Folk med koronasymptomer får ikke testet seg: – Jeg er så uendelig frustrert akkurat nå

Myndighetene anbefaler at alle med luftveissymptomer tester seg for korona, men flere opplever å bli avvist ved legekontorene. Svært beklagelig, sier assisterende helsedirektør.

b
a

Antall koronatilfeller skyter igjen i været, R-tallet er kanskje så høyt som 4, og skip lastet med korona tøffer rundt langs hele norskekysten. I Oslo har smitten igjen spredt seg på hjemmefester, og snart går også skole- og studieåret i gang, med det det innebærer av alkoholmarinerte fadderuker og bli-kjent-opplegg. Samtidig opplever flere at det ikke er bare-bare å få testet seg om man har luftveissymptomer.

– Jeg våkna i dag og hadde litt sånn smårusk i halsen. Så jeg tenkte at, faen, da må jeg skrinlegge alle planene mine i dag, ringe fastlegen og prøve å få testet meg for korona. Fordi hvis jeg har luftveissymptomer, så må jeg jo finne ut av det.

Det forteller barsjef Harald Vøyle (32). Han er blant dem som har opplevd at det ikke er like lett å koronateste seg som helsemyndighetenes kampanjer skal ha det til.

Da han ringte fastlegen ble han sendt videre til koronatelefonen. Der fikk Vøyle beskjed om at det er «stor pågang», og at han ville få en SMS med mer informasjon.

– På SMS-en stod det: gå inn på Oslo.kommune.no – hvor det står at man ved koronasymptomer skal ringe fastlegen eller koronatelefonen!

Vøyle jobber på et av Oslos største serveringssteder, Brygg Oslo. Utestedet har plass til 650 gjester, selv om de akkurat nå kun har åpent for en tredjedel. 

DENNE SOMMEREN har Helsedirektoratet hatt en stor reklamekampanje. Vær en «sjekkas» oppfordres det til, og med det menes det at en bør gå inn på koronasjekk.no om en har luftveissymptomer, for å sjekke om en bør teste seg for korona.

Har du symptomer, oppfordrer koronasjekk.no til at du tester deg snarest mulig.

Med «symptomer» menes feber, hoste, rennende nese, sykdomsfølelse, hodepine og så videre – egentlig alt vi til vanlig forbinder med den vage betegnelsen «være syk».

Men Vøyle fikk ikke noen test av den grunn.

– Jeg er veldig keen på å komme meg tilbake i arbeid etter ferien. Nå har jeg ikke noen flere egenmeldingsdager å bruke, og hos fastlegen får jeg ikke telefonkonsultasjon med en vikar engang, før på mandag. Jeg er så uendelig frustrert akkurat nå. 

R-tallet (antall en smittet i gjennomsnitt smitter videre) er økende. (Figur: Folkehelseinstituttet, ukesrapport Covid-19, uke 31.)

LES OGSÅ: GUIDE: Slik får du følelsen av utlandet i Norge

VØYLE HAR fastlege på et privat legesenter. For mange andre unge i Oslo, er det studentsamskipnadens helsetjeneste, Sio Helse, som møter dem som mistenker koronasmitte. Ringer man dit blir man møtt med en telefonsvarer som forteller at en bør holde seg hjemme til en er symptomfri + 1 dag. Det fremstår umulig å få test via Sio-legen sin.

Sio Helse har 16 000 fastlegepasienter.

Direktør i SiO Helse, Trond Morten Trondsen erkjenner at tilbudet er for dårlig.

– Vi opplever denne uken stor pågang til våre tjenester samtidig som det ennå er ferieavvikling. Det medfører at det tidvis er lengre ventetid enn ønsket på telefonen. Det beklager vi.

Helsenorge har en stor kampanje nå, «Sjekkas», der en oppfordres til å gå inn på deres nettsider for å sjekke om en burde teste seg, ved milde luftveissymptomer. Har man opplevd symptomer de siste 10 dager bør en testes. SIOs telefonsvarer sier noe annet. Hvorfor det?
– Telefonsvareren er dessverre ikke blitt oppdatert i tråd med pågående planer for testing og «Sjekkas»-kampanjen. Det skal vi selvsagt få rettet opp og vi takker NATT&DAG for å ha gjort oss oppmerksom på denne glippen fra vår side, sier han.

Trond Morten Nejad-Trondsen, direktør SiO Helse (Foto: Unni Irmelin Kvam / SiO)

Hvilke tilbud har Sio Helse til de som mistenker at de er smittet av korona?
– I forbindelse med studiestart jobber Sio sammen med lærestedene for å etablere et testtilbud for studenter slik at det skal bli lett å kunne ta koronatest. Det er planlagt at dette tilbudet vil være i tillegg til det kommunale testtilbudet, og vi jobber for at det skal være klart onsdag 12. august. På grunn av økning i smitte, pågang på kommunens koronatelefon og behov for testing jobber vi nå med et mer omfattende tilbud. I forbindelse med dette arbeidet endrer vi nå informasjon på nettsider og telefonsvarer.

Trondsen beklager at informasjonen på Sios nettsider og i telefonsvareren ikke er i tråd med «Sjekkas»-kampanjen.

– Å opprettholde et godt tilbud til studentene under den pågående koronapandemien har høy prioritet hos Sio. Sio har satt av 20 millioner til koronatiltak til studentene. Fire millioner av disse går til å styrke helsetilbudet og forebygge isolasjon.

Har Sio noen spesielle tiltak til fadderukene?
– Vi jobber sammen med Velferdstinget og lærestedene om faddervaktarrangement, der det i tillegg til fokus på rus i år også blir gjort innsats for å forebygge smitte. Vi vil oppfordre til å tenke smittevern, tilgjengeliggjøre antibac og minne om å holde god avstand.

LES OGSÅ: Quiz: Klarer du å prioritere riktig under en pandemi?

Assisterende helsedirektør Geir Stene-Larsen i Helsedirektoratet, skriver i en e-post til NATT&DAG at de er klar over at det fortsatt er kapasitetsproblemer i noen kommuner og at ikke alle som ønsker å teste seg får det.

– Dette gjelder bare 15-20 prosent av kommunene, men det er fortsatt svært beklagelig.

Stene-Larsen forteller at hovedregelen fortsatt er at man skal teste seg ved symptomer.

– I kommuner med kapasitetsproblemer vet vi det har forekommet at leger har bedt pasienter vente en dag eller to. Det er selvfølgelig ikke ideelt og vi oppfordrer både leger og kommuner til å prioritere testing, men vi naturligvis forståelse for utfordringene i de kommunene det er snakk om.

– Vi jobber, sammen med Folkehelseinstituttet, med å se på løsninger for mer lavterskeltilbud for testing.

Harald Vøyle er oppgitt over det han opplever som varierende praksis.

– En kollega av meg ringte fastlegen sin og forklarte egentlig det samme som meg, at han hadde litt feber og var litt pjusk, og gjerne ville teste seg fordi han jobber med servering. Han fikk tatt test dagen etter han ringte.

Han er klar på at opplegget ikke er bra nok slik det er i dag.

– Jeg har panikklidelse og begynte å gråte i telefonen med fastlegen. Dette er en påkjenning for meg. Jeg forstår ikke at det må være som dette. Jeg trodde vi hadde ganske god kontroll på korona, at vi var interessert i å teste folk.

– Vi har visst om dette siden januar. Hvorfor er det ikke god nok testkapasitet i dag?

Ingenting er gratis i livet. Bortsett fra å lese NATT&DAG.

Men det koster penger å lage NATT&DAG. Om du vil støtte journalistikken vår kan du donere 350 kr (eller mer) og få tilsendt vår minimalistiske sorte t-skjorte. Den kan du bruke til de fleste anledninger, for eksempel mens du står i kø på NAV etter å ha tatt en master på HF eller mens du møter noen fra finn.no for å selge verdisakene dine så du får råd til mat.

Den passer kanskje ikke til begravelser eller bryllup, men du tilhører jo generasjonen som hverken gifter seg eller har venner, så det går vel fint.

Velg din størrelse: Samtidig godtar du våre vilkår.
Ønsker du å donere et annet beløp (uten t-skjorte) kan du gjøre det direkte med Vipps. Velg «Send» og tast inn nummeret 586717 eller søk opp NATT&DAG.