070 Shake – «Modus Vivendi»: – En jævlig bra debut

Eklektisk og spennende – rapper/sanger/pop-artist, 070 Shake, lar seg ikke sette i bås.

b
a

DET BESTE som kom ut av Kanye West-kaoset kjent som albumet Ye, er siste halvdel av sporet «Ghost Town». Det var først her folk fikk øynene opp for Danielle Balbuena, alias 070 Shake. Gåsehudfremkallende, skrev flere anmeldere om outro-refrenget. Det samme kan sies om debut-albumet, Modus Vivendi

ET GOOGLE-søk forteller at tittelen er et latinsk begrep som kan bety at motstridende parter avtaler en fredelig sameksistens. Det blir også brukt om en måte å leve på. Det passer godt når vi i løpet av 14 spor får servert en melankolsk og sentimental, men også håpefull og reflektert, Shake. I sameksistens! Til tross for at mange fortsatt prøver å låse henne fast til rap-kategorien, blir det i mine øyne (ører!) feil å putte Shake i bare én bås.

TILNÆRMINGEN hennes til musikk er eklektisk. Shake leker seg med alt fra kraftig og buldrende synthbasert produksjon, som for eksempel på det 80-talls-inspirerte pop-sporet «Morrow», til det mer neddempede og drømmende «Divorce», som byr på en liten pause, før Shake tar lytteren med videre til den mørkeste delen av Modus Vivendi, dystre «The Pines». 

INNHOLDSMESSIG veksler albumet mellom emner som farene ved monogami, astrologi, og tilværelsen som flue på veggen, alle ting en utforskende tilnærming fungerer godt med. Samtidig er Shake en ung artist, og det å finne plass i dette svære musikalske universet tar tid. Og hvorfor skal man alltid settes i én kategori? Kan man ikke eksistere i flere? Det er uansett spennende å følge med på hva hun begir seg ut på. 

SHAKE DYKKER også tungt i stemmemodulering i albumet som helhet. Nylig fortalte hun Pitchfork at dette ble gjort for å gjøre sounden hennes «mer ekte». I noen spor får dette derimot motsatt effekt og det blir en avstand mellom henne og lytteren. Jeg lengter etter en mer nedstrippa stemme, som kunne fungert bedre med de sårbare temaene. Dette tar ikke bort det faktum at det er en jævlig bra debut, fra en artist jeg alltid gleder meg til å høre mer fra.

LES OGSÅ: Klimaet må reddes, men ikke med diskré popmusikk