Smil&Gift møter Lars Berrum

Lars Berrum (f. 1986) er en norsk komiker. Han slet i veldig mange år med å slå gjennom, men har nå faktisk fått det til. 

SMIL Så fin bamse! Har den vært med deg siden barndommen?
– Nei, den her fikk jeg en gang i voksen alder. Jeg har hatt den med meg gjennom voksenlivet.

GIFT For å kompensere for usikkerheten din?
– Ja, hva faen var det egentlig? Det var en periode med mye turné og jævlig mye drikking og sånn. Da var det noe med tryggheten av å legge Teddy på brystet. Han var med meg overalt, men nå har jeg begynt å vende meg av det. Jeg er jo litt for voksen nå.

GIFT Så voksen, men fortsatt så rævva på stand-up.
– Jeg er kanskje ikke så god på det, nei. Jeg har prøvd meg litt, men jeg er nok den stand-up-komikeren i Norge som har gått lengst uten noen gang å ha hatt en punchline.

SMIL Og det er du stolt av!
– Ja, hva faen ellers skal man være?

GIFT Skamfull?
 … (griper etter Teddy)

SMIL Hva tenker du om komikere som jager punchlinen helt inn til kollapsen? Som Bernt Hulsker eller Atle Antonsen?
– Når du driter deg skikkelig ut må du ta straffen. Om det er å være rasist, idiot eller utro, så må du ta straffen skikkelig, hvis du blir ferska da. Hvis du ikke blir ferska, bare fortsett. Hvis du er rasist og ingen tar deg på det, så bare fortsett!

SMIL Og om du er pedofil. Bare fortsett!
– Ja, hvis du er pedofil og ingen tar deg, så fortsetter du med det. Men hvis du blir tatt, så må du ta konsekvensene på en litt kulere måte. Vi er dårlige til å ta konsekvenser i dag!

SMIL Si at noen ble avslørt som pedofil etter å ha gått under radaren i mange år – hvordan skal man håndtere det best mulig, tenker du?
– Man må ta straffen og steppe opp! Fortell din side av historien, og stå for det. Hva har du gjort, og hvorfor. Man må bidra til samfunnet og vise at man har lært av sine feil. Ta et halvt år på turné med den kulturelle skolesekken og fortell at sex er kult, men at det fins en minstealder for hvem du kan ha sex med og sånt. Sex er kult, sex er bra. Men det fins grenser. Selv har jeg aldri forstått den der driven etter små barn, altså.

SMIL Nei, nei. Ikke jeg heller! 

GIFT Vi trenger flere barnepuledukker. 
– Det var jo en fyr på Jæren som ble busta på de greiene der. Sikkert broren til Haaland eller fetteren til Birgitte Tengs eller noe sånt. Han hadde bestilt en barnesexdukke som ble konfiskert, og ble tatt av politiet. Men det er jo flere og flere psykologer nå som mener at du burde få knulledukker på resept.

SMIL Ja, det er vanskelig å være pedofil i dag. 

GIFT Det bør kanskje lages en forening for pedofile?
– Bare se på seriemordere. Det er ikke så fett det heller, men faen så mye vi skal forstå av deres tanker og handlinger. Kanskje tiden er moden for å utforske pedofile på samme måten, uten at de må drepe alle barna for at vi skal komme oss gjennom. 

GIFT En serie hvor Joseph Fritzl er et slags geni i kaliberet Hannibal Lecter!
– Ja, masse barn i en kjeller. Men ingen dreping! Hvis en serie om pedofile skal bli en suksess nå, må vi vite at den pedofile dreper barnet vårt før vi kan binge den. Først da kan vi se på det. Hvis pedoen ikke dreper barna, men bare er en alminnelig pedofil, så er det liksom for ubehagelig.

SMIL Ja, hva faen! Kanskje det ikke er så dumt med en pedofiliforening?
– Pedofiliforeningen – det er ikke så ofte man ser dem på Dagsnytt 18. Men den tid kommer, tenker jeg!

Det er ingen tvil om jeg er sent utviklet

GIFT Vi må over til noe annet. Hvilken etnisitet tiltrekker deg mest? Topp fem!
– Nummer fem, der skal vi ha en italiener. En fyldig italiener. 

GIFT Ingen fatshaming.
– Så blir fjerdeplassen litt utypisk, men vi tar en tørr tysker på fjerde. Det kan være litt hva som helst, men jeg tror alle kan se for seg en vakker tørr tysker. På tredje plass må det bli en overraskende ungarer, det er et litt sånn random land inni der. Kunne også vært Balkan eller Polen, så hele det segmentet der, men det blir Ungarn. 

GIFT Kvinner som er vant til å bli satt på plass. Deilig machokultur!
– Det er dine ord. Med mine ord er det en overraskende ungarer, som er litt sånn sprudlende, feisty og med overraskende vakker etikette. Når man har vært i utlandet en stund kommer man hjem med den. 

GIFT «Den»!?
– Ja, den fra Ungarn.

SMIL Den!?
– Og hun har en overraskende vakker etikette! Jeg tror alle kan kjenne seg igjen i den fantasien. 

SMIL Flott fantasier! Andreplass?
– Det står mellom Frankrike og Venezuela. Mellom Caracas og Marseille. Jeg lander på nostalgien og sier Frankrike. 

SMIL Orginalt!
– Det er noe med den romantiske drømmen for en mann i 20-årene. Å bevege seg fra forstaden inn til Paris for å treffe den beleste, mystiske dama med lange sigaretter som sitter på en sånn gatehjørnecafé og ikke egentlig er noe interessert i deg. Hele klisjépakka som Visit Paris har klart å selge inn i… ja, 150 år egentlig. 

SMIL Visit Paris har alltid fått med seg de beste influencerne! Fra Flaubert til Picasso til Emily in Paris.
– Og på første plass blir det rett og slett Norge.

SMIL Yes, vi holder det europeisk!

GIFT Fem av fem. 
– Det ble sånn, da. Men hva er Europa, ikke sant? Det moderne Europa kan være så mye! At dere sitter fast i deres stoler på høyresida der og tenker at Norge er vafler og «norske verdier», det får nesten stå på deres regning.

SMIL Vi er høyresida!

GIFT Og du er faen meg tannløs! 
– Jeg har ikke noe brodd akkurat, nei. Jeg er nok ganske tannløs, har aldri hatt tenner – det har ikke vært min humor. Men kanskje jeg kan få inn en tannbeskytter senere. Jeg har allerede vært gjennom en eksistensiell reise inn i voksenlivet. Kanskje neste reise blir å få litt brodd.

GIFT «Eksistensiell reise». Hva handlet den om for deg da, Berrum? Fortell!
– For meg var det en periode mot slutten av 20-årene. Det ble slutt med dama.

GIFT Forhold går i vasken hele tida!
– Jeg sosa rundt i verden og visste ikke helt hva jeg dreiv med. Så begynte jeg å lese, prøvde å drikke litt mindre, og ta bedre avgjørelser for meg selv. Det dreide seg litt om kontroll over eget liv, rett og slett.

SMIL Høres så fint ut!

GIFT Alle vet at drømmen om kontroll er bullshit. Du har lest for mye Nietzsche og har stagnert intellektuelt i tenårene.
– Det er ingen tvil om jeg er sent utviklet. Jeg hadde jo ikke lest en eneste bok før jeg var 23, jeg var et idrettshue som kanskje leste FHM på flyplassen nå og da.

SMIL Banebrytende magasin!

GIFT Kan du navnet på noen kvinnelige filosofer?
– EHhhhh … jeg kan hun Édoaurd Bolli, holdt jeg på å si.

SMIL Ingen?
– Faen, det ble vel en slags sammensetning av Édouard Louis og Simone de Beauvoir. Men hvis du setter de to sammen, hva får du da? Da har du en helt ny retning i filosofien!  

GIFT Ingen kvinnelige filosofer, altså. 
– Jeg leser en svensk filosof nå, men jeg husker faen ikke hva hun heter. Noe selvhjelpsgreier. 

SMIL Bra, Berrum!

GIFT Hva er verst av høyreradikal og islamistisk terror?
– Det er det samme, er det ikke?

GIFT Åja, du tror på den forhatte hesteskoen?
– Det er lett å forstå både IS og Breivik. Jeg har vokst opp med flere som har blitt terrorister, de var helt vanlige før men havna på utsiden. Det er en grunn til at folk blir breiviker. Vi vil jo helst ha et samfunn hvor folk ikke blir terrorister, men man må jobbe for å forstå!

GIFT Ja, la oss bare forstå og tolerere pedofile og psyko terrorister!
– Jeg sier det igjen: Vi har sett mange, mange serier som er sånn «la oss forstå terroristen», men fortsatt ikke pedofile. Fortsatt ikke pedofile!