeldronningene til årets festival.

MED STEMMEN TIL EN INNRØYKT mannlig soulartist som synger omkjærlighet på verandaen sin, står Naomi kledd i en glinsende gyllen hatt og enlang, svart kjole med paljetter. Hun sprer sine kjærlige, optimistiske,gudsvelsignede gospellåter, krydret med svingende svartkledde gospeldamers (avdet stereotypiske slaget) koring, et orgel-tunet keyboard og etsuperkomfortabelt bursdagsbarn i bassist og Gil-Scott Heron-lookalike FredThomas.

Mamma pleier å si om mørkhudete menneskers rytme at “de derhar det i naturen sin”, men gudstjenesten på Magic Mirrors fikk hvite førtisertil å svinge som det også ligger snev av rytme i kaukasisk natur.

Innenfor vinduene med lilla og gul mosaikkkunst lovde Naomiat hun skulle komme tilbake til Norge, til ekstatisk applaus for de betalende.“Thank you, thank you, thank you so much, thank you kindly” lød postludium.“Love yourself! If you love yourself and you’re gonna love others”, sa hun.

NAOMI SHELTON ER GAMMEL og sliten, og i artistgarderoben måjeg hjelpe henne av med jakken, mens gospeldronningene henter kyllingvinger tilhenne opp trappen til artistkjøkkenet. The lady er tilsynelatende full avenergi, og smiler fra øre til øre.

Det skjer så mye hele tiden, det er tornadoer, orkaner, drap. Vi trenger å gi av oss selv når vi har tid.

Hvordan har du det,mrs. Shelton?

– Å, for en hyggelig mann. Jeg er ved godt mot, jeg kosermeg. Jeg ville ikke gå fra konserten.

Vi kan ikke la være åspørre: Hva synes du om Norge? 


– Jeg har vært i Europa før, ved utgivelsen av albumet, ogjeg elsker det. Det er en marvellous experience å være her. Dette er min førstegang i Norge.

Kan du gå påfestivaler i din helsetilstand?

– Ja, selvfølgelig. Jeg hopper ikke rundt som jeg pleide.

Alle sier at ungefolk mangler respekt og takknemlighet ovenfor eldre generasjoner. Hvor myesannhet ligger i det?

– Jeg kjøper ikke myten. Vet du hva, sangene mine er omkjærlighet, the people’s spirit, folkesjelen, og det er for alle typer folk,gammel, ung, de i mellom. Først og fremst handler det om å respektere seg selvog veiene en tar, så vil respekten senere komme til deg. Jeg prøver å gjøremitt og jeg er en lady, og har fortalt meg selv at: Hvis jeg viser respekt, såkan jeg kreve respekt.

Hvem er dereegentlig?

– Det er to sett med queens. De som spiller her er Amy,Bobbi Gant og Edna Johnson, også har vi med oss Fred Thomas på bass, Gabriel pågitar og Stone på keyboard. Du vet, i’ll tell you, det er vakkert å ha et team,så man kan jobbe sammen i kjærlighet. Har du ikke et godt team, kan publikum sedet. Så vi spiller ikke bare gospel eller RnB, det er soul-music.

Hvorfor soul?

– Det er det vi gjør.

Hvorfor ikke rockeller hiphop?

– Det er også soul. Det handler om hvordan du setter detsammen. I all musikk er kjærlighet hovedingrediensen, og vi let it come outreal.

Hva skjer med soul-sjangeren?Hvordan er det om 10-20 år?

– Det er vanskelig å si, det kan bli mye bedre faktisk.Hvert år og hver generasjon kan ta det til et nytt nivå. Soul er slik det er,og soul er i hjertet. Uansett om du ikke har noe eller om du har hus og biler,så har du fortsatt noe i hjertet. Man vil alltid høre om kjærlighet. Det skjerså mye hele tiden, det er tornadoer, orkaner, drap. Vi trenger å gi av oss selvnår vi har tid. Og vi har ikke mye tid. Vi må vise kjærlighet og gi kjærlighet.

Føler du at Norgesetter mer pris på soul enn andre steder?


– Definitivt. Her elsker folk oss. De setter pris på hva engjør. I USA er det så mye variasjon og mye konkurranse. Her er det annerledes.Når jeg og Charles kommer her finner vi ut at her nyter folk deg og liker hvadu gjør. Det får deg til å jobbe hardt.

Andre folk på dinalder vil gjerne sitte på terrassen i en villa i landsby-Alabama, hvorfor gjørdu dette i stedet for?

– Jeg er en busy lady. Jeg liker å gjøre dette. Jeg ga megmed å jobbe og reiser rundt og spiller nå.

Hvor lenge vil dufortsette?


– Så lenge jeg er her. Alder har ikke noe å si for hva Gudhar gitt deg. Det spiller ingen rolle om noen gir deg en gave, men hvis Gud hargitt deg en gave kan ingen ta den fra deg. Jeg kan sitte rett her i stolen minog gjøre min ting. Det handler ikke om kroppen, men om hjertet. Jeg liker å ståog gjøre min greie# blir jeg sliten av å stå kan jeg sitte meg ned, men jegforetrekker å stå. Så hvis jeg blir sliten kan jeg reise meg opp igjen.

Naomi Shelton. 70 år gammel. Fra Alabama. Har gitt ut etstudioalbum med the Gospel Queens, Whathave you done, my brother under Brooklyn-baserte Daptone Records. Spilte påBergenfest på Logen fredag 14. juni og i Magic Mirrors-teltet lørdag 15. Juni.