Radikale danske teenage-piger i en vanlig verden

Velkommen til puberteten: Danske «Team Hurricane» tar for seg radikale tenåringsjenter og deres intense utforsking av følelser.

b
a

«Jeg søger efter noe der kan gøre mig ked af det, fordi det at være ked af det er en stærkere følelse end at være glad».

Det mildt sagt forslitte, men samtidig genuine hjertesukket kommer fra Eja Penelope Roepstorff, eller «Eja» som karakteren hennes heter i ungdomsfilmen Team Hurricane. Filmen, som handler om «radical girls in an ordinary world», hadde verdenspremiere på filmfestivalen i Venezia, og vant kritikerprisen for mest innovative film.

I år vises den på Oslo Pix tirsdag 5. juni, lørdag 9. juni og søndag 10. juni.

I Team Hurricane møter vi åtte jenter som tilbringer mesteparten av sommerferien sin på et sted kalt «Klubben». «Klubben» er bare en klubb. Den er alltid åpen, og sosialarbeiderne som jobber der er avslappede og tilbaketrukne. På Klubben kan jentene gjøre omtrent hva de vil. De driver dank, prøver å være kunstneriske, farger håret på hverandre, gråter, kødder, kjeder seg – og vil selvfølgelig ikke være noe annet sted. Scenene i filmen brytes opp av videodagbøker, hvor jentene filmer seg selv mens de snakker inn i kamera.

Les også: «Solo: A Star Wars Story»: Fanservice på tomgang

Monologene handler om å føle seg annerledes enn alle andre, være deprimert, ha kjærlighetssorg, og om spiseforstyrrelser.

Før man begynner å trekke en masse paralleller til en viss norsk NRK-dramaserie for ungdom, kan det være greit å ha med seg at Annika Berg ikke engang har sett Julie Andems serie-suksess. Det fritar henne selvfølgelig ikke fra all sammenligning med Skam, så noen likheter og forskjeller er absolutt på sin plass å påpeke.

Det gir nemlig litt mening å sammenligne Team Hurricane, med første sesong av Skam – du vet den sesongen det ikke ble skrevet så mange kronikker om, fordi den ikke tok opp et brennbart identitetspolitisk tema – men som i stedet handlet om en ensom jente som etter hvert fikk seg venner. Denne sesongen inneholdt en hel del prating, og sånn er det i Team Hurricane også. Teenage-pigerne finner sammen gjennom en felles skjebne. De er freaks som føler seg annerledes, og derfor forstår de, og respekterer hverandre.

I scene etter scene prater og prater og prater de – om seg selv, sine følelser og om hverandre. De er selvhøytidelige, oppriktige, og dramatiske, og de minner en på hvordan det er å være ung, når man ikke bare setter ord på sterke følelser på første gang, men faktisk føler at det man sier er noe klokt – noe som ingen har sagt før en.

– Jeg merket at det var et eller annet med mine teenage-år som jeg hadde behov for å grave i, sier Annika Berg.

For filmskaperen er Team Hurricane er et personlig prosjekt, som hun følte at det hastet å få gjennomført. Som tenåring hadde Berg det hun selv kaller «virkelig store problemer».

– Jeg ble kastet ut av skolen flere ganger. Jeg snakket ikke med noen, stod alene i friminuttene og røykte sigaretter fra jeg var kanskje 13 år, og da jeg gikk i 10. klasse satt jeg bakerst i klasserommet og sov eller leste mine egne bøker. Jeg snakket ikke med noen. Jeg husker at læreren min skulle ha en samtale med mamma, hvor jeg bare satt på en kontorsstol og snurret rundt.

Les også: Klovner, slangemennesker og ein Hummer over mellomgulvet: Sirkus-tradisjonen er 250 år

Ettersom hun ble eldre syntes Berg det ble vanskeligere å huske hvordan perioden som tenåring var. Ting ble gradvis bedre, men fremdeles har hun problemer med å forklare hva som egentlig var galt i tenårene.

– Jeg har ikke egentlig noen svar, og det er derfor jeg har kalt filmen for «Hurricane». En orkan er en naturkatastrofe som er helt nødvendig. Den avkjøler jordkloden. Filmen er en måte å vise fram det på, på en klossete, spontan og litt fjollete måte.

En liten ting til angående likheten mellom Team Hurricane og Skam: Der Skam-karakterene har fiktive brukerkontoer på Instagram, har Team Hurricane-skuespillerne kun sine egne kontoer med sine egne navn. Det skyldes at Annika Berg rekrutterte skuespillerne fra Instagram, «igennem at ligge på sofaen og browse et halvt års tid». Da Berg til slutt hadde fått tak i de hun ville ha, lot hun skuespillerne velge hva karakterene deres skulle hete. Ingen av dem så noen grunn til å bruke noe annet enn sine egne navn.

Flere av karakterene tar utgangspunkt i skuespillernes egne personligheter. En av dem, Zara, var for eksempel under behandling for spiseforstyrrelser da serien ble spilt inn, og kunne på grunn av strenge regler ved behandlingsklinikken bare være med på innspilling tre av de åtte innspillingstimene hver dag.

Selv om flere av karakterene i filmen sliter med selvbildet, og noen av dem har nokså alvorlige problemer, er filmen som helhet et nokså uskyldig portrett av et tenåringsunivers. Det er verken dop, alkohol, eller noen særlig testing av grenser. Jentenes univers er mer introvert enn utagerende. Handlingen dreier seg etter hvert om at jentene legger all sin energi i å lage en kunstutstilling som skal representere dem, før klubben stenger for sommeren. De brenner kosedyrene sine fra de var barn, lager bilder av matsøl og sminker et avkappet grisehode.

Berg sier at valget om å lage et uskyldig univers handler om at hun ville undersøke følelser uten å pakke det inn i drama.

– Det er en hardcore identitets-ting, og derfor ville jeg ikke ha det så kontrastfylt. Klubben er en slags retro-barndom, det er bare et rom. Det handler om å finne et space inni seg selv hvor man bare henger med sine venner. Av og til er det bare nice med et space.

Team Hurricane ser du på Oslo Pix tirsdag 5. juni, lørdag 9. juni og søndag 10. juni . Billetter kan du kjøpe her

Les også: Norske Anne Sofie Steen Sverdrup (27) vil lage porno man kan å se på uten etiske kvaler