Natt&Dag møter poteten

b
a

Vi sier “potato”. Noen sier “¡patata!” Hva sier du? La oss bli nærmere kjent med vår glamorøse,adrenalinavhengige jetsetter. Matbordets Sophia Loren. Åkerens David Niven. TallerkenensMussolini! Dypt ligger den, og sur er den. Vi har snakket med en representant for vår flottestenyttevekst: poteten!

SMIL Hvorfor er du så god å spise?

– Jeg er full av deilig næring, og passer tilall slags mat. Kok meg og stek meg, spis meg medskallet.

GIFT Hvorfor er du så brun og stygg?

– Jeg er et barn av jorden. Jeg er som jeg er.Av jord er jeg kommet.

SMIL Hva synes du om brød?

– Brød er vondt. Med mindre det erpotetbrød.

SMIL Hva med mais og ris.

– Jeg respekterer mais og ris, men jeg likerdem ikke.

GIFT Hva synes du om når folk røyker pot?

– Bryr ikke meg. Men jeg tror ikke det erspesielt sunt for nervene. Og strengt tatt er detsløsing med god matjord. Jeg synes kanskje det erOK, hvis den er dyrket på et sted hvor det ikke gåran å dyrke poteter. For da blir den svakere også.Men en ting jeg er VELDIG imot er når folk lagerbong av potet. For det første er det en ubehageligog knotete måte å røyke på, helt upraktisk. Dessutener det nedverdigende for oss som nyttevekst.

SMIL Vi trodde at du kunne brukes til alt?

– Ja, men det finnes visse grenser. Man kanbruke hendene til å tørke seg i rumpa, men gjør videt? Nei. Og det finnes flere eksempler. Man kanbruke puppene til søstra di til å rake hagan medogså, men du gjør ikke det av den grunn. Jeg likerheller ikke når folk skal lage musikkinstrumenter avpoteter. Det klinger ikke rett i mine ører.

GIFT Men hvis du kan brukes til alt, kan vi stikkedeg opp i rumpa?

– Ja, den er grei. Jeg trives på mørke, fuktige ogtriste steder. Kan til og med tenkes jeg slår rot.

SMIL Bare hypotetisk altså. Vi har aldri hatt noeopp i rumpa. Men hva er det VERSTE somkan skje med deg, som potet? Kan dere få AIDS?

– Nei, kanskje ikke AIDS eller fugleinfluensa. Menvi kan få pest! Og det kan få katastrofale følger fordere mennesker. Det er derfor det er så mange sureirske politimenn i New York, fordi irene ikke haddepoteter i en femårsperiode på attenhundretallet.Det verste for oss, som slag, er jo når høsten slårfeil. Men altså. Det verste for meg rent personlig erhvis jeg får koldbrann. Det er en fryktelig sykdom.Min onkel Kolbjørn fikk koldbrann i kukken. Denramla i gølvet med et bittelite plask, pottitkukken.

SMIL Er det sant? Kan poteter få koldbrann?

– Ja, det kan vi.

GIFT Kan poteter brukes som drivstoff til biler?

– Nei. Jeg tror du tenker på bensin.

SMIL Hva synes du om Fedon Lindberg?

– Jo jeg synes han har fine boyish looks, littlange fortenner, kanskje. Men i det store og hele engentleman. Men ernæringsmessig er han jo langtuti kålåkeren.

SMIL Ha ha ha!

SMIL For et ordspill! Hva spiser poteten selv?

– Jeg liker mineraler og kryddersmør. Jegliker også kokt rapsolje og piffikrydder. Og gjødsel!!Det holdt jeg nesten på å glemme.

GIFT Er det sant at man blir dum av å spisepoteter?

– Nei, selvfølgelig ikke. Men man blir mindresensuell, litt dårligere i senga kanskje. Ikke mindreintelligent.

GIFT Er det sant at det er mest sunt det som sitterrett under skallet, og at det dermed er allersunnest å spise deg med skallet på?

– Ja, det tror jeg er sant. Eller så er det bare enmyte. Det er jo også mulig. Men jeg velger å tro påalle myter som kan øke min egen selvfølelse.

SMIL Hvorfor får man alltid Kongens Tapperhetsmedaljei gull? Hvorfor ikke i potet?

– Ja!! Det har jeg også spurt meg selv om mangeganger. Hva er liksom mere typisk norsk enn poteten?Det måtte i så fall være kukken. Eller ThomasHylland Eriksen.

GIFT Hva synes du om når etniske nordmenn blirkalt for “pottit” av etniske innvandrere?

– Jeg synes de burde lære seg bedre norsk. Jeger rasist. I den forstand at jeg synes hvite folk erbedre enn svarte. Se på Afrika: De klarer jo ikke åbygge en brønn en gang, uten at det blir krig. Oghva spiser de ikke i Afrika? Jo, potet. Mens indianerepå den annen side er flotte mennesker som bleutryddet for lenge siden. Og hva spiste de, før deble kolonisert til hælvete? Jo, potet. Våres poteterstammer fra Peru, verdens vakreste land.

GIFT Ha ha!! Du er innvandrer selv, også praterdu dritt om fremmedkulturelle. Det er såklassisk atte. Det er som om å høre Anna NicoleSmith klage over at folk klager over at folk erfeite, promiskuøse, oversminkede og narkomaniserte.Fred over hennes minne. Hva synes du omhomoer, forresten?

– Jeg synes det er ålreit, så lenge de ikke prøverseg på meg.

SMIL Hva synes du om uttrykket “molle pottitt”?

– Det minner meg om folk som kommerfra Lamberseter. Jeg foretrekker den andre versjonenav uttrykket, der hvor man bare sier “molle”.Eller “uøh, molle!”. La oss poteter være i fred.

SMIL Hva med Potifar? Hvem var han?

– Potifar var en skikkelse i det gamle testamentet.Folk sier han var snill mot Josef, selv omJosef var slaven hans. Han åpnet opp hjemmet ogpotetposen sin for ham. Helt til kona hans prøvdeå forføre Josef. Åsså funka ikke det. Åsså anklagethun ham for voldtekt. Åsså husker jeg ikke mer.Skikkelig såpeopera. Men det gikk bra til slutt, forda sto Jesus opp av graven. Resten er historie. Jegliker å bla i Bibelen. Det er en hobby jeg har. Jegstemmer forøvrig Kristelig Folkeparti, ikke Senterpartiet,som mange tror.

GIFT Men poteter har jo ikke stemmerett?

– Nei, bare ved skolevalg. Men hvis vi haddehatt det. Det var det jeg mente.

SMIL Er du for eller i mot EU?

– For å si det sånn# du reparer ikke fittamed skiftenøkkel. Det skulle vel si det meste.

GIFT Tror du på en liv etter døden?

– Jeg tror på reinkarnasjon. Og hvis man erskikkelig heldig, så blir man gjenfødt som en potet.

SMIL Fascinerende! Det har vært hyggelig åsnakke med deg, men nå …

GIFT Det har vært riktig hyggelig.

SMIL Nå spiser vi deg.

– Ja! Skjær meg opp i terninger og stekmeg på middels varme med litt olje og salt ogpepper!

SMIL Nammelig!

GIFT Takk for potet!