Søndag Summarum: Ørneselfie, østkantgutt og julepikk

b
a

… og andre saker Søndag Summarum ikke kommer utenom når nyhetsuka som gikk skal oppsummeres:

Ukas dødsfall: Etter å ha stått fast i heisen med norske kjendiser i årevis døde denne uka Nelson Mandela av akutt kjedsomhet. RIP.

Ukas vakreste historie: Som alltid bringer julen med seg årets vakreste symbiose: Avisenes behov for gode opplagstall årets siste måned og ensomme menneskers behov for litt overfladisk, nedlatende oppmerksomhet en kort periode. Neida, det er lett å ironisere over andres engasjement, men når alt kommer til alt smelter hjertet til selv den mest iskalde kyniker i møte med ekte medmenneskelighet og varme. Ta for eksempel VG-saken“Lene (43) fikk ukjent kvinne på julaften-besøk – nå er de Facebook-venner”

For et eventyr #julesentralen er!

Ukas kunstner: Tidlig krøkes om samtidskunstner skal bli! Kim Kardashian melder på Instagram om at lille North West allerede har tatt kunsttimer hos Jeff Koons:

Dadidadi, booo! Can you say Lady Gaga? Yes, yes! Can you say kitsch? Oh my god! I think she just said “art is the greatest currency!»

Ukas fristelse: Paradise-Stian frister med julepikk, skriver Dagbladet i en uironisk ingress.

Ukas østkantgutt: Supersnille Dagbladet Meninger ga Aslag Borgersrud (fett med «østkantgutt»-byline, dude!) lov til å gjøre det “ekte østkantgutter” liker best å gjøre i hele verden, nemlig å «fortelle om stedet jeg kommer fra» med en patosretorikk helt ute av kontroll. Bak anekdotene fra barndommen og fokuset på det essensielle spørsmålet “er politikere onde eller dumme?” kan vi skimte et forsøk på å forhindre nedleggelse av et bibliotek og en fritidsklubb. Søndag Summarum tar ikke stilling til hvorvidt fritidsklubber og bibliotek i bydel Gamle Oslo bør legges ned eller ei, men håper selvsagt at kronikker som denne ikke i noen grad vil påvirke politiske avgjørelser i fremtiden.

Ukas rop om hjelp:

Så lær deg fransk da, din kvasiintellektuelle snikskryter!

Ukas logikk: Endelig har SV funnet sitt “Valgfritt sidemål” og “Nei til lekser”! Det nyeste innen venstrepopulisme er (*trommevirvel*): Nei til Exphil! SU-leder Andreas Hasle og generalsekretær Mina Finstad Berg foreslår i debattinnlegget “Exphil til besvær” (NEI, DEN TITTELEN ER IKKE OK) å gjøre Exphil valgfritt. Faget er nemlig “ikke relevant”, argumenteres det i en tekst som avslører at forfatterne hadde hatt godt av litt SAAAAAKLIGhetslære.

Ukas selfie:

Faksimile: vg.no

Ukas ironikere: Vi har fått førjulsgave fra Den Norske kirkes (Dnk) kirkeråd: perfektjul.no, en ironisk juleblogg! Slik oppførsel fører selvsagt til indignerte prestekronikker, men denneinneholder faktisk ukas mest besnærende resonnement:

[Insert nyateistisk Ricky Gervais-banalitet om at HELE JÆVLA KRISTENDOMMEN må være kødd]

Ukas endelig voksne: Gode nyheter, folkens: Island har omsider hatt sitt aller første politidrap med pistol! Dette applauderer vi, og håper vi snart kan se lignende ting her i nisselue- og potetlandet Norge, denne steinrøysa som gir kriminelle millionlønn, ros og luksushotellopphold.

Ukas ekstreme tilstander: I et historisk lukkethjertig intervju avslører Ingar Amlien fra ekstrembandet Crest of Darkness at han opplevde så EKSTREME ting på turné at den måtte avsluttes. Han vil ikke si noe om hvilke EKSTREME ting det er snakk om, men røper at det er snakk om EKSTREME tilstander som han “verken kan eller vil snakke om”. Og så snakker han ikke om det.

Foto: Brynjar Eidstuen

Ukas øyeblikk: Sinnsvake høflighetsnørds fra Bizarro-verdenen Krigsskolen er som vanlig helt utenomjordisk korrekte i en takt-og-tone-instruksvideo på VGTV. Det topper seg ved dansesegmentet, da de tekkelig antrukne uniformspsychoene glir spøkelsesaktig rundt i rommet uten musikk. SS-redaksjonen knyttet slipsene diskré rundt hodet simultant med at vi skrev dette.

Ukas varp: Kurt Nilsen har endelig fått solgt gitahytta si. Til seg selv. Til 4.5 mil. under takst.