Fred har jobbet som julenisse i over 60 år

Fred Osther får 1500-2000 kroner for ti minutter med nissing, elsker barn, og reiser jevnlig på nissetreff – «kosetreff» – i USA.

b
a

Navn: Fred Osther.
Stilling: Julenisse.
Aktuell med: Nissing på julaften og utstilling av nissefrimerkesamling.
Kontakt: [email protected]

Hvordan begynte du å nisse, Fred?

– Du kan godt kalle meg Julenissen. Mange gjør det. Jeg har jo vært nisse siden jeg var fjorten, i nitten-firr-og-femti.

Hvorfor blir man egentlig nisse?

– Mange, både fedre og mødre, blir tvunget til det når de har små barn. Når barna blir eldre, ser de at de har masker. Barn snakker sammen, vet du. Derfor anbefaler jeg foreldre å bytte med naboen. Eller hyre inn meg.

Hvor mye koster du?

– Et sted mellom 1500 og 2000 kroner.

I timen? Det var ikke så verst.

– For ti minutter. Etter de ti minuttene er barna lei av julenissen. Det har jeg merket i løpet av de tretti årene jeg har jobba på julaften. Jeg deler ut tre gaver til hvert barn, og så går jeg. Jeg klarer ikke å sitte i ro, kan du si.

Hvordan lure barn til å tro på julenissen?

– Hvis barna spør hvorfor jeg ikke har reinsdyr, svarer jeg:

1. Vi kan ikke bruke reinsdyr i Oslo, fordi husene har forskjellig høyder. Da kan vi ikke lande sleden. Alle husene må være like lave.

2. Det er ikke snø ute, og da kan vi ikke bruke slede. Derfor kjører jeg bil, og Rudolf er hjemme i stallen.

– Barna er ikke dumme. De har bare litt senere tankegang.

Hva med dine egne barn?

– Niks, har ingen, men jeg er en populær onkel!

Hehe. Er det derfor du er så glad i barn?

– Vel…Satser du på ti unger blir én god. Hehe.

Liker du barn bedre enn voksne?

– Som nisse: Ja.

I hvilken alder blir barna mistenksomme?

– Mange truer foreldrene med å rive skjegget av julenissen, men når de merker at jeg har ekte skjegg, blir de mye varere. De tør ikke være mistenksomme lenger. Mange i 2-3-års alderen blir redde. Barn er veldig smarte, vet du.

Har du en jævlig nisseopplevelse? Møtt på noen skikkelig drittunger som du har lyst til å kline til?

– Det var én gang jeg husker spesielt godt, i et kjempenydelig hus på Nordstrand. Der var det en toåring som ikke fikk det han ville ha til jul, så han kasta gaven i gølvet og trampa på den. Og så bare forsvant han! Jeg synes fortsatt synd på han. Det var en lei liten unge.

Hva gir du til barna som andre voksne ikke kan?

– Glede. Og gaver. Også sier jeg «Er det noen snille barn her?» «Ja», sier barna. «Mener mamma og pappa det?», sier jeg. «Du er vel en rabbagast i blant?» Og da ler de. For jeg, nissen, er ikke så alvorlig som de andre voksne.

Fra spøk til alvor: hva er det mest absurde gaveønsket du har fått?

– De rareste får jeg på mail. På internett kan du oppleve mye! En mann, nei…det må ha vært en dame, sendte meg en mail og ønsket seg en mann. Hahaha! Jeg måtte svare at nissen ikke formidler sånne tjenester! En annen gang var det en gutt som ønsket seg en Porsche 911. Da gikk jeg ut og kjøpte en liten lekebil og sendte den til han i posten. Det var kanskje litt stygt gjort.

Ja. Hva betyr jula for deg?

– At jeg får vært den jeg er, med barn.

Går du i sommerdepresjon, eller er du glad-nisse hele året?

– Om sommeren har jeg en annen uniform. Da er jeg skogsnisse med en grønnblå kjortel og en lue på en halvmeter som står rett opp! Jeg bruker den drakta på nissetreff også.

Hva skjer på disse nissetreffene? Hva snakker dere om?

– De gir meg ikke så mye, bortsett fra at jeg får treffe andre nisser. Jeg kaller dem ofte kosetreff. De fleste er i Amerika, men som alle vet er jo amerikanere veldig korttenkte.

Og ikke bare dét – mange av nissene er vel pedofile også?

– Det er de jo i Norge også. Noen. Men selv har jeg det bare veldig moro.

Har du noen tips til hvordan man kan overleve jula?

– Det dummeste er å være hjemme, da blir man minnet på driten. Dra på drikkeparties eller dra på en båttur til Kiel eller København. Da kommer du sammen med andre mennesker som heller ikke liker jula. For hva er egentlig jula for en voksen? Kjedelig. Vi gjør det for barna.

NISSENS ØNSKELISTE:

1. Nisseservicet til Porsgrunn.
2. God helse.
3. Hvit varebil.

… Men hva gir man til folk man hater? Sjekk vår julegaveguide med drittpakker.