Foto: Glenn Olsen

Jackass for evig

De kjente ansiktene blir nok en gang dekket av ekskrementer, utsettes for livsfare og ubehagelige situasjoner blant lekfolk. Etter flere koronautsettelser er endelig «Jackass Forever» på kino fra 4. februar.

I «Jackass Forever» har de gamle kjenningene (foruten Bam Margera og noen til) hentet inn friskt blod for anledningen. Flere av originalbesetningen har tross alt fått grå hår og slitt med senskader. Jasper Dolphin, Rachel Wolfson, Eric Manaka, Poopies og Zach Holmes er innlemmet som nye medlemmer i stuntensamblet, og alle kommer inn i produksjonen med ambisjoner om å bevise at de har fortjent plassen.

Den fjerde offisielle kinofilmen fra Jackass byr på villere, større og mer kreative stunt. Akkurat det vi trenger for å unnslippe den tarvelige hverdagen vi har hatt under pandemien.

Som USA- og Jackass-ekspert Thomas Seltzer sier i podkasten NATT&DAG har laget for lanseringen av filmen:

– Jeg gleder meg veldig. Jeg har kost meg med de tidligere Jackass-filmene og -seriene. Det er stor underholdning, og det er faktisk kunst også.

Fra bæsjefilmer til Porta-Potti

Jackass ble et resultat av overskuddsmateriale fra det da kontroversielle skateboardmagasinet Big Brother Magazine på slutten av 90-tallet. Big Brother ble startet av Steve Rocco, som var en disruptiv figur i skatemiljøet i USA og kanskje mest kjent for merket World Industries. Roccos schtick var å være kontrær på alle mulige måter, enten det var kunsten på skateboardplatene eller hans nye magasinprosjekt.

Big Brother var en hyllest til skaterotte-idealet og anti-etablissement-synet, med sider fulle av skating, nakenhet, vold, rusbruk – alt som et konservativt USA mente var fy. Deriblant finner du artikler som «How to kill yourself», en guide til hvordan du kan gjøre en endelig slutt på tilværelsen din her på jorda, eller en oppskrift på å lage falsk legitimasjon.

Big Brother laget også flere skatefilmer, der fall-montasjer, sketsjer og stunts ble en viktig del av deres kjennemerke. Fra 1996 til 2001 fikk filmer som «Shit», «Number Two» og «boob» (sistnevnte blir poop om du snur coveret) kultstatus innad i skatemiljøet. Her dukket Big Brother-hangarounds som Johnny Knoxville, Wee-Man og Steve-O opp som stuntmenn i diverse dumdristige sketsjer.

Knoxville hadde i flere år forsøkt å lykkes innen media, og var frilanser for Big Brother. En av artiklene hans handlet om testing av selvforsvarsutstyr, blant annet får han pepperspray rett i fleisen og skyter seg selv på kloss hold med skuddsikker vest. Mange av disse klippene dukket opp i Jackass-serien, men stammer opprinnelig fra Big Brother-filmserien. Etter en sammensmelting med Pennsylvania-crewet CKY, med Bam Margera som gallionsfigur, var konturene av Jackass på plass.

I dokumentaren om Big Brother Magazine, «Dumb», forteller Jackass-skaperne Spike Jonze og  Jeff Tremaine at denne føljetongen med infam adferd ble pitchet som en egen TV-serie. HBO skal ha takket nei, men MTV var umiddelbart interessert.

Etter tre sesonger med lavbudsjetts stunts, som i all hovedsak innebar luftige sprang inn i einebusker, handlevogner og bærbare toaletter, gikk de over til kinofilm-formatet med større budsjett og ideer.

Lytt til vår podkast om Jackass med Thomas Seltzer her:

Mer av det samme, takk

Fysisk humor er like udødelig som Johnny Knoxville. Det er et universelt humorspråk, like effektivt her i Norge som på landsbygda i Russland, kanskje en av nøklene til Jackass’ suksess.

Jackass-franchisen sørget for at en hel generasjon snørrunger havnet på legevakta, fordi norske guttunger (og jentunger, for alt vi vet) forsøkte å imitere stuntene til de amerikanske rabagastene. Om du var tenåring på midten av 00-tallet og ikke har kastet deg inn i en busk eller et kratt med brennesle, har du ikke hatt en god ungdomstid. «Heroes Of Telemark»-filmen fra Bø står igjen som det fremste norske eksempelet på cocktailen av ekstremsport, nu-metall og lømmeloppførsel.

Heldigvis for oss hobbystuntere er noen andre villige til å dra spøken så langt at det tilsynelatende er fare for menneskelig liv går tapt.

Johnny Knoxville, Sean “Poopies” McInerny, Rachel Wolfson og Steve-O i «Jackass forever». Foto: Paramount Pictures

I «Jackass Forever» er alt større, enten det er kanoner, duppedingser eller rovdyr. En av de verste sekvensene i «Jackass Forever» er når Ehren McGhehey (han som fikk kjønnshårskjegg og kjørte terrortaxi i film nummer to) stroppes fast i en stol, og dekkes i honning og laks. Han er fortsatt uvitende om at de andre har leid inn en fullvoksen bjørn som skal forsyne seg av etegildet.

Samtidig holder de seg til røttene: Å hoppe på en gående tredemølla med fullt korpsutstyr, giftige insekter og reptiler, mannevonde okser og håpløse forsøk på å overvinne fysikkens lover. Et av deres nyeste medlemmer er av det tyngre slaget, og han forsøker å sveve over en hoppkant med en hjemmelaget drage. Rett nedenfor kanten er det flust med kaktus og buskas. Vi vet før avgang at tyngdekraften ikke vil være på hans side.

Videre skytes Knoxville ut av gigantisk kanon med englevinger og en gigantisk trekk-opp-hånd som smeller ned gjester og besetningsmedlemmene. Det er for øvrig svært tilfredsstillende når rapper og nevemagnet Machine Gun Kelly får seg en real suser fra ørefik-maskinen.

Ny film, større kanon. Foto: Paramount Pictures

Kan være siste Jackass-film

2020 var 20-årsjubileet for lanseringen av TV-serien, samtidig som fjerde kinofilmen i franchisen begynte produksjonen. 51 år gamle Knoxville har sagt at dette blir hans siste opptreden som Jackass-frontmann.

– Vi har ikke mange sjanser igjen før noe irreversibelt skjer. Jeg føler meg ekstremt heldig som fortsatt kan gå rundt, sier han i et intervju med GQ.

Kanskje blir det også den siste filmen fra gjengen som har satt dype spor i populærkulturen de siste to tiårene. Jackass har ikke forandret seg stort på 20 år, men det er muligens fordi suksessformelen har vært helstøpt fra den spede begynnelsen. Du vet du skal ha det moro i et par timer når kjenningsmelodien (som tilfeldigvis heter Corona av Minutemen) triller i gang og Knoxville ønsker velkommen til Jackass.

«Jackass Forever» har kinopremiere 4. februar.

X