Trist, vakkert og jævlig viktig

Sponset innleggi samarbeid med Parkteatret

Jeremy Dutcher kjemper med nebb og klør for å bevare sitt folks historie. Nå skal han gjøre det igjen på Parkteatret 28.01.24.

Opplev Dutcher på Parkteatret 28. januar. Kjøp billetter HER.

Musikken til Jeremy Dutcher er fantastisk. Hver låt er i sin rett breddfulle epos som har resonnert hos lyttere verden rundt, musikalske smeltedigler av tradisjoner og uttrykk, og kanskje viktigst: Et oppgjør med situasjonen om sin utrydningstruede kultur. 

Men det virkelig fantastiske ved Dutchers musikk er hvordan den bringer liv til de døde.

– Når du bringer sangene tilbake, så bringer du dansen tilbake. Du bringer folk tilbake – du bringer alt tilbake.

Slik lyder åpningen til låta «Eqpahak». Det er Maggie Paul som prater; den klassiske trente sanglæreren til Jeremy Dutcher, og ikke minst – en av stammens eldre blant det algonkinske Maliseet-folket. Det samme folket Jeremy Dutcher tilhører.

Maliseet-folket, også kjent som Wolastoqiyik eller Malécite, er en etnolingvistisk gruppe innenfor den større algonkinske språkfamilien som er å finne rundt omkring Nord-Amerika. 

Som så-og-si ferdig trent vestlig tenorsanger fikk Dutcher en oppfordring av sanglæreren sin, Paul, om å grave i sitt folks historie. Siden startet Dutcher på et vitenskapelig dypdykk i Maliseet-folkets kulturarv. Han utforsket arkiver ved Canadian Museum of History – spesielt vokssylinderopptak fra antropologen William Mechling mellom 1907 og 1914. Der transkriberte Dutcher Maliseet-folket som sang deres tradisjonelle sanger. 

Dette unike prosjektet kulminerte i albumet Wolastoqiyik Lintuwakonawa i 2018 – en gjenopplivning av tapt Maliseet-musikk. 

Før kunne han ikke språket, Maliseet-Passamaquoddy – et språk som i dag færre enn 500 mennesker kan prate flytende. Albumet Wolastoqiyik Lintuwakonawa er utelukkende sunget slik. 

I albumet møtes Dutchers to verdener. Hans vestlige kanadiske musikkbakgrunn og hans røtter som går langt tilbake i historien og dypt i det kanadiske jordsmonnet. Musikken er en blanding av neoklassisk, jazz og pop ispedd inspirasjon og samples av gamle opptak – som de av William Mechling ved starten av 1900-tallet.

Foto: Kirk-Lisaj

Plata ble en braksuksess. Samme år som det ble gitt ut stakk det av med den gjeve Polaris-prisen. Det påfølgende året med en Juno-pris.

Etter den voldsomme responsen på første skive ønsket Dutcher å engasjere majoriteten av publikum som ikke kunne språket. Løsningen ble Motewolonuwok utgitt i år, som ble innspilt på både engelsk og Maliseet-Passamaquoddy-språket. 

Dutcher representerer ikke bare 500 talende Maliseet-folk fra fjerntliggende steder i Canada. For mange har han blitt et talerør for urbefolkning verden rundt som alle står overfor lignende kamper om bevaring av egen kultur og identitet. 

Og i Canada, som alle andre steder, er det en kontinuerlig kamp.

«Eqpahak», låta referert til innledningsvis, betyr oversatt til norsk «der hvor tidevannet stopper», og er siden 2009 navnet på en kulturell viktig øy for Maliseet-folket i New Brunswick. Før den tid var øya simpelthen kjent som «Savage Island».

Også verdt å nevne er at han var å se som gjestedommer under en episode av den tredje sesongen av Canadas Drag Race. Stas!

Nå får du se han på nytt i det han inntar scenen på Parkteatret 28.01.24.

Opplev Dutcher på Parkteatret 28. januar. Kjøp billetter HER.