Gagastil

Du har garantertsett henne. Fotograf Elisabeth Jakobsen (22) er Trondheims egen Lady Gaga.

Med stort, blåtthår, tunika med blekksprutmotiv, skinnshorts og grønn strømpebukse med massehull i, er hun lett å få øye på. Se, rett der borte!

Hei,Elisabeth! Er du i overkant glad i oppmerksomhet eller?

– Er selvfølgeligglad i oppmerksomhet, alle er vel det? Men bare den man egler opp til selv. Jeger ikke så begeistret for oppmerksomhet som ikke er velfortjent. Det er barejævlig. Egentlig tror jeg at jeg opplever mye morsomt i forhold til de flesteandre på grunn av utseendet, men det er bare å ta det med et smil.

Hva sierfolk du møter på gata?

– Jeg får mye blikkog kommentarer fra barn. “Se mamma! Det er ei havfrue” eller “er det en heks?”.Det er verre i små byer der folk ikke ar vant til å se folk med blått hår, daskal folk ofte absolutt ta på håret mitt. Ellers har jeg opplevd et par gangerat turister i Trondheim vil ta bilde sammen med meg, som om jeg var enattraksjon.

Du driverog tatoverer deg også ser jeg. Er det også for å skille seg ut?

– Nei, de flestetatoveringene tar jeg fordi det er minner jeg vil bevare. For eksempel denne påleggen, en kråke som sitter på en grein og holder et perlekjede i nebbet. Dajeg var lita, hadde besteforeldrene mine et kråkereir ved siden av huset, ogden kråka stjal alt av skinnende gjenstander. Vi fant blant annet gifteringentil bestefar i reiret.

Stilen dinavspeiler seg i det fotografiske arbeidet du gjør. Masse farger ogeventyraktige tema går igjen. Er dette blitt ditt varemerke?

– Jeg begynte å tabilder da jeg var 14, med familiens crappy videokamera som hadde en slagsfotofunksjon. Da tok jeg bilder som var mer morbide eventyraktige, antageligvisfordi jeg var mer utagerende og måtte få noe ut. Akkurat det henger vel igjenlitt enda, hehe.

Hva har toår på Norsk fotofagskole gjort med stilen?

– Jeg har lærtutrolig mye siden jeg begynte som fotograf og frem til nå. Jeg hadde på en måtemer fantasi uten grenser før, og det savner jeg. Nå har jeg gått skole og blittmer voksen (eller ikke …). Det at jeg vet om “regler” for foto, og at alt skalvære perfekt etter mitt øye, gjør det mer krevende å lage bilder nå. Ellers harstilen forandra seg ved at jeg går mer mot et “fashionuttrykk”, i forskjell fradet mørke eventyrgreiene jeg drev med før. Jeg tok nesten bare bilder av megselv først, og mange av de jeg tok for flere år siden liker jeg ikke selv idag.

Hvorfor tardu så mange selvportrett? Er du egosentrisk eller liker du ikke andre folk?

– Må det være enteneller? Jeg er vel mer opptatt av å skape noe, enn hva eller hvem jeg tar bilderav. Dessuten er det veldig praktisk å ta bilder av seg selv. Ofte når jeg fåren idé er klokka ett på natta, og da er det bare jeg som er tilgjengelig …Egentlig ser jeg svært få av mine bilder som selvportrett, det er mer sånn atjeg går inn i en rolle som en skuespiller for å skape det uttrykket jeg er uteetter. Også er det et pluss at det er ingen som syter og skriker over at de hardobbelthake eller at ræva er for stor eller liten, hehe. Neida. Jeg har ikkenoe imot å ta bilder av andre, tvert imot. Det er lettere å ta bilder av andre,men kanskje ikke alltid så lett å finne det uttrykket man leter etter.Bilbilder, glamorbilder, erigertpenisbilder … de takker jeg fint nei til. Jeghar ikke noe lyst å ha navnet mitt på slike bilder. eller for den del ta debildene.

Hvem har dulyst til å ta bilde av?

– Hvis jeg fikkvelge: Lady Gaga, fordi hun er hot. Johnny Depp, fordi han er hot … Og hvis detskulle være en norsk person, Kristopher Schau, fordi han er hot!

www.elisabethjakobsen.com //elisabethjakobsen.tumblr.com

X