James Gandolfini (1961-2013)

We’d thought that Tony Soprano’s drive from NYC to the N JTurnpike & beyond into the wasteland/suburbs of New Jersey would repeatendlessly. – Joyce Carol Oates

James Gandolfini er død, og reaksjonene er helt påfallende.Folk er lei seg. Ikke sånn should pay my tribute-aktig, men lei seg. Påordentlig. Litt sånn som eplehodene var da Steve Jobs døde.

Også lærer vi at han bare ble 51 år gammel. 51? Var han bare37 da Sopranos begynte?

For denne gangen er det Sopranos-fansen som er lei seg.Gandolfini gjorde også mange andre gode roller, men det er selvfølgelig TonySoprano som er hans mest ikoniske gestaltning, og som vil fortsatt vil analyseresog omfavnes om 50 år.

Eller som Audun Vinger tvitrer: “Pussig nok er detrollefiguren vi savner – en tidsmarkør god som noen.”

Hva gjorde drapsmannen Tony Soprano så fordømt likandes?Hvorfor heiet vi på en brutal voldsmann hvis grunnleggende selvmedlidenhet barevar matchet av hans ditto hensynsløshet?

Eller som Matt Zoller Seitz spør: “What made Tony Soprano, abully and killer and cheater and disgusting hypocrite, so likable?”

Hva var det Dr. Melfi øynet langt der inne, og som hunforsøkte å lokke frem?

Det var kanskje James Gandolfini. Tonys decentness kom fra Gandolfini. Tony Soprano funker bare om hangestaltes av Gandolfini. Ingen annen ville vært i stand til å utstyrekarakteren med den nødvendige varmen som trengs for å parere karakterensmørkere sider.

Når Dr. Melfi og millioner av dvd-tittere så Tony og skimtet“det gode i ham, tross alt”, var det James de så.

Mange kommer til å dele den siste scenen i Sopranos i dag,så vi velger et annet klipp. Der Tony bare delvis er med. Klippet er fra sesongtre og episoden “Pine Barrens”, en favorittepisode blant store deler av fansen.

Noe av humoren her handler om at Paulie Gualtieri ikke har hørtom Tsjetsjenia, og blander derfor med Tsjekkia.

Skjebnens ironi skulle tidligere i år gjøre at nøyaktig detsamme skjedde i virkeligheten. Det viste seg snart at de to Boston-terroristenekom fra Tsjetsjenia, men siden amerikanere flest gikk rundt og forvekslet detmed Tsjekkia, så den tsjekkiske ambassaden seg etter hvert nødt til å gå ut meden pressemelding der de presiserte at det – infact – var to forskjellige land. Life imitating art og alt det der.

Anyway, her er klippet.

James Gandolfini(1961-2013)

Fine nekrologer:

http://insidetv.ew.com/2013/06/19/james-gandolfini-tribute-the-sopranos/#more-136896

http://www.newyorker.com/online/blogs/culture/2013/06/david-remnick-remembers-james-gandolfini.html

http://www.vulture.com/2013/06/james-gandolfini-obit-matt-zoller-seitz.html

X