Søndag Summarum: Norges Baby Yoda, Da Vincis kunst, Harms nekrolog og slangefobi

Tusen tastende tusseladder +  én Søndag Summarum-redaksjon = <3

b
a

Norsk offentlighet er som olja i Nordsjøen. Vi burde slutte å ha noe med den å gjøre, men vi bare … klarer … ikke! Noe som er ironisk fordi det vi skal leve av etter olja som kjent er skråblikk, metadebatt og FB-sponsede innlegg.

Så her er de altså, de riktigste og viktigste sakene:

Ukas høykultur

Gimle kino forsøker å spise seg inn i tenkekino-markedet og satser på FB-sponsede innlegg. Men du kan ikke kjøpe deg kulturell kapital, vøtt.


Skjermdump: Facebook/NFKino

«Leonardo da Vinci er hyllet som en av verdens favoritt kunstnere.» Hahaha

Det e’kke kunstfilm bare fordi det handler om kunst.

Ukas slangehater

Natt til fredag ble det klart at Boris Johnson og Det konservative parti hadde gjort et brakvalg i Storbritannia. VG kjørte på med live-sending. Men det var ikke alle som først og fremst var opptatt av hva dette ville ha å si for Brexit, NHS eller norske utenlandsstudenter:

VGs journalist svarte pliktskyldigst:

«Det er trist at du sier du vil slutte å lese VG hvis vi ikke slutter med filmer og bilder av slanger. Det er dessverre ikke noe vi kan slutte med,»

LES OGSÅ: Dette er 2010-tallet fra A til Å

Ukas «Hva nå, Boris»?

Det er et svare strev å være NRKs utenrikskorrespondent. Ikke bare må du ta taxi hele tiden, for å høre «vanlige folks» mening om Brexit, handelskrig, EU, generalstreik, klimatoppmøter og høytidsfeiringer, du må også skrive saker.

Og oppgaven er stor: du skal opplyse Det Norske Folk om noe som skjer i utlandet.

Og så må du lage overskrifter på det du skriver. Du hater det. Når du tar en øl med venner sier du liksom oppgitt at «overskrift er ofte det vanskeligste», promillen stiger og du er høy på eget virke. Her er mine problemer! De handler om vinkling og overskrift. Kul jobb, hæ?

Men du er oppriktig fortvilet. For hvordan vinkle, engasjere leseren? Kanskje provosere litt? Med et spørsmål så klart!


Skjermdump: NRK.no

Enkelt og greit! 

Og det gjør INGENTING at du brukte samme overskrift for tre måneder siden. 

Skjermdump: NRK.no

… Eller at Stavanger Aftenblad kjørte samme greia i oktober:


Skjermdump: NRK.no

For det er jo det vi lurer på med disse mektige politiske lederne. Hva i helvete er det neste de finner på?

Ukas Harm

Det er no en gang slik at vi har en nasjonalskatt her til lands. Vegard Harm, heter han, og han er en diamant blant glasskår, en rose blant tulipaner og en 1,95 meter høy grunn til å stå opp om morran og konsumere content.

Tidligere i høst publiserte N&D hans nekrolog. I VGTVs serie Life of Harm får vi se hvordan det gikk inn på ham. For det gjorde det:

Wooops!

:O


Skjermdump: VGTV

Vi og, Vegard! Vi og …

LES OGSÅ: Nekrolog: Vegard Harm (1996 – 2019)

Ukas julekronikk

Først satte vi café au lait-en i halsen og så krysset vi stille og rolig ut 19 Facebook-faner og 7 Twitter-tråder om høyresidens forsøk på å konstruere en norsk «war on christmas». DETTE var det verste vi hadde sett i årets verste diskurs – den om jula.

Mathilde (26) er altså ute i mediene for å skrive om at hun … likte jul bedre da hun var liten, og også oppfattet tid annerledes? =)

Coool!


Skjermdump: Trd.by

Men la oss ikke være så strenge. Kanskje har Mathilde (26) noe verdifullt på hjertet? Vi trykker oss inn.

Det har hun selvsagt ikke:


Skjermdump: Trd.by

Ukas Morgenbladet doing Morgenbladet-shit

Det verste som skjedde forrige uke, var at Morgenbladet skrev en sak om kommareglene. Here’s why.

Ifølge en analyse gjennomført av en forsker som ble intervjuet i saken, plasserer norske aviser kommaet feil i litt over 20 prosent av tilfellene.


Skjermdump: Morgenbladet.no

Paul Uvaag, som har skrevet saken, og som ellers fungerer som korrekturleser og språkorakel i avisa, fremstår oppriktig skuffet over at ikke grammatikk står sterkere Her i Norget. Til tross for obligatorisk tongue-in-cheek språkføring, virker det som Uvaag er på vei inn i det sorte hullet av bitterhet alle som kan mye om grammatikk til syvende og sist havner i. Finn-Erik Vinje-style. Men hadde vi faktisk kunnet de jævla reglene hadde dere ikke hatt jobb. Tenk på det, alle Uvaag-er, Vinje-er og Sylfest Lomheim-er!

Så hva nå, norske språkbrukere? Kommer vi til å slutte å fucke opp kommaene? Nope. Nopey. Noooooopsi! Nei, nå kommer, vi til å se, en økning i malplasserte komma. I alle fall blant Østavind*-intelligensiaen som leser Morgenbladet.

*Østavind er den tenkende, men normkonforme, manns hvitost. Ikke spør.

LES OGSÅ: 10 ganger vi hadde det vanskelig i årene 2010-2019

Ukas chille lilla dyr

NRK har begynt med TV for ettåringer og en ekspert er ikke blid. Whatever! Det som derimot ikke er whatever er Fantus, Fantorangens chille lillebror. SE PÅ’N!

Ta et sekund fri, ta to. Bare nyt synet av denne lille, chille lilla rakkeren:


Skjermdump: Dagbladet.no

SEEE!

Norges Baby Yoda.

Ukas gutta-filosofi


Skjermdump: Nettavisen.no

Da må vi … eh …. møte med forståelse, rehabilitering i stedet for straff, sosial inkludering og økt satsning på psykisk helse i skolen =) <3

Ev. robot-krig …  </3

LES OGSÅ: Søndag Summarum: Stordalen får dame på Granca ned i knestående og Lando fra Star Wars var ikke gender fluid likevel