NATT&DAG MØTER PIA BIERMANN

Kjapp info: PiaBiermann, 36 år, avtroppende senterleder for Mercur, påtroppende idemyldrer forGyro, markedsføringskjerring og denimnerd.

Smilegubben og Gifttrynet tok på seg gårbortklærne i håp om å bli blogga av bloggdronninga Pia Biermann. Frøken Biermann flyttet til Tigerstaden, og fortjente å bli grilla før ankomst i storbyen

[6]ASL?

-Øh, hæ?

[6]Det er et mIRC uttrykk, som brukes av fjortiser. Age, sex, location.

Åja. 36, kvinne som dere vet, Trondheimfor øyeblikket, Oslo snart.

[6]Vi har snoka litt på facebooken din, og ser at favorittquoten din er “You haveto keep busy, after all no dog has ever pissed of a moving car”, Og vi fant ennett liten cv med en del arbeidsgivere. Du liker å ha det travelt du?

Sitatet kommer fra russekortet mittfaktisk, og har vist seg å være ganske treffende for hvordan jeg er, kan mansi. Alltid vært ei travel dame.

[1]Ingen hunder som har pissa på deg ennå?

Om noen har prøvd, så har de nok ikke lyktesså innmari godt. Bare skvetta litt, hehe.

[6]Men du, hva er greia med deg og olabukser egentlig?

Det er det beste plagget som finnes! Prøv å gå i en lys poplin-bukse, da blir man jobare skitat.

[1]Øh, hæ, hva er poplin?

Jeg vet det ikke egentlig selv engang, mendu vet. Sånne lyse, tynne, ubrukelige klær som blir fort skitat

[1]Så denim er flott fordi ingen ser at man er skitat?

Ja, blant annet. I tillegg til at detselvsagt er det er et genialt materiale som kan personaliseres gjennom å slitedet pluss at det tåler å røff bruk. Og interessen for denim startet velallerede på ungdomskolen da alle skulle ha Levi’s bukse.

[1]Var du en av de første på barneskolen med Levi’s bukse, og mobba de som ikkehadde?

Nehei, jeg fikk Levi’s sist av alle jeg.Pappa sendte med meg for lite penger på butikken, og jeg endte opp med en sånn med orange tab som jeg farga rød. Funkadårlig, ble ferska på den. Jeg tok Levi’s hevnen senere, kan man si.

[6]Ja nemlig, også gjennom FusaJeans. Hvem var de involverte der, og hva var din rolle?

Det var John Erling Vinnem, Mats Stensletog Bjørn Kowalski som først starta det. De ville lage “royale jeans”, en littsånn anti greie til “bigbrother-bling-jeans” med veldig mye unødvendig fjas.Det skulle være rent, royalt og ujålete og navnet fikk de etter Fusa kommune.Fusa var på den tida et kongedømme, med Morten Holmefjord som regent. Fusa bleen tribute til Holmefjord. Og så kommmer Kowalski fra Hordaland skal nevnes. Jeghoppa inn da jeg slutta i Levi’s, og hadde fortsatt plenty denimkjærleik. Detrengte litt kunnskap om den kommersielle delen av markedet, og ikke minst omjentepassformer. John var designer, Mats mer på det grafiske og jeg varinvolvert i passformer, kvaliteter og salg blant annet. Jeg fikk blant annetinn styles med høyere liv og stretch for å få den rette passformen. Så jeg vari alle fall stretch ansvarlig, hehe

Men generelt så jobba vi tett sammen i ensærdeles demokratisk organisasjon med flat struktur .

[1]Hører du har kjempet lenge i Trondheim for at folk skal gå i tighte jeans,hvorfor det? Mora mi sier man får sopp av for tighte jeans.

Jeg tror mora di blander med kameltå.

[1]Eh, jaha. Nå var det jeg som skulle være den frekke her da.

Jeg jobba jo i Levi’s fra 2000-2005, og dajeg begynte var det jo bare bootcut og sleng som gjaldt fordi alle skulle humperundt i Buffalo sko. Så da jeg kjempa for det tighte syntes alle jeg varsær.

[1]Så det var du som ødela Buffalo-trenden?

Jeg kan si meg medskyldig i Midt-Norge ihvert fall, hehe. Og i 2005, kom jo Cheap Monday og da var trenden i gang, medbedre stretch kvaliteter og slikt.

[6]Apropos, du er jo medeier i klesbutikken Demand and Supply, det er jo litt kultda. Å eie en klesbutikk. Var det du som fant den opp?

Vi var vel flere som “fant den opp”. Detvar jo meg og godeste Stenslet igjen da som huka med oss Robert Klein, som harsystemene i orden. Mer enn meg og Mats i alle fall. Så vi tre sammen koktesammen konseptet, på oppdrag fra E.C Dahls Eiendom og Mercur for å friske oppsenteret. Så det endte med noe som vi mente både Mercur og Trondheim trenger.

[6]Hvordan har det vært å være senterleder, har du blitt bestevenn med alle deandre senterlederne rundtomkring?

Haha, nei det vil jeg ikke påstå. Altså,andre senterledere er flinke voksne mennesker de altså, stort sett, men jeg harvel mer vært et utskudd. Så der skal E.C Dahls ha kred for å ha vært ganskedristige da de ansatte meg. Jeg er nok et lite wildcard i den verdenen, littutypisk for rasen kan du si.

[6]Rundt dette har du gitt en del kursing i sosiale medier, og ryktet ditt er atdu er veldig tidlig ute med ting innen markedsføring. Er dette tilfeldigheter,eller er det nøye gjennomtenkt? Som senterleder har du også startet HG80, deter ikke så veldig senterledersk, er det?

Det er jo gjennomtenkt måten jeg brukerdet på for Mercur sin del, men det er kanskje mer tilfeldig at jeg ble så aktivmed å bruke digitale medier kommersielt. Det starta vel med at oppdagabloggverden når jeg jobba i Levi’s. Fikk ansvar for svenske Levi’s Stores i2003, og jobbet derfor mye i Sverige. Svenskene starta tidlig med blogging pået veldig høyt nivå. Jeg ble rimelig fascinert over den greia, og ikke minstover hvor stor påvirkning de mest leste bloggerne hadde på for eksempelmotebildet. Så starta jeg selv med litt blogging på privaten, ikke noemoteblogging nei, mest fjas, og ble blant annet kjent med Hilde Holta-Lysell som drev gatemotebloggen Oslo Stil påden måten. Det ble rett og slett naturlig for meg å utforske de mulighetene somlå her, og se på hvordan man kan unngå tradisjonell reklame hvor man baredytter på folk ting. Det å prate medfolk i stedet for til folk, synes jeger viktig.

[1]Hvor mange kjøpesentre har blogg, egentlig?

Hehe, jo ett som jeg vet om. Galleriet iBergen har vel nettopp starta opp tror jeg. Dajeg starta blogg for Mercur, trodde jo folk jeg var klin toillat. Men nå skaljo alle ha blogg, både personer og bedrifter..

[6]Er HG80 Norges mest leste?

Nei, det er vel sånne som fotbrallfrue.nosom er – du kan jo gå inn å se hvorfor..

[1]Ja, helt greit å se seg slått på bloggtoppen av nakne, hjemmeværende fruer

Men altså, vi er jo fornøyd med 500 000lesere siden vi starta høsten 2008. Vi er fem stk som skriver for HG80, ogleverer ganske heftig vil jeg si. Gjennomsnitt tre poster pr dag. Vi prøver åha en ganske grei dekning av Mercur og Trondheim generelt, der vi legger myevekt på det kulturelle og andre aktiviteter også.

[6]Vi har vært på Manpower.no og sjekka om senterlederstillinga var noe for oss.Egenskapene som etterlystes var: Kreativ, trendbevisst, kjenne motekulturen, hagod kunnskap om nye markedskanaler, e det dæ derre eller?

Ja, det vil jeg påsta, hehe. Jeg var ikkemed å skrev teksten, men jeg vil da tro at de har brukt noen av de egenskapenejeg har, sannsynligvis.

[6]Tror du det sto det samme i annonsen for tre år siden da du ble ansatt?

Det tror jeg, men kanskje ikke like myevekt på digitale medier. Mercur var jo blitt ganske identitetsløst og soggy påden tida, og hadde kraftig nedgang på omsetningen og utvanna butikkmiks. Så devar opptatt av å finne noen som hadde kunnskap om både nye markedskanaler ogmotekulturen

[1]Og som kunne lage gule, tjukke figurer som kunne gå rundt i One-Piece påsenteret?

Ehe. Merkurt du mener? Han bruker ikke one-piece. Det var Ståle Gerhardsensom designet han uten farge først, også endte han opp som gul i diversepappformer. Etter en del idémyldring i markedsrådet på Mercur, så ble han tilpå ordentlig.

[6]Hvor er vi?

[1]Følger du ikke med?

[6]Jo, øh, i 2010 ble du nominert tilbåde Robert Millar-prisen, og Synergi-prisen og som Årets Arenakvinne. Hvilkepriser er dette?

[1]Bloggpriser?

Det er priser til folk som har gjort enkurant jobb innen markedsføring. Jeg med Mercur ble nominert til Robert Millar,mens jeg alene ble nominert til Synergiprisen for banebrytende bruk avkommunikasjon og markedsføring. Og den Arena-prisen, der gikk det vel mer på åvære innovativ i lederstilen, eller noe sånt. Det er jo hyggelig det.

[6]Oppi alt dette, så har du hatt en del andre jern i ilden også, stemmer ikkedet? Storåsfestivalen, hva var din rolle der?

Der var jeg styremedlem, og jobbet sammenmed flere for å stable festivalen på føttene igjen, der fungerte litt somsparringspartneren til Sveinung Sundli

[1]Sa du sparings- eller sparringspartner?

Sparrings, ja.

[6]Jobb, jobb, festivaljobb – når slapper du av, egentlig?

Slappe av, hva mener du med det?

[6]Nei altså, å sitte hjemme i One-Piecen?

Jeg slapper av når jeg har det artig, erdårlig på å være i ro og gjøre ingenting. Jeg er stor fan å reise og har værten del og farta det siste året, der Tokyo, Dubai som senterledertur, hytta iBerlin, Amsterdam, Hitra og California varnoen av reisemålene. Er jo å slappe av det. Og du hey, jeg har IKKE one-piece!

[1]Hvorfor drar du til Oslo, på grunn av typen din eller?

Ja!

[1]Æhæ,er du tøffel?

Det hadde vært jævlig trist om jeg hadde nedprioriterttypen for å sitte på toppen av et senter i Trondheim. Men jeg har alltid hattlitt lyst til å komme meg til Oslo. Nå har jeg fått gjort masse artig her, ogjeg tror Oslo og den nye jobben kommer til å bli kjempespennende, utfordrendeog heftig

[6]Er det ingenting som holder deg tilbake?

Jo jøss, men jeg stikker da ikke utenlandsheller, er jo bare en liten togtur hjemmefra

[6]Du skal begynne i event byrå?

Ja

[1]Jeg har også jobbet i eventbyrå, vi delte ut schweppes brus og kræsja en bil påScandia Cup. Er det det du også skal gjøre?

Ehe, nei. Du drev vel med litt mer sånnsisteledds markedsføring du. Og i Trondheim er det jo gjerne sånn “tenn et båli skogen også kommer Petter Wavold og spiller og da er eventet klart”, men deter ikke helt det Gyro som jeg begynner hos holder på med. Gyro samarbeider tettmed med kundene med tanke på strategier, og jobber gjerne sammen med PR- ogreklamebyrå for å utvikle gode konsepter for kundene. NHO, Varnergruppen, UDIog Steen&Strøm, er noen avkundene Gyro jobber med. De snekra for eksempel sammen pressekonferansen daBarack Obama var her i forbindelse med Fredsprisen. Det blir med andre ord i enlitt annen skala og på et annet nivå enn hva man kanskje forbinder med “event”i midt-norsk sammenheng.

[6]Du skal jobbe med Ivar Dyrhaug – deeeeet blir kult da.

Jepp – det skal jeg. Jeg har jo ikke møtthan ennå da

[6]Du har vel sett han i Beat For Beat?

Du, jeg har sett alt for lite på Beat ForBeat

[1]Hæ,hva feiler det deg?
[6] Ja, han gjør jo alltid så fine splitt hopp

[1]Hvordan vet du det?

[6]Fordi jeg følger med

[1]Hva er det som er så mye kulere med Oslo enn Trondheim da, bortsett fra Slottetog Stortinget og sånn?

Det er jo ingenting gærent med Trondheim,det var jo mer omstendighetene som gjorde utslaget

[6]Apropos det, når kjæm du hjem?

Til jul, vel

[6]Ja, men for godt, liksom

Ser nok ut til at jeg blir i Oslo enstund, men man vet da aldri hva som skjer i livet. Heldigvis

[1]Æsj, da er vi tomme for spørsmål

[6]Ja, hater når det skjer

[1]Nei vi har glemt hva du har gjort før og sånn.

Nesj, da jeg studerte så jobba jeg vedsiden av i bar og butikk, Retro blant annet. Etter skolen fikk jeg jobb somselger på Radio1, før jeg ble hanka tak i av Levi`s, hvor jeg fikk distriktsjefmed ansvar for alle butikker fra Ørsta/Volda til Svalbard. Etter hvertså fikk jeg altså ansvar for diverse kjeder, pluss leda noen nordiskeprosjekter. De siste to årene hadde jeg ansvaret for Levi`s Storene (reineLevi´s brand shops) i Sverige og Norge, og tilbragte da mye tid hos söta bror.Etter dette jobba jeg i Boks Reklamebyrå som konsulent en periode, for så oghoppe av og blir frilanser. I den tida turnerte jeg mellom det å være lærer på reklame– og merkekommunikasjon på NKF, jeansnerde hos Fusa, være prosjektleder for reklamekonkurransen”Sterk Reklame” pluss ha en del egne kunder. Og så ble det Mercur sommeren2008.

[1]Hvilken utdannelse har du da, dongeriskolen?

Jepp, Levi’s! Master of Denim!

[1]Er det ikke en fyr som heter Dr. Denim?

Helt riktig. Nei sånn helt formelt så gikkjeg på Norges Markedshøyskole – NMH, som etter hvert har blitt en del avBI-systemet. Markedskommunikasjon pluss diplommarkedsfører i InternasjonalMarkedsføring og Ledelse. Skrev diplomen min om merkevarer.

[6]Så du er ferdig utdanna?

Altså, nei, jeg..

[1]Hæhæ, er du ikke ferdig utdanna?

Jeg tok for eksempel aldri eksamen i finans..Fikk jo jobb før jeg rakk å bli heeelt ferdig.

[1]Men du strøyk på skolen, haha. Også fikk du være senterleder?

Ja. Heldigvis er det andre som styrerøkonomien..

[6]Ja, du har jo gjort så mye, og vi tenkte egentlig å si oss ferdige nå

[1]Nei, jeg har et til! Av alle arbeidsgiverne vi har nevnt, så er det en som harglemt – du har jobba som bartender på Frakken?

Så bra du spurte om det – hvis ikke haddejeg tvunget deg til å spørre om det. Jobba jo faktisk der i fire år ved sidenav studiene og klesbutikkjobbing, både i pianobaren og i nattklubben. Kjempestoltover det der, verdens beste skole det å se så mye foille skrotfolk.

[1]Ok, det var egentlig det viktigste med hele intervjuet

Frakken?

[1]Ja. Får vi røyke på Mercurtaket?

Nei aldeles ikke, jeg er fortsattsenterleder her, altså.

X