Eiendomsfirma og politiet inngår samarbeid: – Jeg er ikke keen på å ha politiet inne i mitt bosted

Et av nordens største eiendomsselskaper har inngått samarbeid med politiet om å la dem patruljere med søkehunder der leietakere bor. Brudd på Grunnloven og Menneskerettighetskonvensjonen, mener jurist. Nå vurderer eiendomsfirmaet å snu etter kritikk.

b
a

Tirsdag 1. september sendte eiendomsfirmaet Heimstaden ut en e-post til sine leietakere, der det står at de har inngått et samarbeid med politiet om å la dem øve seg med hundepatruljene i bygårder, oppganger og fellesområder.

Heimstaden er en av nordens største eiendomsfirmaer. Ifølge deres svenske nettsider eier de over 4400 eiendommer, og over 97.000 leiligheter. Uniformert politi kan ifølge Heimstaden derfor dukke opp uanmeldt på alle disse eiendommene med søkehunder på leting etter ulovlige rusmidler, uten at beboerne har gjort noe for å vekke mistanke.

Heimstaden skriver i e-posten at de ser positivt på samarbeidet. De tror dette vil føre til en ekstra trygghet for beboerne, samt at det vil hjelpe politiet med å bli bedre i sitt daglige virke.

Twitterbrukeren Sander postet et skjermbilde av e-posten, som raskt fikk stor oppmerksomhet. Han har kun lyst til å stå frem med fornavn i saken, men NATT&DAG kjenner brukerens fulle identitet, og har fått innsyn i den fullstendige versjonen av e-posten.

Sander har leid bolig av Heimstaden siden august 2019. Han mener politisamarbeidet krenker hans rett til privatliv.

– Feilmarkeringer av hunder skjer ganske ofte. Hva har politiet tenkt til å gjøre hvis en hund markerer på en dør? Har de da skjellig grunn til mistanke? Jeg skal ikke legge skjul på at det har luktet marihuana i oppgangen tidligere, men lukt sprer seg. Da er det en mulighet for at de markerer på alle leiligheter i en hel etasje.

Sander påpeker at oppganger, vaskerom og kjeller er steder han tildels oppholder seg daglig, selv om det ikke er hans private område.

– Jeg er ikke keen på å ha politiet inne i mitt bosted, selv om jeg er en lovlydig borger.

Jussprofessor ved Universitetet i Bergen, Hans Fredrik Marthinussen, deler Sanders bekymringer. Han mener dette er et brudd på Den europeiske menneskerettighetskonvensjon, og derfor også et brudd på Grunnloven.

– Etter Grunnloven skal man bare gjøre husransakelser i kriminelle tilfeller. Etter Menneskerettighetskonvensjonen Artikkel 8 har man krav for respekt for sitt hjem og sin private sfære.

Marthinussen påpeker at politiet har rett til å gå tur med hundene sine for å trene dem, men at det i dette tilfellet er opplagt at målet er å foreta inngrep, som ransakelse av boder og leiligheter.

Hvor klare er grensene mellom hva som er Heimstadens område, og private områder for leietakere?
– De skal ikke lete etter hasj på vaskerommet, skal de det? Hundene lukter jo med en gang det er cannabis i leiligheten eller i boden, og det er privat sfære. Selv om de ikke tar seg inn dit er formålet å avdekke noe på privat område, som igjen kan lede til ransaking og arrestasjon for oppbevaring av narkotika i privat hjem.

Vil politiet ha nok mistanke til å kunne ransake, om de markerer på en dør?
– I utgangspunktet har de ikke det, men det bryr de seg ikke om. Det skjer veldig mange feilmarkeringer, og det viser seg det bare er 24% av markeringene som leder til funn. Kravene for ransaking er at det skal være sannsynlighetsovervekt. Men det har de også tenkt til å gi faen i. Det vet vi de ikke bryr seg om. Hvis hunden markerer, så følger de opp.

– Den ene krenkelsen fører til den neste. Det er derfor dette er fullstendig uakseptabelt. Det er ikke lenge siden de skulle trene på arbeidsplasser (Kolonial.no, journ.anm), men så trakk de seg.

Kommunikasjonsdirektør i Heimstaden, Christian Vammervold Dreyer, svarer NATT&DAG i en e-post at kundenes privatliv skal ivaretas, og at det ikke er aktuelt at politiet tar seg inn i hjemmene til noen.

– Området det er snakk om er kun ute-, kjeller- og lagerområder. Dessuten vil besøkene forekomme sjeldent, dette vil skje i kontrollerte former.

Dreyer legger til at de har fått mye kritikk for politisamarbeidet de siste dagene, og vil derfor ta en ny vurdering på om de vil igangsette et samarbeid med politiet.

– Vi har mottatt mange positive tilbakemeldinger fra kundene etter utsendelse av informasjonen, men det har også kommet kritiske kommentarer. På bakgrunn av tilbakemeldingene vil vi evaluere om vi igangsetter samarbeidet med politiet.

Marthinussen forstår likevel ikke Heimstadens intensjoner.

– Hvis de reelt sett tror at et og annet tilfeldig hundesøk gjør at folk ikke bruker narkotika i leilighetene deres … Da er de jo hjerneskada.

 

NATT&DAG har kontaktet politiet for en kommentar. Saken oppdateres.