Gode, lokale butikker å gjøre julegavehandelen i

På årets ønskeliste står det: bøker, musikk, klær og sprøyte med mRNA i. Men hvor får man tak i det igjen?

b
a

Vintagesjapper

Noen ting kan selges mer enn én gang, som klær, plater og ideen om at fascisme er den riktige veien å gå.

Livid/past
Prinsens gate 3B 

I motsetning til sin parallellgate Karl Johan, så er det bra at Prinsens gate finnes! I det siste har det vært et oppkomme av tøffe, konseptuelle butikker – og et par fåfengte forsøk på å være det – men det skal vi ikke bry oss med, for Livid er ikke blant dem. I rommet med blåmalte, originale tregulv finner du følgende originale vintage-artikler: jeans, flanell, college, silke. Ja, ALT! I sommer åpnet også gjengen bak Livid konseptbutikken Past i Markveien, hvor de har, som navnet kanskje røper: klær fra the past (fra fortiden). Håndplukka og jevn strøm av nye (men gamle) klær.

Fløyel & Kanari
Fredrik Stangs gate 35

Etter en mannsalder med klessamling og et yrkesspenn fra skuespiller til norsklærer bestemte Jenny Juve seg like gjerne for å åpne bruktbutikken Fløyel & Kanari, hendig plassert vis-à-vis Gimle Kino. Åpningstidene tilpasses Gimles filmvisninger, så er du hypp på litt shopping etter nattkino er dette stedet å dra. Kvalitetsvintage fra merker som Armani, Emanuel Ungaro og Muegler. Tar også imot varer både i innbytte og kommisjon.

Robot
Korsgata 22

Unisex vintagebutikk helt nederst i Markveien. De leverer en god blanding av klær fra 80-, 90- 00-tallet og får påfyll annenhver uke. Laid-back stemning med fin, fin betjening. 

Reprise
Schweigaardsgate 52

Reprise er kanskje den søteste småbutikken Oslo kan by på, hvor innehaver Anette både kjøper og selger secondhand til en fin pris. Med litt ymse åpningstider og mandagsstengt kan det være lurt å ringe (922 87 526) før man tar turen, men er man først innenfor blir man fort sittende lenge. Desto flere ganger du er innom, desto billigere blir klærne – men bare om Anette liker deg.

Velouria Vintage
Thorvald Meyers gate 34

Velouria Vintage er en av Oslos mest populære bruktbutikker, med et hav av håndplukkede plagg fra 50- til 90-tall. Motebloggere og ymse fashionistaer har trykket den til sitt bryst siden 2008, og med overkommelige priser deler du kanskje favorittbutikk med resten av Løkka – uten at det er særlig stor sannsynlighet for å møte noen med samme kjole av den grunn.

Prisløs vintage & secondhand
Nedre Slottsgate 7

Gamle klær, ny butikk! Prisløs har i flere år vært en av Trondheims beste sjapper for gamle og kule klær, og torsdag 10. desember åpner de butikk også i Oslo. Äntligen! Kuratert og håndplukket av de beste vintage- og second-hender.

LES OGSÅ: 15 på byen i Trondheim: Hvem tror du at du er?


Foto: Willa Wathne

Bøker

For lesehestens lommebok er livet enkelt.

Bislet Bok
Thereses gate 44

Amazon har tatt strupetak på de store norske bokhandlerkjedene, som igjen har strupetak på den lille uavhengige bokhandelen. Men det finnes fremdeles steder man kan kjøpe noe annet enn krim, selvhjelp og blogger-bøker, steder hvor de ansatte kan hjelpe deg å finne bøkene algoritmene til Bezos ikke klarer å anbefale deg. Og et av de beste eksemplene på disse bokhandlene er Bislet bok, hvor du får kjøpt både nye og noen ganger brukte kvalitetsbøker.

Cappelens Forslag
Bernt Ankers gate 4

To brødre åpnet sin såkalte drømmebokhandel midt i jettegryta ved Youngstorget sommeren 2011, for at du skal få tak i klassikerne – de postmoderne man kan drepe lemen med – som bokhandlerkjedene ikke lenger fører. For at du skal få eie den ene kult-boka kjedene aldri våget å ta inn. Fordi kvalitet er det beste salgstrikset. Fjellene av bøker tilsier at disse gutta er vel bevandret på papirvidda. Skrifter, silketrykk, vinylplater og bøker velter ut av hyllene. Et par-tre mursteinklassikere til, og hele rommet vil rase gjennom vindusglassene og ut i Bernt Ankers gate. Da koronaen brøt ut tok brødrene dessuten på seg full biohazard-drakt og leverte bøker hjem, godt pakket inn i plast.

Torpedo
Rostockgata 28

Oslos desidert beste kunstbokhandel har flyttet rundt i hele Oslo de siste årene, og er for øyeblikket plassert i PUB i Rostockgata 28. Ikke bare tar de inn de mest interessante kunstbøkene og -magasinene – de er også en viktig aktør på det internasjonale kunstbokmarkedet, der de blant annet gjør en betydningsfull jobb med å promotere norske kunstnere. Vi tipper hatten. For tiden åpent etter avtale.

Tronsmo
Universitetsgata 12

Oslos desidert beste bokhandel. Utrolig utvalg av skjønnlitteratur på både norsk og engelsk, en av byens beste tegneseriesamlinger i kjelleren, og veldig god samling med non-fiction om ulike subkulturer, musikk osv. Også godt utvalg med nøye selekterte radikale tenkere innenfor filosofi og sosiologi. Kunnskapsrik og stort sett svært hyggelig betjening. Her kommer du til å tilbringe mye tid!

LES OGSÅ: N&D spør, journalisten svarer: – Jeg fortjener ikke høyere lønn enn sykepleiere

Musikk

Ingenting slår lukta av en fyr som kjøper skikkelig vinyl.  

Baklengs
Fredensborgveien 17

Hvis det bor en DJ i deg, en bitte liten fyr som ser ut som han er fra Øst-Europa selv om han er fra beste vestkant, og som spiller et dritbra technoset i magen din når du minst venter det, er ikke det å bli en regular på Baklengs det dummeste du kan gjøre. Ikke bare har de et bredt utvalg av det du antakelig bør spille på de kuleste stedene i Oslo – techno, house, jazz, ambient, breakbeat – men folka som frekventerer kan antakelig skaffe deg spillejobber også (de liker subtil smiger, hater mangel på kunnskap). På Baklengs arrangeres det til tider også konserter, slippfester og lyttefester med alt for store navn for lokalets beskjedne størrelse.

Tiger
Hammersborggata 18

Tiger startet på gutterommet, men er i dag landets kanskje mest respekterte platebutikk. Lite lokale med stort utvalg og oversikt over hardcore/punk, indie, metal, lo-fi, støy og andre undergrunnssjangre. CD-er, LP-er, DVD-er, merchandise, fanziner, bøker. Alle tilreisende band og artister drar hit til når de er i byen. Fuck Vigelandsparken. Tiger står også bak plateselskapet Fysisk Format, og har nylig slått seg inn på magasinmarkedet med bransjevelteren BRANSJEVELTER.


Foto: Willa Wathne

Neseblod
Schweigaards gate 56

Kun for de få, men satan så mye fett dette bittelille overfylte lokalet har å by på. Fra rariteter amerikanere og andre drittfolk ville skjært av både den ene og andre kroppsdelen for, til et godt utvalg av ny undergrunnsmusikk av hardere kaliber. Norges triveligste duo bak kassa er dessuten verdt turen alene.

Filter
Skippergata 33

Mens andre platebutikkers «elektronisk musikk»-avdeling begrenser seg til en gammel Ralph Myerz plate og kanskje noe Aphex Twin hvis du er heldig, kan Filter by på et utvalg av house, techno og annet snadder på 12”ere. Rart at en by på snart en mill mennesker kun har én sjappe som selger plater til DJ-er, men sånn har det nå blitt. Stikk innom og sjekk ut plater og hardware, mens du blir veiledet med kyndig hånd av DJ-veteran Roland Lifjell. 

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Et innlegg delt av Filter Musikk Oslo (@filter_musikk)


Råkk & Rålls
Akersgata 39

Slike butikker er det få av i Norge. Bare én, faktisk. Klassisk kontinental platebutikk i Berlin-tradisjonen med et enormt utvalg. Joda, mye skit i hyllene, men kvantitet innebærer også kvalitet i alle sjangre. Hva med en Ennio Morricone-original? Eller et signert INXS-eks av Suicidal Blonde på 7”? Hva med Dr. Dres The Chronic (historiens beste skive?) på CD til 40 spenn? Fyttifleisan, sa’n!

Big Dipper
Møllergata 1

Et steinkast unna Tiger finner du Big Dipper. Også her finner man en overvekt av vinyl – nytt og gammelt. Big Dipper spesialiserer seg på retrorock og er en ren gullgruve om du er foretrekker alt fra 60-talls psychedelia/garage/freakbeat til 70-talls prog/psyche/rock. Fortvil imidlertid ikke om du aldri har hørt om Les Fleur De Lys før, Big Dipper tar også inn mye nytt du ellers vil finne på CD-format på Platekompaniet.

Disse anbefalingene stod først på trykk i NATT&DAGs studentguide. 

LES OGSÅ: Dørvakten svarer: – Jeg har opplevd både kniver og skytevåpen i døra