8 anbefalte opplevelser under Festspillene i Bergen

Sponset innleggFestspillene i Bergen

Festspillene i Bergen ruller og går fra 25. mai til 8. juni i, ja, Bergen. Fra klassisk marathon og fiolin-yoga til stumteater og virituelle besøk til varme strøk. Uansett aktivitet blir det garantert gode, nye vibber og masse ikonisk musikk. Jadda! Dette må du få med deg under Festspillene i Bergen i år.

Peaches

Grieghallen – lørdag 4. juni kl. 21:00

Foto: Hadly Hudson

Peaches is back! Ikke emojien eller låta til Biebs, neida – vi snakker den ikoniske, kanadiske pop-punk-artisten Peaches. Peaches turnerer med sin notoriske plate The Teaches of Peaches, som blant annet inneholder hitlåta “Fuck the Pain Away”. Både låta og Peaches selv har inspirert ikoner som Britney og Christina innenfor self-empowered-sexual-pop-sjangeren, og låta var visstnok Madonnas favorittsang å trene til på et tidspunkt. Om det er bra nok for Madonna, er det bra nok for oss.

Peaches fremfører albumet i Grieghallen på sin klassisk eksplosive måte og i kjent stil blander hun hiphop, punkrock og elektronika på herlig vis. Hun vekker også tanker om aktuelle temaer med tekster om kjønnspolitikk, aldersdiskriminering og seksuell identitet.

Og setter du på Peaches og tenker: “Er det ikke noe kjent med det her …?”, så har du rett. Det er noe kjent her. Peaches vågale og catchy låter har blitt hørt i serier som SKAM, Girls og South Park, samt den ikoniske kultklassikeren Mean Girls. Så kom til Grieghallen og omfavn 2000-tallets beste new wave-vibber når Peaches inntar scenen.

Avatar me

Digitalt – Flere fortestillinger om dagen fra fredag 27. mai til tirsdag 31.mai mellom kl. 13:00 og 21:00

Foto: Fix & Foxy

Nå kan du få sjansen til å være en annen person i 45 absurde minutter. Gjør deg klar for avreise når Avatar Me av Fix & Foxy transporterer deg, mentalt og digitalt, til et helt annet sted i verden. 

La oss gi deg en smakebit: Du vet ikke hvor du er. Noen snakker til deg, men det er ingen du kjenner. Du ser ned og innser at det ikke er din kropp du ser på, men noen andres. Kanskje befinner du deg på et fruktmarked i en forstad til Johannesburg, eller i en tuktuk i en av Mumbais travle gater, eller kanskje du lager middag i en liten landsby i Moldova. Litt noia? Litt mindfuck? Oh yes, men en helt spesiell opplevelse.

Bidragsyterne til prosjektet er basert i Sør-Afrika, Brasil, Moldova, India, og Malaysia, og forestillingen strømmes i sanntid. I denne intime 1-til-1-forestillingen får du unike opplevelser, møter mennesker du aldri har møtt før, og kanskje det dannes vakre vennskap i prosessen. Er du klar for takeoff? Pakk det usynlige passet og fly avsted på tech-verdenens vinger til et helt nytt sted milevis unna – mens du sitter hjemme i sofaen.

Platons drikkegilde

Det Vestnorske Teateret – Kl. 20:00 torsdag 26. mai, fredag 27. mai, lørdag 28. mai og søndag 29.mai

Illustrasjon: Mari Watn

Du vet den festen alle snakker om? Den store, ville, fete festen – den alle skal på? Du ble heller ikke invitert, nei? Snakk om nedtur. Heldigvis er du ikke alene, for flere har hatt denne nedturen. I tusenvis av år, faktisk. Platon – ja, den Platon, det finnes vel ikke så mange andre – grublet over nettopp dette i et verk kalt “Platons drikkegilde” – og nå kan du få se en moderne oppsetning satt opp av Det Vestnorske Teateret.

Se for deg at du en kveld befinner deg i det filosofiske hjørnet. Du er ute på gåtur, du vandrer gatelangs i en mørklagt by. Du tenker på livet, kjærligheten, vennskap. Du går forbi en bar, svinger deg inn døra, og planter rumpa på en barkrakk. Og hvem er bartender? Det er Platon selv. Diatoma er nattklubbsangerinne og fyller ørene dine med søt musikk om livets store spørsmål. Sokrates setter seg ved siden av deg og begynner å snakke om kjærligheten. Hva sier han? Hva sier du? Svarene er kompliserte og kan grubles over både under forestillingen, og når du vandrer hjemover etterpå med litt mer intellektuelt påfyll i hjernekassa.

Ultimate Bach Movement Marathon

Bergen sentrum – mandag 6. juni kl. 12:00

Foto: Nikolaj Lund

Når et maraton inntar byen er det bare å holde seg hjemme. Bortsett fra når det dukker opp noe så rart som et Ultimate Bach Movement Marathon.

Dette maratonet består av den danske cellisten Toke Møldrup som spiller Bachs formidable seks suiter for solo cello, og så innimellom hver sats løper en kilometer. 36 satser på 36 kilometer. Nå liker ikke vi å drive med flisespikkeri, men 36 kilometer er jo IKKE et maraton. Det skal være 42.195 kilometer, så det er jo fullstendig skandale at Møldrup våger å kalle dette et maraton. Ring pressen! Grete Waitz snur seg i graven! Vel, han skal få for innsatsen uansett.

Og Møldrup har gjort dette før, han, både i Kina, Jordan, Syria, Chile, Australia, og på Færøyene. Cellisten løper nesten jorden rundt i jakten på den naturlige forbindelsen mellom musikk og sport. Tenker du at dette er ikke så dumt? Ja, da kan du også få sjansen til å bli med på løpeturen. Fram med pulsklokka og løpeskoene! Det serveres til og med forfriskninger underveis, og det blir delt ut en teknisk t-skjorte ved start. For den mer observerende typen er det mulighet for å ta med klappstol. 

Taylor Mac

Grieghallen – onsdag 25. mai kl. 18:45 og torsdag 26. mai kl. 19:30

Foto: Little Fang Photography

Det blir amerikansk overflødighetshorn med en scenepersonlighet av dimensjoner når Taylor Mac synger sammen Bergen Filharmoniske Orkester.

Det er åpningskveld. Det er Grieghallen. Det er en glitrende, subjektiv tolkning av amerikansk historie gjennom populærmusikk med en symfonisk utgave av “A 24-decade history of popular music”. 

Taylor Mac bærer mange hatter: Sanger, komponist, dramatiker, skuespiller, og generell teatermaker, og han lager forestillinger som er like kompliserte å kategorisere. Mac mottok i 2020 Den Internasjonale Ibsenprisen for sin mangeårige innsats både på og av scenen.

Er du klar for praktfulle kostymer, særegne utgaver av klassikere, og stor personlighet på scenen? Bra! Anmelderen i The New York Times var i hvert fall fornøyd: “En av de største opplevelsene i mitt liv. Jeg sov på det og er sikker.”

Music and movement

Kulturhuset – lørdag 28. mai kl. 14:00

Foto: Daniel Cavazos

Eksamensstress? Nervene i høygir? Kjipe familiemedlemmer? Generelt sett mye å tenke på? Da er det på tide å gjøre ting på utpust. Prøv Music & Movement, en yogaklasse med Elena Urioste som er instruktør og fiolinist. For en kombo! Elena selv begynte med yoga i kombinasjon med klassisk musikk etter hun forvillet seg inn på en hot yoga-time på nedre Manhattan, og forsto at hun der hadde funnet seg et nytt hjem.

Ta en side ut av Elenas bok og gjøre noe overraskende og nytt. Alle studenter som bombarderes med forlovelsesupdates og home sweet home-sitater av Facebook-feeden vet at livet skjer når du er opptatt med å legge andre planer. Så pust ut sammen med Elena mens du strekker vekk stresset i kroppen. Å omfavne sin mindfulness-persona er tross alt det helt siste nå i The Age of Aquarius. Det er din tid nå – hvis du tar den.

The Mute

Grieghallen – lørdag 28. mai kl. 19:30

Foto: Arne Bru Haug

Har du vært på stumteater før? Nei? Ikke vi heller. Det høres kanskje rart ut, men det bør oppleves. Særlig når “The Mute: A silent love story”, som vant en Hedda-pris for årets forestilling, vises i selveste Grieghallen.

Dette er et symfonisk teaterstykke, laget av Christian Eriksen og Janove Ottesen. Teaterstykket er (åpenbart) helt uten replikker, og tar i bruk stumfilmens virkemidler sammen med skreddersydd musikk. Dette er Ottesens første symfoniske storverk, og dette blir en storslått reise i maleriske lyduttrykk med Kaizers-veteranens signatur intakt. Stikkord er burlesk tivolimusikk, mollstemte Morricone-aktige temaer, og mørk dramatikk.

Klangphonics

Torgallmenningen – onsdag 1. juni kl. 13:30 og 19:00

Foto: Robert Hagaff

Dansevennlig musikk og topp stemning blir det når Klangphonics spiller på Torgallmenningen. Bandet spiller techno- og housemusikk kombinert med akustiske instrumenter. Har du en venn som kun hører på akustisk musikk mens du selv foretrekker å jamme til elektronika? Da er dette den perfekte konsertdaten å dra på. 

Cola og Solo i ett glass. Nugatti og gulost på brødskiva. Produsent og band i ett. Konsert og nattklubb samtidig. Her får du best of both worlds. Uansett hva du liker. Og konserten er gratis. For den glade, om mulig fattige student, er Torgallmenningen stedet å være i månedsovergangen mai-juni, da det vil være flere gratis arrangementer der under hele Festspillene i Bergen.