En mafiadatters kvaler

Sponset innleggMer Film

«Djevelen er i detaljene, og Carpignano gjør det så bra», «Medrivende» og  «Carpignano fortsetter å utforske i fascinerende detalj» skriver anmelderiet om den prisvinnende «Chiara».

Filmen er siste film i regissør Jonas Carpignanos antologi om Calabria, regionen ved foten av Italia er den fattigste delen av landet. Her lever nærmere 20 prosent av befolkningen under fattigdomsgrensen. De tre Calabria-filmene er uavhengige av hverandre, så du kan benke deg til med «Chiara» uten forberedelser.

«Mediterranea» (2015) var første film i triologien, der vi følger to afrikanske flyktninger som ønsker å krysse Middelhavet i søken etter et bedre liv i Italia. Oppfølgeren «A Ciambra» (2017) tar for seg romanifolkets tilværelse i den sørlige delen av landet. Med disse to filmene har regissøren befestet seg som en moderne auteur, med saktebrennende neorealisme som suger deg inn i universet og menneskene i det.

I siste kapittel tar Carpignano fatt på en av regionens største utfordringer: Mafiaen.

Filmen hadde verdenspremiere under filmfestialen i Cannes i 2021, der den fikk Europa Labels-prisen for beste europeiske film.

«Chiara» har premiere 20. mai. Her finner du billetter til din nærmeste kino.

Når naiviteten brister

I anslaget på «Chiara» møter vi det som tilsynelatende er en helt normal italiensk familie fra Gioia Tairo i Calabria. De to tenåringsdøtrene sitter med nesa ned i hver sin mobiltelefon, mens attpåklatten i familien forsøker å irritere på seg søsknene i håp om litt oppmerksomhet. Mor står på kjøkkenet og ber barna roe seg, mens Claudio – helt klart sjefen i Rotolo-familien – sitter midt oppi mylderet.

Under feiringen av eldstedatteren Giulias attenårsdag innser 15 år gamle Chiara (spilt av Swamy Rotolo) at noe ikke er helt som det skal. Samme natt våkner hun fra et mareritt, vakler seg ut på gaten ved familiens hus og blir vitne til at noen har satt en bilbombe på familiens bil.

Dagen etter er faren forsvunnet, før hun i ser Claudios ansikt på nyhetene. Han er siktet for å drive grov narkotikakriminalitet for ‘Ndrangheta-mafiaen og er på rømmen.

Chiara Rotolo og faren Claudio.

Chiara klarer ikke å fatte at hennes far er en del av mafien. Ingen hjemme vil snakke om hva som faktisk har skjedd, men når hun oppdager en skjult bunker bak et panel i familiens hus bestemmer hun seg for å nøste opp alle trådene på egen hånd. Hennes søken etter sannheten er en nervepirrende, sjokkerende og rørende reise, der unge Chiara blir tvunget til å ta et livsomveltende valg.

En ekte familie

Carpignanos neorealisme har allerede høstet mange priser, og regissøren er lidenskapelig opptatt av å fortelle autentiske historier. Det er derfor ikke overraskende at hovedrolleinnehaver Swamy Rotolo selv er fra Gioia Tauro – og ikke nok med det: Hele «mafiafamilien» er Swamys egen. «Chiara» har nemlig ingen profesjonelle skuespillere.

Swamy Rotolo innrømmer i samme intervju at det var noen utfordringer med å ha søster, mor og far som medskuespillere.

– Under innspillingen hadde jeg ikke et eneste øyeblikk hvor jeg kunne bare låse døren og være på rommet mitt. Samtidig gjorde det prosessen enklere: Vi hadde masse moro sammen, sier Rotolo i et intervju med nettstedet Open Tapes.

Hele Rotolo-familien er i sving i filmen «Chiara».

I samme intervju forklarer regissør Carpignano sine tanker om castingen.

– Tanken med denne filmen er å forklare virkeligheten fra perspektivet til menneskene som bor der. Det var essensielt å være troverdig – ikke bare med historiefortellingen, men også i relasjonene mellom menneskene i familien. Derfor valgte vi at Swamy skulle arbeide med sine egne slektninger i filmen.

I mai 2022 ble Rotolo hedret med en David di Donatello-pris for beste kvinnelige hovedrolle. Dette er en av italiensk films mest prestisjefylte utdelinger, og et tydelig tegn på at vi trolig vil se mer av Rotolo på lerretet i fremtiden.

Swamy Rotolo får skryt av anmeldere og regissør for sine skuespillerprestasjoner.

En verdensomspennende mafia

’Ndrangheta-syndikatet har base i Calabria og er en av de mektigste mafiaorganisasjonene i Italia. En studie fra 2011 hevdet at ’Ndrangheta omsatte for mer enn McDonald’s og Deutsche Bank tilsammen. Gjennom hvitvasking, lånehai-virksomhet og narkotikahandel hadde organisasjonen en inntekt som tilsvarer 3,5 prosent av Italias bruttonasjonalprodukt.

«Chiara» er satt til Gioia Tauro, som er kjent for å være ynglestedet for ’Ndrangheta, en by regissøren selv har bodd i. I et intervju med Variety forteller regissøren om sin opplevelse med mafiaen i Calabria.

– […] etter å ha bodd ti år i Gioia Tauro har jeg sett familier hvor folks fedre har rømt fra lovens lange arm. Jeg har sett familier hvor folk har blitt arrestert. Jeg har sett familier hvor folks dører har blitt skutt mot som en advarsel. Jeg har sett alt dette, men aldri tatt del i det selv. Det som gjorde mest inntrykk var hvordan mafiaen påvirket samfunnet og menneskene rundt.

– Å tenke på konsekvensene for familier og for menneskene i det er noe som traff meg. Jeg har aldri sett en film som utforsker dette.

«Chiara» har premiere på norske kinoer 20. mai. Billetter finner du her.