Kari Jaquesson hang ut transperson på Facebook

– Det er uthenging av en person som verken er offentlig i mediene og ei heller har gitt samtykke til at bildene av seg selv skal brukes.

b
a

«Ja, her er en av dem. Dette er en «kvinne» i følge ham selv».

Dette skriver Kari Jaquesson på facebooksiden sin, hvor hun har lagt ved flere bilder av en transkjønnet kvinne. Den siste uka har debatten om hvorvidt transkjønnede skal ha adgang til garderoben til det kjønnet de identifiserer seg som, rast på Jaquessons facebookside.

I en kommentar på Dagbladet i slutten av juli erklærte Jaquesson seg for TERF (transekskluderende radikal feminist), og skrev at loven om endring av juridisk kjønn ble vedtatt uten en konsekvensanalyse. Loven, som trådte i kraft i juli 2016, sikrer at man basert på egen opplevelse av kjønn og kjønnsidentitet får bestemme hvilket kjønn man står oppført som i folkeregisteret.

Nå spør Jaquesson hvorfor «hans krav til å dusje med piker og kvinner skal trumfe vår rett til å dusje uten menn tilstede».

– Det baserer seg i Karis åpenbare transfobi

Transperson og blogger Christine Marie Jentoft synes det er helt horribelt at Jaquesson bruker bilder av en tilfeldig transperson som et slags skrekkeksempel på hva man kan finne i kvinnegarderoben.

– Det er uthenging av en person som verken er offentlig i mediene og ei heller har gitt samtykke til at bildene av seg selv skal brukes. Jeg begynner virkelig å mislike dette nivået av det som rett og slett er hat mot transpersoner.

Foto: privat

– Og når hun intensjonelt går inn for å feilkjønne vedkommende og poster vedkommendes gamle og private bilder så vitner det om en ekstremt dårlig evne til å tenke før man handler.

Jentoft mener dette er noe Kari Jaquesson, som offentlig person, burde vært bevisst på.

– Da har man et visst ansvar for hva man deler, fordi man har en ekstra rekkevidde. Jeg synes også at hun bør være kapabel til å føre en diskusjon uten å henge ut individer. Men dette viser at Kari ikke er relevant for den offentlige diskusjonen rundt trans-tematikk.

Hvordan da?

– Det er i grenselandet for hva som kan tolkes for hatprat eller bare hat generelt, jeg vil ikke si at det er regelrett hatprat, men det er definitivt uthenging, og den baserer seg i Karis åpenbare transfobi.

Kari Jaquesson vil ikke kommentere saken før Jentoft definerer en rekke begreper. I en epost til NATT&DAG skriver hun følgende:

– Hei! Hva legger hun i begrepet «transfob»? Hun kaller seg kvinne. Hva mener hun med det? Hva mener hun kvinneligheten er for noe? Jeg må nesten ha litt mer info om disse tingene for å kunne svare på en skikkelig måte.

Hun har slettet facebookinnleggene etter kritikken.