Gaslight dine venner

Du trenger ikke en dyr og ny konsoll for å spille, Among Us, et av internetts mest populære spill om dagen.

b
a

Det er et enkelt spill. Sammen med ni andre, såkalte skipskamerater, skal dere utføre enkle vedlikeholdsoppgaver på et romskip. To av de ti skipskameratene er bedragere – imposters – som skal gjøre alt de kan for å drepe og sabotere for de andre spillerne. Én etter én blir spillerne drept, mens de få gjenlevende må prøve å finne ut hvem som faktisk er bedragerne. Hver gang noen oppdager et mord eller bare er mistenksomme tilkaller man til et nødmøte. Der bestemmer man seg for om man skal stemme ut noen eller ikke. Blir man stemt ut, uansett om man er skyldig eller ei, er spillet over og man blir sendt rett ut av luftslusa. 

Siden august har Among Us tatt internett med storm. Det toppet seg i slutten av oktober da to representanter fra den amerikanske kongressen, Alexandria Ocasia-Cortez og Ilhan Omar, spilte med noen av de største streamerne på Twitch foran over 600 000 tilskuere på direkten.

LES OGSÅ: Biden vant, men amerikanerne lever fortsatt i helvete

Ikke bare tror jeg det sier mye om verden akkurat nå, men det sementerer Alexandria Ocasia-Cortez (eller «AOC» som varemerket hennes har blitt hetende), som kanskje Amerikas største politiker på både Twitter og internett generelt, især hos den yngre generasjonen. 

Den 31 år gamle politikeren jobbet som kelner i New York før hun ble folkevalgt, og har siden valget vært en betydelig stemme på internett, og har derfor også blitt en markant skikkelse i resten av verden. Også innen gaming og relevante områder har hun vært en tydelig og progressiv stemme. Enten det gjelder militær rekruttering på Twitch eller da Activision-Blizzard sensurerte en spiller i en turnering på vegne av Kina. Hun har også oppnådd Silver VI i League of Legends – en svært respektabel rank.

Among Us er et to år gammelt spill med relativt beskjeden grafikk og en begrenset brukeropplevelse. Allikevel topper det ikke bare Twitch men også Youtube. Spillerne har utviklet egen terminologi. Plutselig er alle «sus» (kort for «suspicous»). Det er i tillegg det mest nedlastede mobilspillet i høst på både Apple Play og App Store. Her i Norge blir det laget memes om spillet, og det fra memekontoer som vanligvis ikke bryr seg så mye om gaming. 

Mye av populæriteten kan forklares med hvor lett tilgjengelig det er. Alle kan spille det på mobilen, og det er som regel gratis. I tillegg har sosiale spill over voice chat blitt normalisert I DISSE TIDER. Enten det er Jackbox, Pummel Party eller bare Kahoot har definitivt flere blitt vant til å spille sammen over internett nå. 

Among Us er et såkalt social deduction-spill, og det er langt ifra nytt i spillverdenen. Mafia, som regnes som det første spillet i sjangeren, ble funnet opp av en russer i 1987, som jobbet for universitet i Moskvas psykologi-avdeling. Det startet først som et verktøy for forskning, og som en lek han underholdt elevene sine med, før det spredte seg til andre skoler og til slutt endte opp som et verdensomspennende og populært bordspill. Siden har det kommet mange forskjellige variasjoner, som Werewolf, Town of Salem eller videreutviklinger som Resistance og Avalon

Det har altså vist seg at sosial paranoia er et bunnsolid og tidløst spillpremiss, og det er ikke er tilfeldig at det virkelig har tatt av først nå. Det føles som om verden brenner opp rundt oss, og det å forsvinne inn i dataspill er en effektiv måte både å prosessere og glemme alt som skjer. Men hva er det som får oss til å bli løgnaktige sosiopater som dreper og stemmer ut folk basert på de tynneste indisier?

Kanskje det har noe å gjøre med at man tar kontroll. Enten man er den pålitelige skipskameraten som stemmer ut folk uten å blunke eller en bedrager som elegant gjør dobbeldrap uten å bli tatt. Eller kanskje spillet tilbyr en plattform for de betente diskusjoner som likner de fra virkeligheten, bare med mindre alvorlige konsekvenser?

Spillkvelden AOC og Ilhan Omar inviterte til på i slutten av oktober foregikk imidlertid mer ryddig og sivilt enn den første debatten mellom Trump og Biden. I lys av hvordan Trump konsekvent har løyet i sitt presidentskap blir Among Us sin salgspitch – «Gaslight Your Friends» – veldig relevant. Kanskje det gir oss lekfolk en sjanse til å spille ut vår indre politiker. Eller kanskje man føler man tar kontrollen tilbake fra verdenslederne som Trump, Erdogan, Putin og Boris, som gaslighter oss på daglig basis.