«The Gentlemen» er et uengasjerende kaos av vold og fine herreklær

Guy Ritchies nyeste actionkomedie tilfører lite nytt til sjangeren.

b
a

GUY RITCHIES tydelige stil gjør at hans mindre vellykkede filmer kan fremstå som dårlige hyllester til egne verk. Sånn er det også med The Gentlemen, som føles som en slapp fan service til de som synes det høres spennende ut med en litt mindre gjennomtenkt versjon av Snatch eller Lock Stock satt til 2019. Plotet er ganske enkelt: Mickey Pearson (Matthew McConaughey) vil selge hasj-imperiet sitt før legaliseringsbølgen når England. Det hele ender selvsagt opp i et kaos av vold, overraskende vendinger, utpressing, snappy replikker, etniske stereotypier og fine herreklær. 

Les også: Ikke gi «Fjols til fjells» oppmerksomhet

ALLE DISSE bestanddelen føles utdaterte og mer ofte enn ikke som unødvendig fyll. Filmen er full av twister hvor hovedpersonene alltid har planlagt et steg lengre enn sine fiender. Uansett hvor håpløst det ser ut dukker det alltid opp en person med maskingevær eller pistol som redder situasjonen. Sånn sett er det vanskelig å ikke sammenligne The Gentlemen med den mer vellykkede Knives Out, hvor både historiefortellingen og vendingene faktisk bidrar til å drive handlingen fremover istedenfor å bare få tiden til å gå.

TIL Å VÆRE en action-komedie er det også langt mellom de gode vitsene. På et tidspunkt i filmen blir noen skutt i hodet med en liten pistol, stopper opp og kjenner på såret før han på tegneserievis faller bakover. Det er nesten parodisk fantasiløst. En annen av filmens karakterene er en kineser som heter Phuc. Her er det mange muligheter til dårlige vitser, og Ritchie tar alle. Det er nesten så man tror det er gjort på trass.

Les også: «Richard Jewell» er ukomplisert, men virkningsfull

Noen lyspunkter er det likevel. Ritchies karakteristiske raske tempo og hyppige kutt gjør at filmene hans sjeldent kan beskrives som kjedelige, selv om regissørens retur til britisk underverden tilfører lite nytt til hverken sjangeren, hans egen filmografi eller gleden til de som ser på.

The Gentlemen ser du på kino fra 28. februar.