Norske eksperter er enige: denne musikken er Best Akkurat Nå

Ny DIGG musikk fra Jimi Somewhere, Kedr Livanskiy, Z.E og Prins Tomas. Blant annet.

b
a

Hver uke legger N&Ds musikkredaksjon til ti nye og primært norske låter i vår Best Akkurat Nå-liste på Spotify. Trykk på det lille kalendertegnet (desktop!) eller den lille trappa heeeelt øverst om du er på mobil, så kan du sortere det sånn at du får opp det vi har lagt inn sist først.

Jimi Somewhere – Blue Skies

Hokksunds første verdensstjerne? En ting er sikkert: Jimi skal somewhere. Sammen med girl in red og boy pablo er 20-åringen en del av en aldri så liten eksport-bølge av norsk indie. Det er fint for alle, bortsett fra de av oss som ikke liker å sette ord på følelsene våre, da.

PNL – Autre monde

Tre års ventetid er over. Nytt PNL-album! Men det er ikke bare-bare å høre gjennom et PNL-album i sin helhet for første gang og så si noe vettugt om det rett etterpå. Kan man ikke fransk er det få knagger å henge lytteropplevelsen på, og låtene ender opp med å gli litt over i hverandre. Førsteinntrykket er likevel at Deux Freres er mer av det samme. I likhet med Dans la Legende (2016) og Le Monde Chico (2015) er det treig og nedpå hasjmarinert cloud-rap. Singelen «91’s» er en av få litt mer upbeat-låter av typen albumet sannsynligvis hadde hatt godt av enda et par-til av.

«Autre monde» derimot, er klassisk PNL. Men der Nos og Ademo tidligere ønsket seg «verden eller ingenting» har de nå gitt opp at noe kan forandres. Eller har de det? «Autre monde» betyr noe sånt som en annen verden/verden etterpå. Det kan tolkes som et steg videre ned i ghettoens håpløse nihilisme, en tematikk duoen har utforsket en god del fra før. Spørsmålet er om den slags nihilisme kan snus til håp, noe tittelen kan tyde på, eller om man heller må forsøke å finne frihet i forfall.

PNLs musikk har aldri vært lett tilgjengelig, noe som gjør den brede internasjonale gjennomslagskraften desto mer imponerende. Det er fordi musikken er veldig givende når man først klarer å finjustere ørene og stupe rett inn i den, noe videoene forøvrig er veldig gode på å hjelpe lytteren til å gjøre. Inntil videre er det bare å høre gjennom Deux Freres, prøve å tenke så lite som mulig – og vente på flere musikkvideoer.

LES OGSÅ: PNLs nyeste musikkvideo er vanvittig (og statsfinansiert)

 

Z.E. – 74 Bars

Hvem er Sveriges bästa rappare? Ant Wan? Ozzy? Guleed? Silvana? Eller Z.E. kanskje? I fjor slapp Tensta-rapperen to album, det siste, Sverige vet, var en aldri så liten maktdemonstrasjon. Med singelen «Ungefär» fra februar viste han at han ikke har tenkt å slutte å lage gangster-rap av ypperste skandinaviske kvalitet med det første. Det kanskje beste med Z.E. er hvordan han leker seg med tempo og hvor han legger trykk, ordene liksom spretter over tungen hans. Bare legg merke til hvordan han rapper fra 0:20 og utover: «Benim e kung, har gun:en vid pungen / Stänger din mun om jag känner mig tvungen». Ouf!

Noname – Song 32

Litt deilig å høre på vanlig hiphop en gang i blant også.

Kedr Livanskiy – Sky Kisses

Bylarm-sensasjon i fjor, fredagssensasjon i dag. Etter det amerikanske valget i 2016 kan man selvfølgelig ikke være sikker på om noen ting på internett er ekte lenger, eller om det er produsert i en trollfabrikk. Dersom Kedr Livanskiy i all hemmelighet er et Russia Today-prosjekt kan man i alle fall puste lettet ut over den totalitære fremtiden i det minste er jæææli hipp.

Se også: Girl in red fikk sin seksuelle oppvåkning da hun så «Blå er den varmeste fargen»