Røykerne og snuserne slår tilbake

b
a

ET FLERTALL PÅ Stortingetvedtok 19. mars en innsnevring i medienes mulighet til å omtaletobakksprodukter. Dette skjer som følge av et lovforslagfra Helse- og omsorgsdepartementet. Endringen for norske medier eren følge av paragraf 34i den nye loven. Der nedlegges det et forbud mot alle typerforbrukertesting av tobakksvarer. Flertallet på Stortinget ønsker ikkeindirekte reklame for tobakksvarer gjennom produkttester som gjengis i mediene.

Men hva med tobakkens gleder? Hvem skal synge tobakkens prisnå? Er det lov å leve litt eller? NATT&DAG ønsker å yte en ørliten motstandmot tidsånden og sunnhetstyranniet, og har derfor bedt et utvalg meningsbærere omå redegjøre for tobakkens gleder mens det ennå er tid, før Stortinget stengerbutikken helt.

Vi spurte:

1. Hva er din favorittsigarett/-snusmerke? Hvorfor? Har dueventuelt en god substitutt?

2. Når er det aller best med røyk/snus? Hva forbinder du medtobakksglede?

3. Har du fått gode ideer, gjort seksuelle erobringer(“unnskyld, har De fyr, frøken?”), knyttet varme vennskap eller strategiske(jobb-)forbindelser på grunn av tobakken (røykepause på trappa, utenfor barenetc.)?

Dag Solstad
Norges fremste forfatter

1. Prince Mild. Det hender jeg kjøper Marlboro også, menhelst Prince Mild. Jeg vet ikke hvorfor. Det har bare blitt sånn. Har gjort deti 20-30 år nå, tidligere rullet jeg selv. Men så begynte jeg å reise mer, og davar det like greit å kjøpe sånn avgiftsfri røyk. Det var like billig. Ogenklere.

2. Frokostrøyken er hellig. Men jeg må få ha den i ro ogmak, hvis ikke kan det være det samme. Da sitter jeg i godstolen og bare nyter.Det hender jeg tar med en avis, men helst vil jeg bare ha en tenksom røyk. Kundet. Jeg røyker aldri utendørs, kun om sommeren. Jeg orker ikke å stå og frysemens jeg røyker. Det er nedverdigende. Derfor har jeg nesten sluttet å gå ut pårestaurant i Norge. Jeg er sterk motstander av røykeloven. Selv om jeg sparermasse penger på den.

3. Å ja, det har jeg sikkert. Og min kone røyker jo mye merenn meg. Jeg røyker ikke så mye lenger. Kanskje bare tre-fire stykker om dagen.Jeg har jo blitt gammel. Det begynte da jeg bodde i Berlin. Der kjøpte jegtobakken min på sånne røykeautomater. De kunne ikke justere opp prisen på disseautomatene, så i stedet ble det stadig færre røyk i tjuepakningene. 19, 18 …plutselig var det bare 17 sigaretter i pakningen. Faen, tenkte jeg da. Dettegår ikke an. Jeg kan ikke akseptere å få 17 røyk i det som skal være entjuepakning. Sa da begynte jeg å røyke mindre i stedet.

Martin Bjørnersen
Kritiker til leie

1. Petterøes Lys Blå. Var vel i utgangspunktet et merkevalgstyrt av design (liker bikkja deres!) og lokalpatriotisme, men innbiller meg atden har litt cleanere smak enn de sammenlignbare merkene.

2. Jeg pleier å tenke på sakte, smertefull død avtobakksrelaterte skader og få så noia av det at jeg må ta en sigg til for å roened nervene mine -det er tobakksglede for meg.

3. Jeg driver ikke med gode ideer, vennskap eller strategiskeforbindelser. Ja, røykeloven har gjort at det har blitt lettere å komme ikontakt med ukjente på byen for oss røykere. Dessverre. Helvete er deandre.

Torkjell Berulfsen
Tobakksevangelist

Eneste svaret jeg kan gi er at Stortinget bør gjøre noe medat de fleste selvmord begås med kniv og gaffel.

John Olav Nilsen
Rockepoet eller whatever

1. Lucky Strike, ellers fortærer jeg det cubanske merketHollywood.

2. Etter jeg har tapt en tenniskamp mot min venn Fancy.Gleden ligger i å ta seg en pause fra livet, nyte følelsen av at livet ikkekommer til å vare for alltid.

3. Nei, har bare mistet de nevnte tingene, men det gårgreit.

August Ringvold
Advokat i Norsk Journalistlag

1. Som nidkjær snuser med 37 års erfaring har jeg prøvd detmeste. Jeg begynte da jeg var 13. Det er bare løssnus som duger, og bareGeneral. Teposer er for kvinner, bokstavelig talt.

2. Feil spørsmål. Når er det ikke snus er best? Tobakksgledeer å sitte med en god pris i solveggen med en kald pils og minnes at boksen engang kostet 50 øre.

3. Det må være den gangen jeg tømte boksen for snus ogetterfylte med hundebæsj og strø på toppen, og sa til Narvesen at den var tørrog måtte byttes.

Knut Borge
Norges morsomste mann

1. Jeg røyker Tiedemanns rød, ferdigrullet, 4 eller langePrince rød.

2. Tobakk smaker som regel bra. Særlig etter måltiderselvsagt, men også i tallrike andre sammenhenger. Jeg tror ikke begrepettobakksglede kan forstås av folk som ikke røyker. Tobakk er jo avhengighetsskapendeog iblant kan man myrde for en røyk. Her vil jeg ile til og meddele at jegytterst sjelden tyr til så drastiske nødløsninger. Mange bruker snus for tiden,men på det feltet er jeg helt kunnskapsløs. En venn ga meg en gang snus til åtrekke opp i nesen og jeg nøys i et døgn.

3. Jeg har dessverre aldri gjort seksuelle erobringerutenfor barer. Eller andre offentlige arenaer, for den saks skyld. Jeg troddedet var strafferammer for den slags. Heller ikke kan jeg skryte på meg knytting av varme vennskap eller etablering avstrategiske jobbforbindelser. Jeg er beskjeden og nøyer meg med sugendemagadrag, stygge hostekuler og atskillig fliring. Har noen fyr?

Einar Engelstad
Musikkanmelder i BT og platebutikkinnehaver

1. Camel Light eller lyseblå kamel som det heter i dissetider. Jeg kan innbille meg at det er litt mindre usunt enn den vanligetypen, og kameler er jo ålreite dyr.

2. Det smaker jo bra, og så lenge du røyker selv slipper duå legge merke til den jævlige lukten som gammel tobakksrøyk tross alt er. Itillegg er det atskillig bedre enn myggspray når du beveger deg ut i skog ogmark.

3. I sin tid var det en reklame for Rothmans Sigaretter somlød: Et sted, en stemning, en stil. Bildet var alltid elegante mennesker ifjonge omgivelser. Med et slikt utgangspunkt hjelper det jo på selvtilliten meden sigarett i munnen.

Frank Rossavik
Kommentator i Morgenbladet og Bergens Tidende

1. Jeg røyker sigarillos og er ikke så kresen. Jeg røykertil og med Bellmann som egentlig er noe dritt, men Meharis Brasil er et av merkenejeg liker godt. Sigaretter røyker jeg bare når intet annet er for hånden.

2. Det beste er roen jeg får av å sitte i stuen med røyk ogkaffe. Jeg tenker bedre med røyk.

3. Ja, man blir lett kjent ute i kulden. De som fortsattrøyker i mine kretser, er gjerne nokså autoritetsfiendtlige og sta folk, ofteogså solide humorister. Bra folk, rett og slett. For øvrig synes jegsigarettrøykere er sexy og gode å kline med. Røyken tar knekken på dårlig ånde.

Per Edgar Kokkvold
Generalsekretær i Norsk Presseforbund

1. Snus har jeg aldri prøvd. Jeg liker ikke erstatninger.Sigaretter var bare en kort ungdomssynd. Sigarer var min greie. Favoritt: HoyoDe Monterrey. Men pengene tok slutt etter én eneste eske. Deretter ble detstortsett billige saker.

2. Sigarer sies å være bare til finere bruk. Slik var detogså for meg: Jeg røkte mest mens jeg skrevkommentarer for dagspressen.Mark Twain sa: “Jeg har gjort det til en regel aldri å røke mer enn én godsigar om gangen”. Jeg røkte fem sigarer for hver artikkel jeg skrev, diskutertesaken med meg selv, og konkluderte motvillig med at det muligens var lurt åslutte.Sluttet en gang ved årtusenskiftet. Menhar angret mangeganger siden.

3. I dag er sigaren bare et godt minne,men få minnerkan være bedre enn minnet om en god sigar. Og når alt kommer til alt, er detvel bedre at jeg fortsatt kan minnes gleden enn at gleden kan minnes meg … Forøvrig har jeg sans for den konservative britiske statsministeren StanleyBaldwin, som sa at det verste ved å være høyrestatsminister, var stadig å måttehøre på hvor late arbeidsfolker – fra mennesker som trodde de hadde hatten hard arbeidsdagbare de hadde blåst bladlus av roseneved hjelpaveimen fra en god sigar.

Marit Valeur
Redaktør i Seafood TV

1. Jeg røyker Marlboro Silver, men liker egentlig Goldbedre. Seff, ingen sigg slår Lucky Strike Red, men nå føles det som i injiserekreft. Snuser Gøteborgs rape, men synes den begynner å bli svak.


2. Sigg er digg hele tiden. Må ha to til morrakaffen og toetter middag, konstant hvis jeg har på meg pels eller shades. Tobakksgledenligger dypt i personligheten min. Jo mer upop det blir å røyke, jo mer Marlonblir jeg fet og cocky i bakgården på jobb. Å røyke er ryggraden min. Ogryggraden min er ‘fuck you to consequences’ (les albue-tatovering av sneglehus).

3. Å sigge eller ikke sier mye om hvor stramt rumpehull manhar. Jeg sigger mye, assa er åpen. Dette hjelper meg i alle relasjoner. Siggtar ned alvoret og åpner for ærlighet og innrømmelser hvor gode ideer kommerfra. De beste ideene får jeg over en sigg. Det beste skriverushet kommer medsnus. Er det lenge siden jeg har røyka kniper jeg meg en asiatfitte. Ahhh, sigg.

Emma Clare
Journalist i D2

1. Hvis jeg kjøper røyk i butikken spør jeg alltid etter“tjue Lucky silver”, men jeg vet ikke om det egentlig heter det. Jeg liker ialle fall å røyke Lucky Strike med blå pakke fordi den er akkurat passe sterkog smaker litt skittent. Av snus foretrekker jeg Nick’n’Johnny sin “CrushedIce” fordi den er sterk og hvis den begynner å renne, får man tannkremsmak imunnen. Nesten som Tic Tac! Neida.

2. Jeg røyker aldri på dagtid, det er noe som kun skjer i alkohol-sammenheng.Noe som gjør meg til en såkalt festrøyker, innser jeg nå. Det er i hvert fallsånn at når jeg drikker én skvett alkohol, MÅ jeg røyke også. Snus er best etter middag. Eregentlig ingen storsnuser eller storrøyker, kan godt gå i ukesvis uten nikotin.Men da må jeg altså gå ukesvis uten å drikke.

3. Jeg har vel brukt røyking som et sosialt glidemiddel engang eller to, men hvor mye selve tobakken har betydd for hvordan livet mitthar utviklet seg, er jeg litt usikker på. Det jeg vet med sikkerhet er at jeghar skremt vekk potensielle seksuelle erobringer ved å røyke gjennom nesa. Haha. Ræva partytriks. Skulle gjerne fått tilå lage røykeringer, forresten. Har prøvd å øve hjemme noen ganger for å være fetneste gang jeg skal “ta en røyk”, men det er helt for jævlig å røyke trettensigg på rappen (uten å få til én eneste ring). Er som å ha en døende peis ihalsen. Æsj. Skal aldri røyke kreftpinner igjen i hele mitt liv.

Christin MalénAndreassen
Art director og redaktør for magasinet Out of step

1. Om jeg MÅ velge en favoritt-snus er den som heterGöteborgs Rapé. Jeg tror det er fordi den egentlig har et veldig skjult tungtpolitisk budskap i navnet, nemlig at det peker tilbake på 70-tallet da det var envoldtektsmann som ble kalt Fönstermannen og herjet i Haga i Göteborg ved åklatre inn vinduer til folk og voldta dem. Denne mannen herjet senere hipsterparadiseSöder i Stockholm på 90-tallet og gikk da under navnet Södermannen. Nå nyligfant de ut at han hadde brukt de siste årene på å forgripe seg på mindreårigejenter i Sverige ved å lokke dem med narkotika. Jeg mistenker (les: håper) at GöteborgRape bruker sitt produkt og navn til å minne folk på disse hendelsene og åskape et mer bevisst Sverige.

2. Jeg vil nok si at det er aller best med røyk er når detaldri dukker opp i nærheten av meg.

3. Ja, masse. Men ikke fordi jeg røyker, mer fordi jeg er såsjukt anti. Jeg må dog innrømme at jeg levde godt på mine bake-snus-skills-selv-om-jeg-er-straight-edgeda jeg var yngre. Jeg kunne bake fantastiske priser av løs-snus til de finestemannfolka på byen i en alder av 16 oppi nordnorge. Tror sist jeg dro frem det triksetbare er for noen få måneder siden.

Sverre Goldenheim
Partyfikser, hockeykommentator og gulldusj

1. Marlboro Lights/Göteborgs Rapé på grunn av gammal vane. Snusmerkegir jeg litt faen i så lenge det er porsjon, kjøper aldri snus selv, barebommer!

2. Jeg røyker bare når jeg drikker. Blir brydd av folk somrøyker til vanlig, totalt unødvendig! Snus er kun på hockeymatch, tradisjon.

3. JA på alle punkter!