KNIPS: Olav Stubberud

– Mange kaller meg Norges beste fotograf. Noen kaller meg en av verdens beste.

Hvordan tar «verdens beste fotograf» bilder? Jo, han gidder ikke bry seg så mye.

– Det er mer en følelse enn noe annet. Jeg er veldig lite perfeksjonist når det kommer til foto, egentlig veldig mye annet også. Jeg kan være det hvis jeg gidder, men vanligvis gidder jeg ikke, forteller Olav Stubberud.

Portrett, YSL. Foto: Håkon Jørgensen

Fra hele Norges Rykkin til hele verdens USA

Det skal godt gjøres å ikke bli sjalu når man blar gjennom feeden til Olav Stubberud.

På tvers av instagramrubrikkene ser man raske biler, fete typer, fine damer og hele verdens fiff. Gjennom Stubberuds linse er livet en fest. Eller actionfilm.

For et utrent øye kan de fort avfeies som enkle og upolerte – kornete og overeksponerte. Og det er derfor folk elsker dem.

– Mange kaller meg Norges beste fotograf. Noen kaller meg en av verdens beste, sier Stubberud.

Men han kan også være en mer ydmyk person.

– Jeg mener fortsatt at jeg ikke er så flink, men jeg er flink til veldig mye som kanskje gjør at det søler over på mitt fotografiske arbeide.

Den dag i dag har nordmannen for mange blitt deres favoritt-foto-flue på veggen.

Justin Bieber, Trondheim, 2022. Foto: Olav Stubberud

Vin Diesel, Justin Bieber, G Eazy og Kygo er noen av dem.

Før han knipset stjerner skjøt han blinkskudd av kompisene i bakken. Etter kort tid ble han snowboard-miljøets go-to-fotograf.

– Det var actionsport som tok meg inn i det. Alle skulle filme eller ta bilder av andre i bakken. Så jeg ble introdusert til et kamera veldig tidlig. Det endte opp med at det var jeg som tok bildene når de andre skulle gjøre noe fett i bakken, forteller Stubberud.

Det ene ledet til det andre, og etter å ha tatt Kygos første pressefoto ble han kort tid etter med på turné. Det ble hans vei inn.

Cara Delivingne, Balmain. Foto: Olav Stubberud

Kunsten å ikke prøve så hardt

Samtiden er slækk.

Låter gis ut som hele filnavn, ref Karpes «BigPapaGoat_v4_4130422. wav». Den store forbokstavens tid er også forbi. de skal ikke brukes (med mindre du er en boomer). På lik linje bruker de rike haugevis av penger på å se tilnærmet uflidde ut.

«Når man brekker alt ned, så er alle mennesker, og min jobb er å dokumentere mennesket, med en touch av fasaden man kjenner til utad», fortalte

Stubberud til NRK i et intervju om samtidsfenomenet.

«Alle er så sykt forskjellige og spesielle på hver sin måte», fortsatte han i samme sak.

Bildene til Stubberud fanger en råskap i objektene sine. De er fulle av liv, eller ikke. Fotografiene jobber forfriskende med hverdags-ultimater. Det er glød og det er utmattelse. Eller oversatt i praksis: Alt fra kornete og dokumentariske konsertfoto til høyoktane actionsekvenser. Og som «verdens beste fotograf» skorter det ikke på produksjonsverdi heller.

Et eksempel på sistnevnte er sorthvitt-bildet av en modernistisk ninja med to helikoptre vakende i lufta – et foto som er veldig viktig for Stubberud.

Leather coat and rotors. Foto: Olav Stubberud

– Det er et bilde som var i hodet mitt veldig lenge. Og jeg greide å ikke overtenke det når jeg først utførte det. Noe som gjorde at tilfeldighetene spilte med meg og følelsen og øyeblikket ble bedre enn det jeg hadde tenkt, forteller han.

– Og det er veldig sjeldent, egentlig, spesielt etter å ha tenkt på et bilde og hatt det i hodet i fire år.

Og som tidligere nevnt, gidder ikke Stubberud henge seg opp i flisespikkeri.

– Det er mye perfeksjonisme som ødelegger for hva det egentlig er eller burde ha vært, avslutter han.

OLAV STUBBERUD ANBEFALER: Duy Nguyen

@vitaboy

– Jeg mener at Duy Nguyen burde få noen ekstra øyne på seg. Hans kompromissløshet inspirerer meg, sier Stubberud.

Untitled, 2022. Foto: Duy Nguyen

I KNIPS intervjuer vi en fotograf, som så får anledning til å anbefale en annen.



 

DERFOR BØR DU BLI NATT&DAG-ABONNENT


BLI ABONNENT!

– Tilgang til all vår journalistikk
I over 30 år har NATT&DAG vært medie-Norges lille degenererte og opplyste bastardbarn. Det skal vi være i over 30 år til, men fremover vil flere av våre beste saker legges bak betalingsmur. Det vil også gjelde det meste av vår omfattende dekning av musikk, film, litteratur, spill, mat og vin.

– Halv pris på alle NATT&DAG-fester
Hver måned arrangerer vi fester for å feire slipp av neste avis. På disse får man ikke bare møte et knippe av Oslos kuleste, slik det har vært i over 30 år. Man får også oppleve eksklusive konserter på en liten scene.

– Halv pris på månedens utvalgte film på Vega
Hver måned velger vi ut månedens utvalgte film på Vega scene i Oslo, landets desidert beste kinosted. Ikke bare skriver vi om filmen i forkant, men du får også halv pris på den.

– Halv pris på månedens utvalgte konsert på Parkteatret
Hver måned velger vi ut månedens utvalgte konsert på Parkteatret i Oslo. Som NATT&DAG-abonnent får du halv pris på den utvalgte konserten.

– Eksklusive invitasjoner til alle våre eventer
NATT&DAG har slippfester, filmvisninger og konserter, men fremover kommer vi også til å arrangere eventer innen kunst, litteratur, mat og vin.

– Ukentlig nyhetsbrev med alle våre tilbud og våre beste saker
Vi sender ut ukentlige nyhetsbrev som gir deg de beste tipsene til hvordan bruke byen og hvilke tilbud du får som NATT&DAG-abonnent. I tillegg får du tilsendt våre beste saker fra uken som har gått.

BLI ABONNENT!