Broen slipper låt om voksne menn som legger an på unge jenter

Broen vil skrive om alt fra å stå på ski til å pisse på det greske nynazist-partiet Golden Dawn.

b
a

Samfunnskritiske tekster og en frodig miks av britpop, hip-hop, syrepunk, Paul Simon, spoken word og vestafrikansk rytmikk?

Hva er dette? En algoritme-generert beskrivelse av «hipstermusikk i 2015» basert på en ordsky utledet av spesielt utvalgte tvitrere fra et subkulturelt kulturbelte i nord-London?

NEI! Feil.

Er det prioriteringslista til nobelkomiteen før neste Nobelkonsert?

Ja. Det stemmer.

Men det er også en nogenlunde presis beskrivelse av Broen; et vanskelig plasserbart ensemble med medlemmer fra band som Your Headlights Are On, Snøskred og Moskus. Bandet ble nominert til Årets Konsert i NATT&DAGs Trondheimprisen etter en fantastisk konsert på Trondheim Calling.  20. februar kommer debutalbumet «Yoga». I dag slippes «14», første smakebit og visstnok en personlig låt for vokalist Marianna S.A. Røe.

Teksten til «14» er visstnok personlig, ble vi fortalt. Er det en for enkel fortolkning å lese det som en generell oppvekstskildring, eller er det også noe feministisk inni der? Teksten er ganske krass mot unge gutter i starten?

– Teksten til «14» er basert på personlige opplevelser, men den handler like mye om alle jenter som om meg. Jeg vokste opp på Mykonos, en øy i Hellas, og fikk altfor tidlig erfare hvordan menn der kunne se på så unge kvinner. Teksten handler ikke om unge gutter, den handler om voksne menn som synes det er mer enn greit å ha sex med, trakassere og legge an på unge jenter. Teksten er sint og 100% ærlig. Den er feministisk i den forstand at livet er det. Har du aldri sett feminismen i biens summende klang der den flyr fra blomst til blomst, bekken som klukker fritt av sted og månens duse skinn over by og land?

Jo, seff. Sett bort fra det poetiske: Det er lett å få inntrykk av at dere, om ikke er politiske, men tar tydelige standpunkter i låtene deres. Er det noe dere aktivt søker, eller bare blir det sånn?

– Nei, vi har ikke som mål å skrive politiske tekster. Men vi har som mål å skrive om ting vi bryr oss om, og det kan være alt fra å stå på ski, til å pisse på det greske nynazist-partiet Golden Dawn.

Dere er relativt nylig signet til Nabovarsel. Hvordan er det å jobbe med de?

– De er hyggelige og kule folk og viser oss masse kul musikk! Det virker som de får til mye kult i Bergen, både med klubbkonseptet og labelet.

Det er delte meninger om Broen hos N&D. Noen mener dere er «et feministisk storband fra jazzlinja i Trondheim, og at dere høres ut som akkurat det, bare blandet med Rage Against The Machine», mens andre mener dere kan minne om «en blanding av The Drums og Razika med en vidskeiv og eklektisk indietilnærming til slampoesi». Det er ikke det at vi vil at dere setter dere selv i bås, men det er jo veldig vanskelig for oss, tydeligvis? Er det med vilje? Er det bare vår referansehorisont som er for smal?

– Vi har også problemer med å sette oss selv i en bås. Men må si at våre referanser ikke strekker til for å forstå hva NATT&DAG legger i sine!

Det delen av N&D som er positive til dere er i overtall, og dere ble jo også nominert til Årets Konsert i Trondheim, så vi forventer store, fine og slampoesi-slammete ting av dere fremover. Bortsett fra albumslipp, hva skjer fremover?

– Ja, takk for det! Det var fett. Vi skal på releaseturné i mars og april og er godt i gang med ny musikk til neste plate.