Boklansering og utstilling på Kunstnernes Hus

THE INSTITUTE OF ART AND CRIME

b
a

”Don’t worry, it’s a bad, bad world, be happy”.

Dette pessimistiske men, på samme tid optimistiske sitatet får ”æren” av å åpne ballet. Sitatet er hentet fra selve utstillingen. The Institute Of Art And Crime er altså en kombinert boklansering og utstilling. Hovedpersonen bak er kunstner Sebastian Makonnen Kjølaas.

Utstillingen tar også etter hva jeg skjønner utgangspunkt i boken, en illustrert 123-siders dialog utgitt og distribuert av Torpedo Press. I utstillingsdelen hos Kunstnernes Hus vil Kjølaas presentere oss for et sprett og gritty utvalg kunst av den mer subversive sorten.

Blant annet kan du se en viss Donny Johnsen sine abstrakte malerier. Johnsen ble i sin tid fengslet etter å ha drept en mann og deretter angrepet en fangevokter. Nå soner han tre livstidsdommer på Pelican Bay State Prison i California. Der er han er utsatt for 23 timers isolasjon i en enmannscelle uten vinduer. Grunnet strenge regler for hva han har lov til å oppbevare på cellen, ble maleriene laget med belegg av M&M’s godteri, vann og en pensel laget av Johnsons eget hår.

I tilegg til den severdigheten, kan du oppleve tresnitt lagd av mannen bak den ikke så alt for ukjente fonten Gills Sans. Eric Gill heter mannen og han hadde mer ”sans”, kremt, for langt andre ting en trauste fonter. Etter sin død ble nemlig Gill avslørt for å ha et seksuelt forhold til sine to døtre, sin egen søster, og familiens hund. Koselig. Tenkt på det, neste gang du skriver ordet ”HUND”  med GILL SANS.

Uansett, Gill var faktisk en av Storbritannias mest kjente kunstnere helt til han endte i glemmeboken grunnet de nevnte overgrepene. Er med andre ord en gyllen mulighet til puste støv av en gammel gris.

I tilegg til alt dette interessante grumset, byr også utstillingen på forfalskninger av Elmyr de Hory (ungarer, født 1905), skulptur av Siri Hjorth, videoer av Mom&Jerry, et ”tankekart” av Constance Tenvik, samt et konstruert ”Tableau Vivant” av head honco Sebastian Makonnen Kjølaas i samarbeid med Siri Hjorth.

PS. Malin Mertens fra Baratt Due Musikkinstitutt vil også spille Johann Sebastian Bach sin cellosuite no. 3 på åpningskvelden mellom 19:00 og 21:00.

Utstilling avsluttes kl 22:00. Fest i baren fortsetter til kl 01:00.

Utstillingen står to dager. Lørdag 10. mai og søndag 11 mai.

Åpningstider er fra klokken 12:00 til 18:00.

Tableau Vivant vises fra klokken 14:00 til 15:00.