Osloprisen 2020: Her er de nominerte til Årets Beste TV

«Sigurd fåkke pult», «Helvete» og «Brennpunkt: Guds utvalde» er de nominerte til Årets TV. Stem på din favoritt her!

b
a

Osloprisen for Årets TV går til den TV- eller nett-serien (det blir stadig mer populært å se serier på «nett» nå!) som har gitt oss i redaksjonen en god seeropplevelse i år. Det gjelder alle årets tre nominerte, som er valgt ut av NATT&DAGs redaksjon.

De nominerte er: 

Sigurd fåkke pult 
Discovery+ 

MMM, UNGE, SINTE menn! Den norske offentligheten ble aldri helt enige om hvordan man skulle hanskes med incels etter terrorangrepene mot slutten av forrige tiår. For hvem handler problematikken egentlig om? Hva er i det hele tatt problemet? Plutselig var alle de ordknappe gamerne rundt oss potensielle terrorister. Følsomhet, åpenhet og psykologer ble viktigere og riktigere enn noensinne, uten at mannsrollen ble dratt ut av den evigvarende knipa av den grunn.

Historien om Sigurds håpløse sexliv er en slags metakritikk av dette incel-hysteriet. Serien gjør narr av Sigurd, der han lunter rundt i klær fra VGS og fucker opp omtrent alt han prøver på, samtidig som de gjør narr av historiene vi forteller hverandre om sånne som ham.

Selvfølgelig var det noen som feilleste serien og ville skape debatt rundt dens mannlige perspektiv, til tross for at serien føles empatisk og samlende fremfor kynisk og provokativ. Sigurd er god på bunnen, men sliter ganske enkelt med sosiale situasjoner og sin plass i det seksuelle hierarkiet. Han er ikke så sint heller, selv om psykologer og podkast-produsenter prøver så godt de kan å plassere ham inn i feil hull i samfunnsdebattens putteboks. Litt som den lille, pinlige debatten prøvde å gjøre med selve serien, altså.

Så må vi ikke glemme at det er en humorserie! Og hvor mange virkelig morsomme norske TV-serier blir det egentlig laget? Sigurd fåkke pult er en sårt trengt påminnelse om at de finnes der ute: komikere med visjon, evne og følerne ute. Derfor er serien nominert til Årets Beste TV.

Helvete 
NRK

DET HAR BLITT gjort utallige forsøk på å fortelle Historien Om Norsk Black Metal uten å ende opp med en definitiv versjon. NRK-dokumentarserien Helvete klarer heller ikke oppnå dette umulige målet, men den lykkes bedre både i å balansere de ville historiene med den faktiske musikken, og å komme nærmere inn på den svette gutteromskjernen bak den evige selvmytologiseringen enn noen har gjort før.

Vi får servert masse eksklusivt snadder som innslag der Snorre Ruch gir en inngående demonstrasjon av den særegne black metal-gitarstilen og nevner Karius og Baktus-musikken som sentral inspirasjon, video av Mayhem på øvingslokalet, tidligere uviste arkivklipp av Fenriz, Maniac som intervjues i et rom fullt av Pokemon-figurer, gamle intervjuopptak av Øystein Aarseth som forklarer hvorfor kirkebrannene er bra og video av de spektakulære sparkene til Hoest fra Taake i slow motion. Det virkelige høydepunktet er dog episoden om den infamøse vokalisten Pelle «Dead» Ohlin, som er bygget på intervjuer med lillebror Anders Ohlin. Dette er et ordentlig rørende, menneskeliggjørende portrett av en av hardrockens mest mytiske skikkelser.

Helvete klarer å gi et innblikk i de faktiske involvertes liv, og hva slags krefter som fikk dem til å gjøre det de gjorde på en måte som stort sett mangler sidestykke – ikke bare i black metal-dokumentarer, men i musikkdokumentarer generelt. Så får det heller bare være at de andre bandene enn Mayhem blir avspist med en litt forhastet gjennomgang i seriens siste episode.

Brennpunkt: Guds utvalde 
NRK

ETTER AVLSØRINGENE OM den norske predikanten Jan Hanvold ble det åpenbart for mange, også utenfor de lukkede kristne miljøene, at store deler av frikirkemiljøet i Norge er vanstyrt og ledet av mennesker som aldri burde hatt makt over andre.

Det burde kanskje ikke overraske oss at det finnes flere norske menigheter med lignende problemer. I Brennpunkts strålende dokumentarserie Guds utvalde får vi et sjeldent innblikk i de lukkede kristne miljøene i Smiths venner, Jehovas vitner og Guds menighet. Det er mer enn nok å ta av. I tillegg til den vanlige økonomiske utnyttelsen av medlemmene vi er vant til fra kristne miljøer, styres menighetene av sosial kontroll, manglende personvern, slutshaming, manglende likestilling og generelt vanstyre. Spesielt rystende er episoden om Jehovas Vitner, hvor to unge jenter må fortelle i detalj om sin seksuelle historie til eldre medlemmer, som lagrer informasjonen til senere bruk.

Brennpunkt har gjort en formidabel jobb med å avdekke skjulte miljøer som sannsynligvis ikke hadde fått mye oppmerksomhet uten tiden og arbeidet som kreves for å lage en dokumentarserie av høyt kaliber. Brennpunkt er fremdeles landets suverent beste dokumentarprodusent, og viser verdien av langtidsprodusert og grundig researchet journalistikk. Derfor er de blant årets beste TV.

 

Erlend Mørch, som medvirker i NATT&DAG-redaksjonen, medvirker også i Sigurd fåkke pult. Han har derimot ikke medvirket i å nominere eget program til Årets Beste TV.