OSLO FASHION SVIK

Oslo som motehovedstad og VGTV erlitt i samme kategori: Ferskinger med ok potensial. Men per nånoe av det aller, aller pinligste nasjonen har fostret. Nå gjør de to fenomenene felles front inn i den bredeste offentligheten, og vistålsetter oss for høstens mest skamfulle forestilling.

Neida, neida, vi skal ikke brukekniven på Oslo-Girls etter at de to førsteepisodene er postet på verdensveven. La ossheller korte ned ventetiden med å si noen sannhetens ord om VGTV. Og hvor perverstugly og skitten traileren til det nyeste skuddet på stammen deres er:

For noen år tilbake skrev jeg en kronikkspørsmålet rundt hva vi kunne vente oss av kombinasjonen internett og fjernsyn.Nytt format og nye medier pleier jo å avle friske konsepter og påfunn.Så spørsmålet var hva ultimat tilgjengelighet og maks interaksjon kunne gi oss.

Svaret hittil: VGTV.En digitalsvulst som vokser og gror i magen på det nye medie-Norge. Uten spredning ogforeløpig ikke nødvendigvis dødelig. Men med produksjoner som Snørrunger, Rikingen og Julebruskongen har påfunnet etablert segsom garantist for én nyskapning: En serie program som gir fenomenet «dårlig TV-underholdning» enhelt ny dimensjon. Vanlig TV bare overraskende mye dårligere.

Men nå strammes skruen, og”uoriginalt” blir et altfor mildt uttrykk når sositets-reality fra Statene nåskal overføres til gamle Noreg. Kopiering er jo greit når forholdene ligger tilrette. Men å ukritisk transplantere amerikanske forhold inn her er ensbetydende medskamrødme. Vika er ikke Manhattan, Galgeberg er ikke Brooklyn. Og alle somtror det – eller later som de gjør det, er idioter.

Idioter som sikkert mener det vel, men bare fører elendighet med seg. At det er det hardtprøvede motefolket som får smake, er så sin sak. De lever allerede i enverden der Pia Haraldsen har torpedert de skrøpelige restene av troverdighet tilOFW, og de få flinke som finnes har ingen illusjoner. De kan godt tåleen røverhistorie om en gjeng nobodys som skal forsøke å kile seg inn i enmoteindustri som ikke finnes.

Akkurat som det er helt a-ok atmålgruppen for programmet sikkert er bondelandet og budeia på heia. Det er sikkert like lett å fake dette, som å overbevise dem at de blir selvmordsbomba i filler om deskulle forville seg ned i Grønlandleiret under årets handletur i hovedstaden. Fiksjon er en helt lovlig sjanger. Og kan gi bra TV.

Nei, problemet er at selveproduktet ser så helt utrolig forferdelig jævlig ut. I den forstand at det somformodentlig skal fremstå som glamorøst, forlokkende og fresht her blir detdiametralt motsatte: Dette er fattigmanns-TV fra en koksgrå verden. Oslo-Girls haren look som peker mer mot eksamensprosjektet til de teiteste jentene imediaklassen på Mysen VGS enn high-life i storbyen. Pluss på med den uslestelogoen jeg har sett i mitt syndige liv og ta-taa: Her er den endelige demonstrasjonen av hvilke forhold som ligger til grunn for at vi, i motsetningtil Sverige og Danmark, aldri har fått til noe som ligner på en moteindustri, det vil si: En befolkning uten smak. Helt enkelt.

Et utgangspunkt som kunne førttil et show som blir helt jævlig – men proft og gøy á la Paradise Hotell, er jeg stygt redd er mersannsynelig bare helt grønnjævlig – á la VGTV generelt.

http://www.vgtv.no/?id=31832&category=106

X