Månedens vinanmeldelser: – Besk forløsning av innsiden fra Vepsebol-godteriet

Chan de Rosas Cuvée Albariño 2021, 
Spania, Galicia
Polnummer: 15020501
Pris: 214,90

Lukter av floralt drivstoff og har en halvfet konsistens som fester seg som slør når du snurrer den i glasset. Selv gjennom et hint av tunge fattønner vinner den krydrete syrligheten frem som og fester seg som yrgrønne epler i kjeven. Frisk som en limonade! Som et eventyrlig sommerminne om epleslang i naboens hage fra barndommen. Som en drøm til en veldig veldig god pris!!

M. Chapoutier, Les Meysonniers Crozes-Hermitage BIO Rouge, 
Frankrike, Rhône
Polnummer: 8061101
Pris: 259,90,-

Dyp og blodrød voksenvin for voksent tungsinn. Ikke akkurat en feststarter for sommeren, men perfekt når regnværet slår inn, parkpilsingen har tatt overhånd og man må prosessere alle de overilte og vårkåte handlingene sine. Lukter av kvalitetsspekeskinke hvor blodet fortsatt liksom strømmer gjennom kjøttet. Smaker også av lett jern og fyldig solbærsaft med tunge noter av kaffe og andre mørke bær. 

La Vieille Ferme Rose:
Frankrike, Rhône
Polnummer: 2262901
Pris: 155,-

Kjennes som et kyss av en jordbærdropsfylt munn. Kanskje et forbudt kyss? Det er ihvertfall noe beskt her, fordi det føles litt harskt i munnen når jordbærssødmen har lagt seg. Server den iskald, kanskje til og med med isbiter, så er dette en knall og safe rosé til en god pris!

OMA Pet Nat 2021
Østerrike Weinland
Polnummer: 13017101
Pris: 209,80

Petnat er 2018s posterboy i Sofienbergparken, flaska du ville bli sett med og som skilte de oppegående fra de tilbakestående. Årene etter har vinen blitt forlatt av de kuleste, og salget går litt vilkårlig på autopilot. Ofte kan det føles som en slags melkebrus som er forførende ved de første møtene, men som liksom ikke helt har noe mer å gi. Kan 4-stjerners middag-bedreviteren Ole Martin Alfsen løse det problemet? Kan han få gull ut av denne diamantformede gråsteinen? 

Svaret er ja! Den kremete melkefølelsen har hos Ole Martin blitt infusert av friske sommerblomster. Hva i alle dager! Fargen er også lekker gulgrønn, og vinen kjennes som en kremet fest i munnen. Det er nok ikke en revitalisering av petnaten, men absolutt en trygg havn for de som henger fem år bak. 

Gebrüder Nittnaus Pinot Noir Selection
Østerrike, Burgenland
Polnummer: 13875801
Pris: 169,90,-

Bløt syrefest uten mening. Uten egenskaper. Kjennes litt som en besk forløsning av innsiden fra Vepsebol-godteriet. For noen er kanskje det en god ting, men for oss drukner kjeften i spytt som en slørete sølepytt. 

3 Winner Riesling Trocken
Tyskland, Rheinhessen
Polnummer: 8015101
Pris: 140,-

Riesling kan være så mangt. Søtt og billig, billig og bra, eller dyrt og sinnsykt bra. Dette er testens billigste vin, men gjør seg absolutt ikke bort. Smaker som en lett perlende nektarin-brus. Litt søt, men man kjenner allikevel syrligheten i kjeven. Absolutt ikke en kvalmende hvitvin, men et kongevalg å ha i bakhånd for sommerens nachspiel hvor alle er mette på øl og tyngre dråper. Men pass opp for sure oppstøt!

Col d’Orcia, Brunello di Montalcino
Italia, Toscana
Polnummer: 4454001
Pris: 368,-

Ta så store slurker du kan av denne brunelloen, og nyt overfloden idet de aggressive tanninene og dype rødfruktene graver seg ned i gapet ditt. Col d’Orcias knusktørre brunello har lekre konturer av krydret jordsmonn, tobakk, lær, tre og mystiske overtoner av vanilje.