Galleriet VI VII gjenåpner! (igjen)

– Vi har vokst veldig raskt, raskere enn hva vi klarer å holde tritt med.

b
a

VI, VII var galleriet som stakk av med fjorårets pris for beste kunst i Oslo. I tillegg til nasjonal suksess, har galleriet på bemerkelsesverdig kort tid gjort seg gjeldene internasjonalt med deltagelse på store kunstmesser som Basel, Frieze og FIAC. Nå gjenåpner de i nye lokaler tilhørende Oslo Rådhus. Med blanke ark og tegnestifter som bakteppe, slo vi av en prat med den sympatiske kunstneren, skribenten, kuratoren og gallerieieren, Esperanza Rosales.

Hei Esperanza. Takk for sist! Dere er igjen på flyttefot. Hvorfor det?

– I våre øyne var det på tide. Det var så mange utfordringer med det forrige lokalet. Alt fra klimakontroll, sikkerhet til mer strukturelle spørsmål. Det føltes viktig og riktig å flytte til et lokale med bedre vilkår for kunsten vi vil stille ut. Galleriet har i tilegg vokst veldig raskt, raskere enn hva vi klarer å holde tritt med.

Hva har dere drevet med siden sist?

– Vi har blant annet deltatt på FIAC messen i Paris. Noe som var både stort og viktig for oss. For første gang var vi til stede på hoveddelen av messen. Vi ble plassert på toppen av en vindeltrapp i Grand Palais! Det føltes på mange måter som vi hadde bestått eksamen og nå var uteksaminert. Basert på hva slags mennesker som var innom utstillingsområdet vårt, kunne jeg virkelig føle at galleriet er blitt mer etablert og anerkjent.

Hva viste dere på FIAC?

– Et nytt og interessant samarbeide mellom Ida Ekblad og Eirik Sæther, i tilegg til de mest nydelige arbeider av Than Hussein Clark og Eloise Hawser. Det var virkelig den fineste presentasjonen vi noensinne har vist på en messe til nå. Jeg var kjempefornøyd.

Kan du fortelle litt om det nye lokalet? Hva venter oss og hvilken historien ligger i veggene?

– Vel, for det første er det lokalisert i en veldig spesielt bygning. Lokalet inngikk nemlig som en del av den originale hovedplanen for Oslo Rådhus. Galleriet ligger i den marmordekorerte inngangen til lobbyen som tidligere huset Trygdekassen (nå NAV). Norges første Vinmonopol lå også her! Selve bygningen er reist mellom år 1935 og 1937. Det originale interiøret består også av et håndmalt maleri på søyle av Aage Storstein. Marmoren i bygget er fra Norge, nærmere sagt Fauske og er faktisk den samme som er brukt i FN bygningen i New York.

Resten av bygningen er kledd i granitt, teak og håndslått murstein. Du kan bokstavelig talt se vannet, ferger og skip fra kontoret vårt som ligger rett rundt hjørnet fra Rådhusplassen. Kontoret og galleriet er for øvrig adskilt med hvert sitt lokale, et steinkast unna hverandre.

Det var vanskelig å finne et lokale som både føltes unikt og som passet utstillingsprogrammet vårt. Vi var på utkikk etter noe som representerte ånden til galleriet, så vel som kunsten. Lokalet føles helt perfekt for oss!

Har dere samarbeidet med eksterne aktører for å få lokalet til å fungere som et galleri?

– Ja, det har vi. Galleriet er redesignet av designer Andreas Engesvik og arkitekt John Roa Luna, begge nordmenn med base i London. Vi jobber med å få fjernet en del uheldige løsninger som ble til under en tidligere moderniseringsprosess. Vi vil tilbake til de opprinnelige løsningene og materialene som ble brukt da bygget ble til på 1930 tallet. Både Andreas og John gjør en helt utrolig jobb med lokalet! Vi håper å ferdigstille i løpet av mars måned.

Hvordan ser utstillingsprogrammet ut fremover? Noen nye kunstnere?

– Ja, det blir 3-4 nye kunstnere i stallen dette året. Vi har flere utstillinger planlagt. Blant annet med Than Hussein Clark, forhåpentligvis Villa Design Group og den New York baserte Landon Metz. I tillegg har vi planlagt flere gruppeutstillinger. Det vil også bli morsomt å jobbe mer med norske kunstnere fremover. Det er uten tvil mange interessante unge kunstnere i landet akkurat nå.

Til slutt, hva skjer på åpningen?

–  Åpningen er i kveld, klokken 18.00 til 21.00. Med åpninger samtidig på både STANDARD (OSLO) og 1857, så er det definitivt en kveld for å gå ut!

Brad Grievson ”To the Editor, Dear Sir”. VI, VII, åpner 23 januar, Tordenskiolds gate 12, * Inngang Otto Sverdrups gate, mellom Rosenkrantz gate og Tordenskiolds gate. 

http://vivii.no/