NATT&DAGs tips til deg som skal arrangere skogfest

De siste månedene har rastløsheten blant Oslos festglade unge, og ikke fullt så unge, vokst samtidig som smittetallene nesten ikke har gjort det. I rastløsheten lå det et potensial. Den første helgen i august, da ølkranene stengte (igjen), ble det forløst.

Det endte i en håndfull streitinger med bluetooth-høyttalere foran ekte høyttalere rundt Paradisbukta på Bygdøy. Det skapte en midlertidig, stor, rød smittesone. Vi skal likevel være forsiktig med å kaste den første sten. Vi har også snublet innom noen skogsfester denne sommeren. Disse var riktignok mye mindre.

Folk, til tross for restriksjoner, vil alltid prøve å komme seg unna med en fest, til tross for at pandemien herjer og Bent Høie er morsk på pressekonferanser. 

HISTORISK HAR RAVE vært blodig alvor, både for arrangører og deltakere. Selv om skogsfesten anno 2020 er i et mer tvetydig moralsk grenseland enn da klubbmusikk ganske enkelt var bannlyst på grunn av assosiasjonene til narkotika.

Man må akseptere at fester som dette er viktige for den fattige delen av befolkningen, som ellers er tvunget til å sitte inne i trange, råtne og dyre drittleiligheter sammen med folk fra Finn.no. Fester vil poppe opp i skogen uansett hvor ofte og i hvilken retning man retter den moralske pekefingeren- Det beste (og eneste?) man kan gjøre er å ta forhåndsregler. Og så er det jo dessuten er feil at det nødvendigvis er helt trygt å drikke på en liten bar, men utrygt å drikke i skogen med en større vennegjeng.

Her er tipsene til hvordan du kan minke sjansene for at festen blir kjip, at festen blir stoppet, festen stopper seg selv eller at festen blir en smittefelle:

Location, location, location

Raves på sensommeren har vist hvor naivt det er å organisere noe på tungt trafikkerte steder. Har du en ambisjon om å ha en noenlunde følelse av kontroll hjelper det lite å legge festen din til en populær strand en varm sommernatt. Vil du at randoms som bare tilfeldigvis befinner seg i området ender opp på din fest? Det er mer enn nok å holde orden på de man faktisk vil at skal komme.

Venners venner

Vitenskapen bak å forutse antall deltagere på en fest er mystisk og unøyaktig, særlig under en sommer der alle kribler etter å få svingt seg. Vi kan garantere lammende angst av å se masse folk som ikke engang vet hvem vennene dine er på din egen fest. Særlig hvis vennene dine etter hvert blir færre. Stol på venner som inviterer folk du tror passer inn. Det trenger ikke bety mer enn at man inviterer folk som faktisk liker, eller er åpne for å høre på, musikken de er kommet for. Raves er mer segregerte enn man tror når det kommer til sjangre og følgerskarer. Et tegn på mangfold, synes vi!

Aggregat

Om du bruker aggregat, test det i forkant! Er strømmen for ujevn for utstyret ditt risikerer du et utrolig hikkete, avant-garde sound fra platespillerne. Det blir du fort blir lei av. Husk også å fylle på aggregatet underveis, heller for ofte enn å måtte traske bort først når lyden har gått. Men her kommer et kontra-tips: En sjelden gang er det derimot en bra crowd-pleaser å la strømmen gå, for å så slå den på igjen, til ekstase for de fremmøtte.

Dopapir

På en skogsfest tidligere denne sommeren ble en folkekjær rapper observert i en febrilsk jakt på dopapir. Det er usikkert om han fant det til slutt, men på et tidspunkt sluttet han i alle fall å mase. Til ettertanke for både arrangører og deltagere.

Edru

Hvis du tror du skal greie å sole deg i glansen bak DJ-bordet, rusa og god, samtidig som du passer på at ting går som det skal på festen DU har satt i gang, så tar du feil, kompis. På raves får man sjelden i pose og sekk. Utvis skjønn, så du slipper å miste kontrollen. Det innebærer at i hvert fall én av dere er edru og kan stille som ansvarlig arrangør om noe skulle skje. Det du får igjen for det er at noen kan operere et kjøretøy når tiden er kommet for å pakke sammen. Eller når man plutselig må hente et nytt aggregat på andre siden av Oslo i ett-draget.

Rydd

Når festen er ferdig skal du ikke se bort fra at det på magisk vis dukker opp tre-fire stimulerte ravere som melder seg til ryddetjeneste. Disse skal du ikke avfeie. Kanskje er det disse hverdagsheltene som gjør at du orker å arrangere en fest igjen.

(Saken stod først på trykk i NATT&DAGs september-utgave)

X