Ny konsertserie feirer afrikansk kunst – vinn billetter!

SELEMO! er Oslo Afro Arts Festivals nye konsertserie. Første kveld lørdag headlines av LAUREN og Michael Augustin. Vi snakket med arrangørene om planene fremover.

b
a

Siden 2013 har Oslo Afro Arts Festival blitt arrangert på Grønland i Oslo en gang i løpet av august. Festivalen løfter frem kunst og kultur med røtter fra det afrikanske kontinent, og innebærer alt fra konserter og spoken word-fremføringer til workshops og debatter.

Festivalen har vokst jevnt og trutt og i år har de bestemt seg for å utvide. Frem mot selve festivalen arrangerer OAAF fem konserter, en workshop og en middag. Namnam! 

Første konsert er allerede lørdag. På scenen på Cafeteatret på Grønland står stjerneskuddet LAUREN, som brakdebuterte med R&B-singelen «Slave» i januar. I tillegg står 18-åringen fra Oslo bak årets Paradise Hotel-låt, «Look At Me Now».

Med seg har LAUREN den lovende Oslo-rapperen Michael Augustin, som med ambisiøse musikkvideoer og Atlanta-inspirert sound er en av mange norske rappere som gjør det bra på engelsk for tiden.

Navnet på konsertserien er SELEMO!, som betyr vår på sesotho som er det offisielle språket i Lesotho, et av 11 offisielle språk i Sør-Afrika og ett av 16 offisielle språk i Zimbabwe.

– SELEMO! feirer musikken, våren og det nye. Konsertserien er vår satsning i hovedsak på unge, up-and-coming artister i ulike sjangre, men alle representerer afro arts. Vi har finkjemmet Soundcloud, Urørt, konserterscener og festivaler, samt fordypet oss i sosiale medier. Det er sinnsykt rått å se hvor mye bra som finnes, sier Amanda Louise Johansen K’Odingo markeds- og frivilligansvarlig for Oslo Afro Arts Festival.

LES OGSÅ: Technostjerneskuddet Happa er endelig gammel nok til å klubbe

Amanda Louise Johansen K’Odingo (Foto: Johanne Log)

Hva er målet deres?
– Det er viktig for oss å vise hvor stor innflytelse afrikanske land har hatt og fortsatt har. Nylig lærte jeg for eksempel at flamenco opprinnelig kommer fra Afrika. I tillegg er det viktig å løfte frem unge talenter, gi dem en plattform og skape enda flere og mer varierte rollemodeller.

Er vi for lite flinke til å sette pris på norsk-afrikanske artister og kunstnere?
– En rekke artister med afrikanske røtter gjør det bra om dagen, og mange henter inspirasjon fra kontinentet. Problemet er kanskje det at vi ikke er klar over det, vi setter ikke ordentlig pris på det fordi vi ikke ser det og ikke forstår.

LES OGSÅ: Fire timer uten mat og drikke med Dutty Dior

Katinka Troye er festivalkoordinator ved Oslo Afro Arts Festival. Hun mener at kulturlivet i Norge fortsatt har en vei å gå når det kommer til å sikre bredde, mangfold og variasjon.

– Det er de samme sangene er på repeat på radio. Du ser også at mange store og små festivaler ikke klarer å booke representativt. Det er en skjevfordeling mellom kjønn blant annet.

Men bransjen må tenke økonomi òg?
– Selvfølgelig er det rett at Justin Bieber gir mer penger i kassa enn et gnawa-band fra Marokko, det betyr likevel ikke at noe av det er viktigere enn det andre. Uten å bli helt Bjørnar Moxnes her nå: penger burde virkelig ikke være hovedmotivasjonen når du jobber innen kultur.

Hvorfor er det sånn, tror du?
– Dårlig opplæring i skolen, dårlig oppfølging i samfunnet kanskje? Vi trenger mer kunst og kultur i skolen og mer statlig støtte til kulturaktører slik at vi kan sikre bredde. Desto mer vi blir «utsatt» for variert kunst og kultur, jo mer forståelse og interesse får vi. Vi blir søkende og skapende mennesker. Og tolerante.

Katinka Troye (Foto: Mario de la Ossa)

– Jeg pleier ofte å bruke et eksempel fra eget liv. Jeg trodde klassisk musikk var altfor snobbete for meg, så ramla jeg tilfeldig innom et vakkert stykke på Sentralens vinterhage og ble rørt helt inn i sjela. Ikke at jeg stikker på operaen en gang i uka, men jeg trengte å bli utfordret før jeg kunne vurdere hva jeg egentlig synes, sier Troye.

Det får du sjansen til allerede på lørdag!

NATT&DAG deler ut to billetter til to heldige. Legg igjen en kommentar i kommentarfeltet på Facebook for å være med i trekningen. Vinneren trekkes fredag ettermiddag.

LES OGSÅ: Musikkindustriens klimagassutslipp er høyere enn noensinne