Den beste musikken fra Oslo

UNDERJORDISK TUSMØRKE

Tusmørke

På tampen av 2012, i et forholdsvis kjedelig norsk plateår, debuterte oslobandet tusmørke med Underjordisk Tusmørke# en urovekkende frisk pust som like gjerne kunne vært utgitt for 40 år siden. Jo da, Underjordisk Tusmørke er en forholdsvis sær affære og kan fort bli avfeid som tullball, men Underjordisk Tusmørke imponerer av to grunner: 1. Det er ingen i landet, ja, i Europa for den saks skyld, som har vært i nærheten av å levere noe lignende. 2. Upåklagelig fremføring og innlevelse med stor overbevisning. tusmørke balanserer på en syltynn linje mellom briljans og gjøgleri med sin helhjertede tilnærming til tidlig 70-talls psykedelisk folk og progrock. Underjordisk Tusmørke simpelthen låter fantastisk og fullstendig overbevisende i all sin genuine pomp og prakt. Produksjonen er strippet ned og gir god plass til svulstig flerstemt, svevende synth, pulserende trommespill og bassganger som gjør Chris Squire stolt.

LOOK INSIDE

Nils Bech

Javisst leker Bech seg med samtidsmusikk, avanserte strykerarrangementer, housemusikk og pop# han er en sjangerkamel mange burde hatt store vanskeligheter med å svelge. Men dette glir ned på høykant, og det er her albumets store styrke ligger: evnen til å formidle en gjenkjennelig kjærlighetshistorie, via avanserte verktøy. Det kan være enkelt å avvise prosjektet til Nils Bech som uhåndgripelig. Med et formspråk hvor sammenflettingen av performancekunst og musikk står så sentralt, er det nok lett at lyttergruppen deles i ’ja’ og ’nei’, hvor ’nei’- gruppen rett og slett avskriver det hele fordi kombinasjonen kunst og musikk framstår som for høyttravende. Det er en forståelig reservasjon, men gi det en sjanse og opplev at Bechs musikk har en ekstremt imøtekommende, ærlig og ydmyk klangbunn, uten pretensjoner.

SIX CUPS OF REBEL

Lindstrøm

Det er lett å glemme nyåret når man skal hente frem og omtale norske utgivelser, langt mindre nominere til kategorien Årets Skive. Når det er sagt ga denne Lindstrøm, Hans-Peter Lindstrøm for short, ut hele to album i 2012: Sist ute var Smalhans, til stor jubel blant kritikerskaren. Six Cups Of Rebel kom i mars måned. Det var den sistnevnte som musikkstaben i NAtt&DAG falt pladask for. Six Cups Of Rebel er et album som oser av overskudd, og det er et album som virker å følge omtrent hver eneste impuls som meldte seg under innspillingen. Det er en bra ting fordi det unektelig er et veldig artig album# et album som aldri kjennes begrenset eller strengt.

Stem på din favoritt i skjemaet under:

X